Αρχική Ειδήσεις Κ. Μητσοτάκης για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης κατά της βίας των γυναικών:...

Κ. Μητσοτάκης για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης κατά της βίας των γυναικών: “Μένουμε Σπίτι” αλλά δεν “Μένουμε Σιωπηλοί”

0
Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών διοργανώθηκε διαδικτυακή συζήτηση από την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών δεν είναι εφήμερο αλλά αντιθέτως είναι ένα πρόβλημα το οποίο συναντάται καθημερινά και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και συνεχόμενης δράσης.

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και της βία κατά των γυναικών στο επίκεντρο, τώρα περισσότερο από ποτέ. Τα κρούσματα της βίας έχουν αυξηθεί αυτή την περίοδο του εγκλεισμού, όπως παρατηρήθηκε και από το πρώτο lockdown. Ωστόσο, η βία δεν είναι είναι μια εποχική γρίπη που θα περάσει, αλλά υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει και μετά το επικείμενο lockdown. Το σύνθημα της εποχής μας είναι το γνωστό πλέον σε όλους μας “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΗΣ”, για κάποιες γυναίκες όμως το “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ” δεν σημαίνει και “ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΗΣ” αλλά ακριβώς το αντίθετο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας μας Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Μένουμε Σπίτι” αλλά δεν “Μένουμε σιωπηλοί”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για την προστασία των γυναικών απαιτείται ένα αλληλοσυμπληρούμενο δίκτυο, ” κανείς μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο δύσκολο πρόβλημα”.

Στη συνέχεια και με αφορμή την προσωπική ιστορία μιας γυναίκας που είχε πέσει θύμα της ενδοοικογενειακής βίας αλλά κατάφερε να πατήσει στα πόδια της, ο πρωθυπουργός τόνισε την σημασία της θετικής ενέργειας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά, ” η θετική σας ενέργεια είναι σημαντική και μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο και να μιλήσουμε για έμφυλα στερεότυπα, τα οποία λίγο πολύ όλοι μπορεί να γνωρίζαμε ότι υπήρχαν αλλά φοβόμασταν να τα αναδείξουμε.

Η κατάσταση της πανδημίας αύξησε τα κρούσματα της βίας κατά των γυναικών και έφερε το ζήτημα στο επίκεντρο, ενώ είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί καθώς ο εγκλεισμός αυξάνει την ψυχολογική πίεση. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, “το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ δεν σημαίνει ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ”, περνώντας ένα πολύ ηχηρό μήνυμα. 

Μπορεί το σύνθημα της εποχής μας να είναι “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΗΣ”, αλλά για κάποιες γυναίκες το “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ” δεν σημαίνει και “ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΗΣ”, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Ο δρόμος για ένα δύσκολο ταξίδι

Η γυναίκα που είναι θύμα της βίας πρέπει να αντιδράσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία που έχει η καμπάνια για την ώθηση και την δραστηριοποίηση αυτών των γυναικών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και ενημερωθούν για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν.

Το ταξίδι των γυναικών που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον “εφιάλτη” που ζουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι είναι μεγάλο, δύσκολο και μακρύ.

Ωστόσο, ο Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το ταξίδι ξεκινάει με ένα τηλεφώνημα δηλώνοντας χαρακτηριστικά, “Το ταξίδι είναι δύσκολο, χρειάζονται πολλά βήματα και θα περάσουν από πολλά σκαμπανεβάσματα. Αλλά το πρώτο βήμα ξεκινάει με ένα τηλεφώνημα.”

Παράλληλα, πέρασε το μήνυμα ότι “ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ”.

Η βοήθεια προέρχεται από όλους τους συμπολίτες μας είτε εθελοντικά είτε επαγγελματικά για να στηρίξουν που είναι θύματα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βεβαίως υπάρχουν προβλήματα αλλά τόνισε ότι αναζητούνε τα πραγματικά δεδομένα, τις αιτίες, τα προβλήματα και τι είναι αυτό που αποδίδει και αυτό που δεν αποδίδει.

Ο ρόλος των τρίτων

Αναφέρθηκε επίσης και σε ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που είναι ο ρόλος των τρίτων. Τόνισε ότι ο ρόλος των τρίτων προσώπων είναι πολύ σημαντικός και ότι είναι ευθύνη τους να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας που αντιλαμβάνονται. 

Όποιος σιωπά είναι συνένοχος. Η γυναίκα που θα υποστεί βία έχει μεγαλύτερη δυσκολία να αντιδράσει”, συμπλήρωσε.

Λίγο πριν το κλείσιμο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το εξής: “Ας είναι αυτή η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, μία ακόμα αφορμή για μία καινούργια καμπάνια ευαισθητοποίησης.”

Ενώ, τόνισε χαρακτηριστικά δίνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ότι, οι γυναίκες δεν είναι θύματα αλλά νικήτριες, που μπόρεσαν να πάρουν την ζωή τους στα χέρια τους και να κοιτάξουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Έρευνα για την βία κατά των γυναικών κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown

Η Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα με θέμα την κοινωνική βία, που οργανώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ανατέθηκε σε μία ομάδα εμπειρογνωμόνων κατά την περίοδο του πρώτου lockdown.

H Aρτινοπούλου παρουσίασε το προφίλ τόσο των θυμάτων όσων και των θυτών.

Το προφίλ των θυμάτων

  • Ελληνίδες
  • 38-39 ετών
  • παντρεμένες ή σε συγκατοίκηση με κάποιον σύντροφο
  • με 2 παιδιά κατά μέσο όρο
  • κάτοχοι πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης το 43,2 %
  • κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου το 37%
  • εργαζόμενες κυρίως σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης το 63,6%
  • προέρχονται και ανήκουν από τα μεσαία και ανώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα
  • κάτοικοι κυρίως των αστικών κέντρων

Προφίλ δράστη

  • άντρας σύζηγος ή σύντροφος, νυν ή πρώην στο 78% του δείγματος
  • εργαζόμενοι σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης
  • χωρίς καταγεγραμμένο ιστορικό βίας

Η έρευνα κατέδειξε πλήρως τον διαταξικό χαρακτήρα της ενδοοικογενειακής βίας.

Η καθηγήτρια στη συνέχεια τόνισε, “Οι μορφές βίας είχαν εκδηλωθεί πριν από την έναρξη της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων περίπου 99%, αρά το γενικό απαγορευτικό κυκλοφορίας δεν γέννησε πρωτογενώς ενδοοικογενειακή βίας αλλά αναπαρήγαγε την ήδη προυπάρχουσα.”

“Σε ότι αφορά την έκταση και την συχνότητα ήτανε επίσης αποκαλυπτικό ότι, η βία κατά την διάρκεια του πρώτου απαγορευτικού συνεχίστηκε στο 42,3% των θυμάτων ενώ το 57% περίπου των θυμάτων δήλωσε ότι υπήρχε κάποια μείωση την ενδοοικογενειακής βίας“, συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε και υπογράμμισε τη σημασία της έρευνας.

“Η έρευνα μας φώτισε αυτό που ονομάζουμε το “αόρατο θύμα” που είναι τα θύματα εκείνα τα οποία δεν καταγράφονται πουθενά. Οι γυναίκες θέλουν να ακουστούν. Θέλουν να πουν την ιστορία τους.”

“Η έρευνα είναι σημαντική γιατί αντανακλά την αλλαγή παραδείγματος στο πως διαμορφώνονται οι δημόσιες πολιτικές.”

Διαδικτυακή συζήτηση

Την διαδικτυακή συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ελεονώρα Μελέτη. Στην συζήτηση συμμετείχαν:

  • Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας
  • Μαρία Συρεγγέλα, Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων
  • Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Γρηγόρης Λέων, Ιατροδικαστής, Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας
  • Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος
  • Εύη Λεζγή, Ψυχολόγος, Στέλεχος Γραμμής SOS 15900
  • Γεωργία Πασσά, Αστυνόμος Β, Προϊσταμένη του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ΕΛ. ΑΣ.
  • Ειρήνη Κυριάκη, Πολιτική Επιστήμονας, μέλος της Τριμελούς Ομάδας Επιστημονικού Συντονισμού του Δικτύου Δομών
  • Ειρήνη Σιώζου, Νομικός, Στέλεχος του Συμβουλευτικού Κέντρου Αθήνας
  • Δημήτριος Στεφανίδης, Κοινωνιολόγος, Στέλεχος του Συμβουλευτικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης
  • Νατάσα Μακρυδήμα, Ψυχολόγος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Αγρινίου

 

 

 

Διαφήμιση