Αρχική Επιχειρείν Αβέβαιο το μέλλον για τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας

Αβέβαιο το μέλλον για τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας

0
Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας
Διαφήμιση

Ένα πρώτο βήμα για την κάλυψη του υφιστάμενου νομικού κενού ως προς τη λειτουργία των Κέντρων Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.) έγινε με την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» από τη Βουλή των Ελλήνων. Για πρώτη φορά προβλέπεται ειδική χρήση γης για τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. (χρήση 36 Α ) και ορίζεται σε ποιες κατηγορίες γενικών χρήσεων γης μπορεί αυτή να χωροθετηθεί. Στην ενέργεια συνέβαλαν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και οι περιβαλλοντικοί φορείς.

Επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον

Με την πρόβλεψη χωροθέτησης που νομοθετήθηκε διαχωρίζονται για πρώτη φορά τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π., όπου άγρια ζώα τραυματισμένα, άρρωστα ή εγκαταλειμμένα, περιθάλπονται για ορισμένο διάστημα με σκοπό την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον, από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που επιτελούν έναν τελείως διαφορετικό σκοπό, αυτόν της εκτροφής και εμπορίας των ζώων.

Ανάγκη για τις απαιτούμενες άδειες

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π., έτσι όπως έχει ξεκινήσει με τη σύσταση ειδικής επιτροπής, ώστε να ενσωματώσει τα νέα δεδομένα, όπως προκύπτουν από το νέο Χωροταξικό νόμο.

Οι συνυπογράφοντες μη κερδοσκοπικοί φορείς, φέρνουν σε πέρας την περίθαλψη μεγάλου αριθμού τραυματισμένων, άρρωστων και εγκαταλελειμμένων άγριων ζώων στην Ελλάδα εδώ και περίπου 3 δεκαετίες. Συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και έχουν κερδίσει μεγάλη αποδοχή και υποστήριξη από την ελληνική κοινωνία. Το έργο τους συμβάλει σημαντικά στην προστασία της βιοποικιλότητας στο σύνολό της καθώς και στη διατήρηση των απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών, στα οποία ανήκουν πολλά από τα ζώα που φθάνουν στα Κέντρα Περίθαλψης.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν τα επόμενα αναγκαία βήματα ώστε τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. να μπορέσουν να λάβουν τις απαιτούμενες άδειες και να λειτουργήσουν σωστά, με την ουσιαστική υποστήριξη της πολιτείας.

Για τις απαραίτητες αλλαγές και συμπληρώσεις της νομοθεσίας προσδοκάτε συνεργασία του ΥΠΕΝ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να γίνουν πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει η Ελλάδα να εκπληρώσει επαρκώς τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της ως προς την περίθαλψη της άγριας πανίδας.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here