Αρχική Περιβάλλον Επικίνδυνα αυξανόμενες θερμοκρασίες στην Αρκτική

Επικίνδυνα αυξανόμενες θερμοκρασίες στην Αρκτική

0
λιώσιμο πάγων
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μυργίωτη Αγάπη

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης κατά έναν ακόμα βαθμό Κελσίου θα κλειδώσει το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας στα 2,5 μέτρα μόνο από την Ανταρκτική. Η αύξηση της θερμοκρασίας με τρεις επιπλέον βαθμούς θα οδηγήσει σε λιώσιμο των πάγων με αποτέλεσμα την ανύψωση των ωκεανών στις παγωμένες ηπείρους να κατά 6,5 μέτρα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Αυτές οι καταστροφικές αυξήσεις στην παγκόσμια στάθμη του νερού είναι αρκετές για να παραλύσουν τις παράκτιες πόλεις από τη Βομβάη μέχρι το Μαϊάμι και να εκτοπίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Υπό κανονικές συνθήκες η αύξηση της στάθμης νερού θα ξεδιπλώνονταν για εκατοντάδες έως χιλιάδες χρόνια.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το συμπεράσματα μίας μελέτης που συμπεραίνει ότι, η αύξηση στη στάθμη της θάλασσας η οποία προκαλείτε από ένα αποσυντιθέμενο φύλλο πάγου της Ανταρκτικής, θα γίνονταν δραματικά μεγαλύτερη με κάθε επιπλέον βαθμό θέρμανσης.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, για παράδειγμα, θα ήταν κατά μέσο όρο περίπου 1,3 μέτρα, για κάθε έναν από τους δύο πρώτους βαθμούς πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά ένα βαθμό. Η αύξηση αυτή είναι αρκετή για να ενισχύσει τη σοβαρότητα των θανατηφόρων κυμάτων θερμότητας, ξηρασίας και τροπικών κυκλώνων.

Αν η θερμοκρασία, ωστόσο, έφτανε πάνω από 2C έως 6C επιπλέον, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα διπλασιαζόταν στα 2,4 μέτρα ανά βαθμό θέρμανσης. Στη συνέχεια κάθε προστιθέμενες βαθμός θα οδηγούσε σε 10 μέτρα αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

Η επερχόμενη ακραία κλιματική αλλαγή

Η ακραία αυτή κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να καταστρέψει τον πολιτισμό και να ξαναγράψει τον χάρτη των ακτών του κόσμου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

“Τελικά, είναι η καύση του άνθρακα και του πετρελαίου που καθορίζει εάν και πότε τα κρίσιμα όρια θερμοκρασίας στην Ανταρκτική αρχίζουν να ξεπερνιούνται. Και ακόμη κι αν το λιώσιμο του πάγου συμβαίνει σε μεγάλο χρονικό διάστημα, τα αντίστοιχα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα μπορούν ήδη να επιτευχθούν στο κοντινό μέλλον,” δήλωσε ο Anders Levermann, επιστήμονας του κλίματος στο Ινστιτούτο του Πότσνταμ.

Το φύλλο πάγου πάνω στη Δυτική Ανταρκτική θα είναι το πρώτο που θα διαβρωθεί, όχι τόσο από τον ζεστό αέρα, αλλά κυρίως μάλλον από το ζεστό θαλασσινό νερό που θα διαρρέει κάτω από την κοιλιά των παγετώνων, διαβρώνοντας τις ακτές που βλέπουν στον ωκεανό.

“Αυτό κάνει τους παγετώνες που είναι στο μέγεθος αυτών της Φλόριντας να γλιστράνε μέσα στον ωκεανό“, σημείωσε ο Torsten Albrecht, επίσης ερευνητής στο Ινστιτούτο του Πότσνταμ.

Μόλις η υπερθέρμανση του πλανήτη υπερβεί το όριο των 6C, η δυναμική θα αλλάξει.

“Καθώς τα γιγαντιαία βουνά πάγου, με πάχος έως πέντε χιλιόμετρα, “σιγά σιγά βυθίζονται σε χαμηλότερα ύψη όπου ο αέρας είναι θερμότερος, αυτό οδηγεί σε περισσότερη τήξη στην επιφάνεια του πάγου”, πρόσθεσε ο Albrecht.

Αυτή η διαδικασία έχει ήδη δημιουργήσει οργισμένους ποταμούς, από το λιώσιμο πάγων της Γροιλανδίας, με καθαρή απώλεια πάνω από μισό-τρισεκατομμύριο τόνους μάζα μόνο πέρυσι.

 

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση