Αρχική COVID-19 Τι κάνουν σωστά οι χώρες που έχουν υπό έλεγχο την πανδημία

Τι κάνουν σωστά οι χώρες που έχουν υπό έλεγχο την πανδημία

0
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Αγάπη Μυργιώτη

Εννιά μήνες έχουν περάσει από τότε που η πανδημία έχει ξεσπάσει σαν χίμαιρα και απειλεί την παγκόσμια υγεία. Η Αμερική και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έχουν χάσει τον έλεγχο, κάτι που οι καθημερινές πρωτοποριακές λοιμωξιολογικές μετρήσεις επιβεβαιώνουν καθημερινά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ωστόσο, υπάρχουν κάποιες χώρες που έχουν υπό έλεγχο την πανδημία και ο τρόπος που την αντιμετωπίζουν αποτελεί σίγουρα παράδειγμα. Η Ταϊβάν, η οποία  σηματοδότησε μόλις 200 συνεχόμενες ημέρες χωρίς κανένα νέο κρούσμα COVID-19, είναι μια από αυτές.

Επιπλέον, στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στην πολιτεία της Βικτώριας, καταγράφηκαν μηδενικά κρούσματα για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες, τόσο στις 26 όσο και στις 27 Οκτωβρίου.

Στη Νότια Κορέα ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων συνεχίζει να κυμαίνεται περίπου στα 120.

Αυτές οι χώρες που σηματοδοτούν μια αισιόδοξη πορεία μέσα στο γενικότερο κλίμα της πανδημίας, σύμφωνα με τους ειδικούς της δημόσιας υγείας ακολουθούν τα συγκεκριμένα βήματα:

  • Δημιουργούν ένα συνεκτικό ομοσπονδιακό σχέδιο με συνεπή ανταλλαγή μηνυμάτων
  • Ζητούν από όλους να φορούν μάσκες
  • Εφαρμόζουν εκτεταμένα τεστ και κάνουν ανίχνευση επαφών

Οι ΗΠΑ στερούνται όλων αυτών των ενεργειών.

“Νομίζω ότι η οργανωμένη ομοσπονδιακή απάντηση και η εμπιστοσύνη του λαού απέναντι στους ηγέτες και τους υπαλλήλους της δημόσιας υγείας, είναι το πιο σημαντικό και έχουμε αποτύχει και στα δύο”, δήλωσε η Monica Gandhi, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο Γνώστης.

Λειτουργώντας με πλάνο

Η Emma Hodcroft, επιστήμονας από το Basel, της Ελβετίας, η οποία μελετά τον γενετικό κώδικα του κορονοϊού, δήλωσε ότι βλέπει μια κοινή τάση μεταξύ των κυβερνήσεων που έχουν τον έλεγχο του ιού: Έχουν ένα σχέδιο σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα, να το κοινοποιήσουν ξεκάθαρα στο κοινό, και αυτό το θεσπίζει γρήγορα κάθε φορά που οι αριθμοί αρχίζουν να αυξάνονται.

“Πολλές χώρες έχουν προσπαθήσει να το καταλάβουν καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, αντί να έχουν προκαθορισμένα όρια και συστάσεις για το πότε και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και σε ποιο επίπεδο”, δήλωσε η Hodcroft στο Business Insider.

Δυτική Ευρώπη

Τα χρονοδιαγράμματα στη Δυτική Ευρώπη είναι αποδεικτικό στοιχείο αυτής της αδράνειας. Οι περιπτώσεις αυξάνονται σταθερά εδώ και σχεδόν έξι εβδομάδες σε πολλές χώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Γαλλία μόλις εφάρμοσαν νέο lockdown.

Σουηδία

Ακόμη και η Σουηδία, η οποία είχε αρχικά θεσπίσει λίγες εντολές σχετικά με το lockdown, πρόσφατα υιοθέτησε αυστηρότερες οδηγίες για τις συγκεντρώσεις και την διασκέδαση, αφού τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 70% σε μία εβδομάδα.

Αυστραλία, κίνα και Νέα Ζηλανδία

Από την άλλη πλευρά, η Αυστραλία, η Κίνα και η Νέα Ζηλανδία εφάρμοσαν στοχευμένα lockdown κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, απαιτώντας διακοπή λειτουργίας μόνο στις περιοχές και τις πόλεις που αποτελούσαν εστίες μόλυνσης.

Ιαπωνία

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, εν τω μεταξύ, έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα και οδηγίες στους πολίτες να αποφύγουν κλειστούς χώρους, πολυσύχναστα μέρη και στενές επαφές.

Στη συνέχεια, η χώρα χρησιμοποίησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα περιφερειακών εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, που χρηματοδοτείται εν μέρει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, για να επεκτείνει τα τεστ και την επικοινωνία δημόσιας υγείας. Σε συνδυασμό, αυτές οι ενέργειες οδηγούν στο γεγονός ότι η Ιαπωνία δεν έπρεπε να επέλθει καθόλου σε lockdown.

Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα, από την πλευρά της, αξιοποίησε την τεχνολογία smartphone για να επικοινωνήσει με τους πολίτες και να δώσει σαφείς οδηγίες. Η κυβέρνησή παρείχε δωρεάν εφαρμογές που έστελναν στους ανθρώπους ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης σχετικά με τις εστίες μολύνσεων στην περιοχή τους, παραχώρησαν πρόσβαση στην τηλεϊατρική και ενημέρωσαν τους χρήστες σχετικά με τον αριθμό και τον τύπο μάσκας προσώπου που διατίθενται στα καταστήματα για αγορά.

Τι πρέπει να κάνουν οι χώρες που δεν χειρίστηκαν από την αρχή αποτελεσματικά την πανδημία

Σύμφωνα με τον Gandhi, είναι πλέον πολύ αργά για χώρες που δεν είχαν ακολουθήσει αυτό το είδος προσέγγισης από την αρχή.

“Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μηδενική μετάδοση στις ΗΠΑ, δεδομένης της αρχικής αποτυχημένης διαχείρισης μας”, “Επομένως, νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην ελαχιστοποίηση της μετάδοσης και στην ελαχιστοποίηση της σοβαρότητας της νόσου,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Gandhi.

Για να γίνει αυτό, πρόσθεσε ο Gandhi, οι νέες πολιτικές και τα δημόσια μηνύματα πρέπει να ενθαρρύνουν καλύτερα τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα πλήθη, να φορούν μάσκες, να κρατούν καθαρά τα χέρια τους και να αερίζουν σωστά τους εσωτερικούς χώρους.

Η χρήση μάσκας σώζει ζωές

Παρά τις ενδείξεις ότι η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση κορανοϊού, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην απαιτούν καθολική χρήση μάσκας.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας είναι τόσο απλή και τόσο αποτελεσματική ταυτόχρονα. Θα μπορούσαν να σωθούν πολλές ζωές απλά και μόνο με την καθολική χρήση μάσκας. Σύμφωνα με μία πρόβλεψη από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον υπολογίστηκε ότι εάν το 95% των Αμερικανών φορούσαν μάσκες, τουλάχιστον 63.000 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν στο διάστημα από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τη 1η Μαρτίου.

Η χρήση μάσκας στης ΗΠΑ

Ωστόσο, στις ΗΠΑ, οι μάσκες έχουν θεωρηθεί από κάποιους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Donald Trump, ως πολιτική δήλωση. Αρκετοί άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στις εντολές της μάσκας, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν την προσωπική ελευθερία. Η έλλειψη ομοσπονδιακής καθοδήγησης σχετικά με τις μάσκες από τον Λευκό Οίκο οδήγησε σε αποσπασματικές πολιτικές.

Η χρήση μάσκας στην Ευρώπη

Οι κανόνες για τη χρήση μάσκας είναι χαλαροί και σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Η κάλυψη του προσώπου με μάσκα είναι υποχρεωτική σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους και στις δημόσιες συγκοινωνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στους χώρους εργασίας στη Γαλλία. Αλλά αυτές οι εντολές δεν τέθηκαν σε ισχύ μέχρι το καλοκαίρι.

Η Σουηδία, ούτε απαιτεί ούτε συνιστά χρήση καθολικής μάσκας.

Χώρες με υποχρεωτική χρήση μάσκας

Σε χώρες όπως η Κίνα, η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη, αντιθέτως, η χρήση μάσκας είναι σχεδόν καθολική. Στη Νότια Κορέα και τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, για τους κάτοικους που δεν φορούν μάσκα και για τις επιχειρήσεις που δεν επιβάλλουν τη χρήση μάσκας μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα.

Ακόμη και η Ρωσία, όπου ο Πρόεδρος Vladimir Putin έχει υποβαθμίσει στο παρελθόν την πανδημία, ανακοίνωσε την την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ένα ακόμα κλειδί για τον επιτυχή έλεγχο της πανδημίας

Ένα ακόμα κρίσιμο εργαλείο για τον επιτυχή έλεγχο της πανδημίας του κορονοϊού είναι ο συνδυασμός των τεστ και της ανίχνευσης επαφών. Ο Gandhi και ο Hodcroft δήλωσαν και οι δύο ότι το κλειδί για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης είναι η παροχή ισχυρών και δωρεάν τεστ για την ταυτοποίηση και την απομόνωση των ασθενών και στη συνέχεια, ο εντοπισμός των επαφών τους.

Η Κίνα, για παράδειγμα, έκανε τεστ σε 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε μια μέρα μετά την αναφορά ενός μόνο κρούσματος στο Kashgar. Αυτό οδήγησε τις αρχές στον εντοπισμό 137 επιπλέον περιπτώσεων.

Αλλά για να είναι αποτελεσματικό αυτό το εργαλείο, θα πρέπει όλες οι ύποπτες περιπτώσεις να απομονωθούν. Το ίδιο ισχύει και για άτομα που έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό.

Στη Νότια Κορέα, πολλοί διεθνείς ταξιδιώτες μεταφέρονται κατευθείαν από το αεροδρόμιο σε μια εγκατάσταση για υποχρεωτική καραντίνα. Μένουν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, τους φέρνουν γεύματα και μετά από δύο εβδομάδες φεύγουν.

Εάν ένας κάτοικος της Νότιας Κορέας βρεθεί θετικός στο ιό ή υπάρχει υποψία ότι έχει έρθει σε επαφή με άτομο που νοσεί, οι υγειονομικές αρχές του ζητούν να κατεβάσει μία εφαρμογή η οποία παρακολουθεί την κατάστασή του.

Παρόλο που τα προγράμματα για τα τεστ και την ανίχνευση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό από τον Μάρτιο, υπάρχουν πάρα πολλές νέες περιπτώσεις ασθενών που αναφέρονται καθημερινά για να μπορέσει να λειτουργήσει η στρατηγική αυτή από μόνη της, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Πηγή: sciencealert.com

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΟΔΥ: 2646 νέα κρούσματα και 18 νέοι θάνατοι
Επόμενο άρθροΚαθολικό lockdown ανακοινώνει ο Μητσοτάκης αύριο-Προαναγγελία Κιλικία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ