Αρχική COVID-19 Οι μεταλλάξεις του covid-19 δεν οδηγούν σε γρηγορότερη μετάδοση

Οι μεταλλάξεις του covid-19 δεν οδηγούν σε γρηγορότερη μετάδοση

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Η πανδημία του covid-19 που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες έχει προκληθεί από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από μία μη χαρακτηρισμένη δεξαμενή ζώων. Λόγω αυτής της πρόσφατης σχέσης με τον άνθρωπο, το SARS-CoV-2 μπορεί να μην έχει ακόμη προσαρμοστεί πλήρως στον ανθρώπινο ξενιστή του και για αυτό να μεταλλάσσεται διαρκώς. Πολύ πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας λόγος που οδηγεί σε γρηγορότερη μετάδοση του ιού. Ωστόσο, καμία από τις καταγεγραμμένες μεταλλάξεις μέχρι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να κάνει τον ίο να μεταδίδεται γρηγορότερα.

Οι μεταλλάξεις εντός των κορονοϊών

Ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν συνεχώς τη γονιδιωματική ποικιλομορφία του SARS-CoV-2, με έμφαση στην κατανομή και τον χαρακτηρισμό των αναδυόμενων μεταλλάξεων.

Οι μεταλλάξεις εντός των κορονοϊών, και μάλιστα όλων των ιών RNA, μπορούν να φτάσουν ως αποτέλεσμα τριών διεργασιών:

  • Πρώτον, οι μεταλλάξεις προκύπτουν εγγενώς ως λάθη αντιγραφής κατά τον ιικό αναδιπλασιασμό, μια διαδικασία που μπορεί να μειωθεί στο SARS-CoV-2 σε σχέση με άλλους ιούς RNA.
  • Δεύτερον, η γονιδιωματική μεταβλητότητα μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα ανασυνδυασμού μεταξύ δύο ιογενών σειρών που μολύνουν τον ίδιο ξενιστή.
  • Τρίτον, οι μεταλλάξεις μπορούν να προκληθούν από συστήματα επεξεργασίας RNA ξενιστή, τα οποία αποτελούν μέρος της φυσικής ανοσίας ξενιστή.

Ενώ η γενετική θεωρία του πληθυσμού αναφέρει ότι η πλειονότητα των μεταλλάξεων αναμένεται να είναι ουδέτερη, μερικές μπορεί να είναι επωφελείς ή επιβλαβείς για τον ιό.

Περισσότερες από 12.700 μεταλλάξεις

Περισσότερες από 12.700 μεταλλάξεις ή αλλαγές στον ιό SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν. Οι επιστήμονες ερεύνησαν τα γονιδιώματα του ιού που εντοπίστηκαν σε 46.723 ανθρώπους που μολύνθηκαν από covid-19 σε 99 χώρες.

“Ευτυχώς καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι καμία από αυτές τις μεταλλάξεις δεν κάνει την covid-19 να μεταδίδεται πιο γρήγορα”, δήλωσε η Λούσι Βαν Ντροπ, καθηγήτρια στο University College London’s Genetics Institute και μία από τις συντάκτριες της έρευνας.

Από την άλλη πρόσθεσε:

“Πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και να εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε τις νέες μεταλλάξεις, κυρίως καθώς αναπτύσσονται τα εμβόλια”.

Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς και κάποιοι, όπως οι ιοί της γρίπης, μεταλλάσσονται πιο συχνά από άλλους.

Οι περισσότερες μεταλλάξεις είναι ουδέτερες, ωστόσο κάποιες μπορεί να ευνοούν τους ιούς, ενώ άλλες να κάνουν τα εμβόλια εναντίον τους λιγότερο αποτελεσματικά. Εφόσον επομένως, οι ιοί αλλάζουν με αυτό τον τρόπο, τα εμβόλια  για την αντιμετώπισή τους για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά θα πρέπει να προσαρμόζονται τακτικά.

Ο Φρανσουά Μπαλούξ, καθηγητής του UCL που επίσης συμμετείχε στην έρευνα, επεσήμανε ότι: “Τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων μοιάζουν πολύ καλά. Ο ιός ενδέχεται να αναπτύξει μεταλλάξεις στο μέλλον για να αποφεύγει τα εμβόλια, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να τις εντοπίσουμε εγκαίρως, κάτι που θα μας επιτρέψει να τροποποιήσουμε τα εμβόλια αν χρειαστεί”.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση