Αρχική Καταστροφές 2020: Μία θυελλώδης, φλογερή χρονιά με κλιματικές καταστροφές

2020: Μία θυελλώδης, φλογερή χρονιά με κλιματικές καταστροφές

0
Καλιφόρνια
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η φύση χτύπησε αδιάκοπα το 2020 με καιρικές και κλιματικές καταστροφές. Με τις πιο γνωστές τους τυφώνες στον Ατλαντικό, τις καταστροφικές πυρκαγιές της Καλιφόρνιας, τις “δολοφονικές” πλημμύρες στην Ασία και την Αφρική και την καυτή Αρκτική που λιώνει.

Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την πανδημία. Το 2020 ήταν κάτι περισσότερο από μια καταστροφική χρονιά.
Ήταν ένα έτος καταστροφών. Και η κλιματική αλλαγή από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν ένας μεγάλος παράγοντας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ΗΠΑ ήταν που περιοχή που χτυπήθηκε περισσότερο, στον πλανήτη. Με με μία χρονιά ρεκόρ καταστροφών που κόστισαν τουλάχιστον 1 δις δολάρια, σύμφωνα με την Εθνική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Διοίκηση (NOAA) του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

τυφώνας Μανγκούτ

Τυφώνες

Με 30 καταιγίδες με όνομα, η εποχή του Ατλαντικού τυφώνα ξεπέρασε το όριο από το 2005. Τα ονόματα εξαντλήθηκαν. Οι μετεωρολόγοι πήγαν βαθιά στο ελληνικό αλφάβητο, επανεξετάζοντας πως θα ονομάζουν τις μελλοντικές καταιγίδες, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Δέκα από αυτές τις καταιγίδες εντάθηκαν γρήγορα, καθιστώντας τις πιο επικίνδυνες.

Μία δωδεκάδα έφτασε στις ΗΠΑ, συνθλίβοντας εύκολα το παλιό ρεκόρ των εννέα. Και η Λουιζιάνα χτυπήθηκε πέντε φορές.

Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός είχε 60 ξενοδοχεία στη Νέα Ορλεάνη γεμάτα με κατοίκους που είχαν πληγεί.

Καλιφόρνια

Πυρκαγιές

Η Καλιφόρνια είδε να γίνονται στάχτη 16.907 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πέντε από τις έξι πυρκαγιές στην ιστορία της Καλιφόρνιας ήταν το 2020.

Το Όρεγκον και το Κολοράντο είχαν επίσης τεράστιες ζημιές από πυρκαγιά. Περισσότερα από 10.000 κτίρια καταστράφηκαν και τουλάχιστον 41 άτομα σκοτώθηκαν.

Ανάμεσα στις πυρκαγιές και τους τυφώνες, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός παρείχε ρεκόρ 1,3 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων σε Αμερικανούς. Τέσσερις φορές πάνω, τον ετήσιο μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

Σοβαρές καταιγίδες, συχνά με ανεμοστρόβιλους και χαλάζι, έπληξαν τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο, δύο φορές τον Μάρτιο, τρεις φορές τον Απρίλιο και άλλες τρεις φορές τον Μάιο.

Τα “δακτυλικά αποτυπώματα” της αλλαγής του κλίματος

Όλες αυτά τα ακραία φαινόμενα στις ΗΠΑ έχουν «προστεθεί πραγματικά για να δημιουργήσουν μια καταστροφική χρονιά, δήλωσε ο Ανταμ Σμιθ από την NOAA.
Η αλλαγή του κλίματος έχει δακτυλικά αποτυπώματα. Κι αυτά είναι οι καταστροφές».

Σε όλο τον κόσμο, περισσότερες από 220 καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα και τον καιρό έπληξαν περισσότερους από 70 εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσαν ζημίες άνω των 69 δις δολαρίων.

Πάνω από 7.500 άτομα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία από τη διεθνή βάση δεδομένων καταστροφών στο Κέντρο Έρευνας για την Επιδημιολογία Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο του Louvain στο Βέλγιο.

Ουχάν πλημμύρες

Πλημμύρες

Από τις καταστροφές που παρακολουθεί το Κέντρο, συμπεριλαμβανομένων σεισμών, ηφαιστείων και κατολισθήσεων, το 85% έως 90% σχετίζεται με το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες, δήλωσε ο διευθυντής του Ντεμπαράτι Γκουά-Σαπίρ.

Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είδαν ένα σπάνιο διάλειμμα το 2020 από την αύξηση των πλημμυρών εκτός τυφώνα, παγκοσμίως «οι πλημμύρες είναι το μεγάλο πρόβλημα, είπε. Είναι τεράστιο λάθος να υποτιμάμε τις πλημμύρες».

Οι πλημμύρες σκότωσαν περισσότερα από 1.900 άτομα στην Ινδία τον Ιούνιο και επηρέασαν 17 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου.

Άλλες πλημμύρες και συναφείς κατολισθήσεις στο Νεπάλ, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και πάλι στην Ινδία σκότωσαν τουλάχιστον 1.250 άτομα.

Αφρικανικές πλημμύρες σκότωσαν σχεδόν 600 άτομα. Και οι πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Yangtze και του φράγματος Three Gorges στην Κίνα σκότωσαν τουλάχιστον 279 άτομα το καλοκαίρι και προκάλεσαν οικονομικές απώλειες άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ανταρκτική, Λιώσιμο Πάγων

Λιώνουν οι πάγοι

“Το κερασάκι στην τούρτα” τα κύματα θερμότητας και ξηρασίας, που πλήττουν όλο τον κόσμο.

Η Σιβηρία έφτασε σε ένα ρεκόρ 38 βαθμούς Κελσίου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Αρκτικής ήταν 5 βαθμοί Κελσίου πιο ζεστό από το μέσο όρο. Και είχε μια εξαιρετικά κακή σεζόν.

Ο αρκτικός θαλάσσιος πάγος συρρικνώθηκε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο ρεκόρ.

Η Death Valley στις πολιτείες των ΗΠΑ Καλιφόρνια και Νεβάδα σημείωσε την υψηλότερη θερμοκρασία 54,4 βαθμούς Κελσίου τον περασμένο Αύγουστο στη Γη σε τουλάχιστον 80 χρόνια.

Η θερμοκρασία, που μετρήθηκε, ήταν η πιο καυτή θερμοκρασία που καταγράφηκε στη Γη τον Αύγουστο, δήλωσε ο καθηγητής του κρατικού πανεπιστημίου της Αριζόνα Ράντι Τσερβένι, ο οποίος συντονίζει την ομάδα ακραίων θερμοκρασιών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Ο ρυθμός των καταστροφών αυξάνεται αισθητά, αναφέρουν οι ειδικοί σε θέματα καταστροφών και οι επιστήμονες του κλίματος.

Η διεθνής βάση δεδομένων στο Κέντρο Έρευνας στο Βέλγιο υπολόγισε ότι από το 1980 έως το 1999, ο κόσμος είχε 4.212 καταστροφές που επηρέασαν 3,25 δισεκατομμύρια ανθρώπους και κόστισαν 1,63 τρις δολάρια.

Από το 2000 έως το 2019, οι αριθμοί αυτοί αυξήθηκαν σε 7.348 καταστροφές, 4,03 δισεκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν και 2,97 τρις δολάρια είναι οι ζημιές.

Διαφήμιση