Αρχική COVID-19 Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία τον ύπνο μας

Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία τον ύπνο μας

0
αϋπνία
Διαφήμιση

Ο ύπνος είναι μια φυσική ανάγκη ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο. Είναι απαραίτητος για το σώμα, την ψυχή, το μυαλό και την υγεία του. Ωστόσο, ο καλός ύπνος δεν είναι πάντα εύκολος. Η αϋπνία και οι διαταραχές ύπνου είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μεγάλο ποσοστό ατόμων και ειδικότερο εν μέσω πανδημίας. Η Dr Chandra Jackson, διακεκριμένη επιστήμονας που μελετά τον ύπνο, μάλιστα, επισημαίνει σε άρθρο της και επιβεβαιώνει την άποψη ότι κατά της διάρκεια της πανδημίας ο ύπνος έχει γίνει ακόμα δυσκολότερος. 

Επειδή το ζήτημα του ύπνου είναι μείζονος σημασίας και απασχολεί μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τα σημαντικότερα σημεία.

Η περίοδος της πανδημίας που διανύουμε έχει αλλάξει την καθημερινότητα των ανθρώπων και έχει αποπροσανατολίσει. Λογικό επόμενο ήταν να επηρεαστεί και η διαδικασία του ύπνου.

Κάποιοι αυτό το διάστημα συνηθίζουν να κοιμούνται είτε λιγότερο είτε περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Αυτό είναι μια διαταραχή στον ύπνο τους. Ακόμα και πριν την εμφάνιση της πανδημίας ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων δεν έκανε ποιοτικό ύπνο. Συγκεκριμένα 1 στου 3 παρουσίαζαν διαταραχές. Ένας ποιοτικός ύπνος συμπεριλαμβάνει 7 ώρες ύπνου το λιγότερο και χωρίς διακοπές ενδιάμεσα.

Ένας από τους πιο βασικούς λόγους για έναν μη ποιοτικό ύπνο είναι το αυξημένο άγχος. Η πανδημία έχει αυξήσει το άγχος στους περισσότερους ανθρώπους. Η αίσθηση της μοναξιάς και της απομόνωσης είναι έντονη σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Επιπλέον, η ανασφάλεια που επικρατεί στα οικονομικά και στα επαγγελματικά, έρχεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το γενικότερο άγχος.

Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι λόγο των ελάχιστων ωρών που βρισκόμαστε εκτός σπιτιού δεν ερχόμαστε σε επαφή με τον ήλιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο κιρκάδιος ρυθμός που ρυθμίζει τον ύπνο.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Η διακεκριμένη επιστήμονας, έδωσε μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες, για να βοηθήσει με τον ύπνο:

  • Έκθεση σε έντονο φως το πρωί και αποφυγή μπλε φωτισμού το βράδυ, ο οποίος μπορεί να καταστείλει την έκκριση της μελατονίνης, μίας ορμόνης σημαντικής για τη ρύθμιση του ύπνου
  • Χαλάρωση πριν τον ύπνο, με ένα μπάνιο, ήρεμη μουσική ή διαλογισμό
  • Διατήρηση του περιβάλλοντος του σπιτιού στη σωστή θερμοκρασία, κουρτίνες για να περιορίζουν το φως ή ακόμα και χρήση ωτοασπίδων
  • Αποφυγή ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο
  • Αποφυγή κατανάλωσης υπερβολικού φαγητού, καφεΐνης, νικοτίνης ή αλκοόλ, πριν τον ύπνο
  • Αποφυγή ύπνου με μεγάλη διάρκεια μέσα στη μέρα

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δυσκολίας του ύπνου επιμένουν, συνίσταται η επίσκεψη σε ειδικό γιατρό.

Διαφήμιση