Αρχική COVID-19 Παπαευαγγέλου: Σταθεροποίηση της πανδημίας – Για 1-2 βδομάδες μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ

Παπαευαγγέλου: Σταθεροποίηση της πανδημίας – Για 1-2 βδομάδες μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ

0
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID19 (EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID19 (EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, ωστόσο για 1-2 εβδομάδες ακόμα, το ΕΣΥ, θα δέχεται μεγάλη πίεση, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων θα συνεχίσει να είναι υψηλός, αν όχι αυξητικός, και αυτό θα συνεχιστεί ακόμα κι όταν αρχίσουμε να βλέπουμε πτώση στον αριθμό των ημερήσιων νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο, από όσα ειπώθηκαν στην σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, στην οποία συμμετείχαν η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης που απάντησε σε ερωτήσεις.

Β. Παπαευαγγέλου: Εάν πέφταν σφαίρες θα μέναμε σπίτι

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου, υπάρχει σταθεροποίηση της πανδημίας, αφού ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων, κινούμενος συνολικά μέσα σε κάποια όρια, παρουσιάζει διακυμάνσεις με αποτέλεσμα άλλοτε να ενθαρρυνόμαστε και άλλοτε να απογοητευόμαστε.

Χρειάζεται υπομονή, δήλωσε, γιατί για τουλάχιστον για 1-2 εβδομάδες ακόμα, το Σύστημα Υγείας θα δέχεται πιέσεις, στη Βόρειο Ελλάδα και όχι μόνο.

Θα πρέπει να μείνουμε πιστοί στην τήρηση των μέτρων, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις λάθος αποφάσεις μας για στιγμιαίες απολαύσεις αποβαίνουν μοιραίες για εμάς και την οικογένειά μας. Και δεν θα πρέπει να χαλαρώνουμε αν κάποιος που ξέρουμε νόσησε ελαφρά. Είναι διαφορετικό και ασυνάρτητο για τον καθένα.

“Είναι λάθος να χαλαρώσουμε, είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνεύσει. Δεν κάνει εξαιρέσεις ο ιός και πρέπει να το καταλάβουμε. Είναι λάθος η χαλάρωση επειδή βλέπουμε στους θανάτους να αναφέρονται υποκείμενα νοσήματα. Δεν θα πέθαιναν οι άνθρωποι αυτοί αν δεν είχαν νοσήσει” υπογράμμισε.

Μάλιστα, χαρακτηριστικά δήλωσε, τονίζοντας την αναγκαιότητα της προστασίας μας, αλλά και το πόσο φονικός είναι ο νέος κορονοϊός ότι “Αν υπήρχαν έξω σφαίρες αντί για τον αόρατο κορονοϊό, θα μέναμε σπίτι”.

Παράλληλα, τόνισε ότι αναφορικά με τα εμβόλια, “Η ασφάλεια των εμβολίων η πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για τη χρήση τους.”

Γ. Μαγιορκίνης: Ο ρυθμός εξάπλωσης παραμένει εξαιρετικά υψηλός

Η πανδημία έχει ξεπεράσει παγκοσμίως τις 57 εκατομμύρια διαγνώσεις, άνω των 600.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ οι θάνατοι -που συνεχίζουν να ενισχύονται – έχουν ξεπεράσει τους 11.000 ημερησίως.

Στην Ευρώπη σημειώνονται 15 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός νέων ημερήσιων διαγνώσεων κυμαίνεται στις 250.000.

Την ίδια ώρα, παρατηρείται σταθεροποίηση της πανδημίας σε μερικές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και σε κάποιες το 2ο κύμα της πανδημίας φαίνεται να υποχωρεί.

Παρ’ όλα αυτά ο ρυθμός εξάπλωσης παραμένει εξαιρετικά υψηλός και αφορά δεκάδες χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα και ανά χώρα.

Σύμφωνα με το ECD της Πέμπτης, όλη η Ευρώπη είναι στο κόκκινο, με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως είναι κάποιες περιοχές της Νοτίου Ελλάδας που έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο.

Εξαιρετικά βαρύ φορτίο στα Βόρεια της Ελλάδας

Στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικά βαρύ φορτίο στα Βόρεια της χώρας, όπου στη Θεσσαλονίκη υπάρχει υπερπενταπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο, εξαιτίας της εξάπλωσης που σημειώθηκε από τα τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο, υπάρχει μείωση του δείκτη Rt και ενδεχομένως θα συνεχίσει να μειώνεται.

Παράλληλα, φαίνεται ότι υπάρχει χαμηλή επίπτωση στα παιδιά σε όλη τη διάρκεια του 2ου κύματος που σημαίνει ότι ο ρόλος των παιδιών στην επιδημία και τις εξάρσεις της, είναι δευτερεύων.

Η δομή της ελληνικής οικογένειας όχημα για τον κορονοϊό

Η πανδημία φαίνεται ότι πέρασε το Νοέμβριο, από τους 20ρηδες-30ρηδες στις μεγαλύτερες γενιές και αυτή η εξάπλωση συντηρείται μέσω της οικογένειας. “Προσέξετε τους μεγαλύτερους” επισήμανε ο Γ. Μαγιορκίνης. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Ν. Χαρδαλιάς: Διευκρινίσεις για τις πύλες εισόδου

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τόνισε με τη σειρά του ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα. Ενώ ανέφερε ότι αυτό καθοδηγεί τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Παράλληλα παρείχε διευκρινήσεις για τη λειτουργία και τους τρόπους διέλευσης από τις πύλες εισόδου στα βόρεια σύνορα της χώρας, δεδομένου ότι οι μετακινήσεις συμβάλουν ιδιαίτερα στην εξάπλωση της νόσου.

Συγκεκριμένα από σήμερα το πρωί ισχύουν:

  • Από τον Προμαχώνα, θα εισέρχονται καθημερινά Έλληνες πολίτες και πολίτες της Ε.Ε. από τις 07:00 έως τις 23:00 μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές επιτρέπονται όλο το 24ωρο
  • Από την Κακαβιά, εισέρχονται Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως απαραίτητες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις από τις 07:00 έως τις 23:00 μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές επιτρέπονται όλο το 24ωρο. Επιπρόσθετα λόγω του αυξημένου επιδημιολογικό φορτίο στην Αλβανία, εντάσσονται υποχρεωτικά σε 7ήμερη καραντίνα στους τόπους παραμονής που έχουν δηλώσει στο PLF τους.
  • Από τους Ευζώνους και τους Κήπους, εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις από τις 07:00 έως τις 23:00 μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές επιτρέπονται όλο το 24ωρο.
  • Νυμφαίο – Ορμένιο – Εξοχή: Ανοικτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το 24ωρο, μόνο με τον οδηγό.

    Να σημειωθεί ότι όλοι οι οδηγοί πρέπει να φέρουν κανονικά έντυπο PLF και αρνητικό τεστ PCR 72 ώρες πριν την είσοδό τους, το οποίο θα επιβεβαιώνεται και με rapid test.

  • Κρυσταλλοπηγή: κλειστά

Κοντοζαμάνης: Έγινε επίταξη για να αποφύγουμε δυσμενείς εξελίξεις

Από το 1ο κύμα της πανδημίας, προβλεπόταν επίταξη εφόσον χρειαστεί. Είναι ένα από τα τελευταία όπλα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

Στη Θεσσαλονίκη, υπήρχε ανάγκη για επιπλέον κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με κορονοϊό και παρά το καλό κλίμα και συμφωνίες που υλοποιούνται και τηρούνται με τον ιδιωτικό τομέα σε ότι αφορά τη διάθεση κλινών ΜΕΘ και απλών για μη covid περιστατικά – συνεργασία που συνεχίζεται σήμερα- ωστόσο, εξαιτίας της μεγάλης ανάγκης..χρειαζόμασταν επιπλέον κλίνες.

Επιλέξαμε τα ήπια περιστατικά να πηγαίνουν στα κέντρα αποκατάστασης, εξαιτίας και του ότι έχουν υποδομές που ανταποκρίνονται καλύτερα στα ήπια περιστατικά. “Όλα έγιναν με σχέδιο προκειμένου να αποφύγουμε μία δυσμενή εξέλιξη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κοντοζαμάνης.

Σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση να γίνει επίταξη και ιδιωτών γιατρών, ο Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι “Υπάρχει πρόσκληση προς ιδιώτες γιατρούς να ενώσουν δυνάμεις. προς το παρόν. Αλλά εφόσον χρειαστεί, ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα να προχωρήσουμε και σε επίταξη γιατρών.”

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση