Αρχική COVID-19 Εγκρίθηκε το φάρμακο της Eli Lilly κατά του κορονοϊού

Εγκρίθηκε το φάρμακο της Eli Lilly κατά του κορονοϊού

0
Eli Lilly
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έγκριση έλαβε το φάρμακο bamlanivimab της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly, από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και μάλιστα με επείγουσα έγκριση κυκλοφορίας. Το φάρμακα αφορά μονοκλωνικό τεχνητό αντίσωμα το οποίο ενισχύει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του SARS-COV-2.

Το φάρμακο είναι το πρώτο που εγκρίνεται για ασθενείς με σχετικά πρώιμο στάδιο της νόσου covid-19. Ενώ, προορίζεται για ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, οι οποίοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν επιδείνωση, όπως είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και οι άνθρωποι άνω των 12 ετών με συννοσηρότητες λόγω χρόνιων παθήσεων.

Δεν αφορά ήδη νοσηλευόμενους

Η FDA διευκρίνισε ότι η άδεια της δεν αφορά τη χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται και χρειάζονται οξυγόνο. Ο λόγος ότι όπως έδειξαν οι δοκιμές, το φάρμακο δεν ωφελεί, αντίθετα μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει την κατάσταση τους.

Μειώνει το ιικό φορτίο

Η επείγουσα έγκριση δόθηκε με βάση τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής φάσης 2, που έδειξε ότι το φάρμακο μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο, τα συμπτώματα και την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19. Περίπου το 3% των συμμετεχόντων στην δοκιμή χρειάστηκαν να πάνε σε τμήμα επειγόντων νοσοκομείου ή να κάνουν εισαγωγή, έναντι ποσοστού 10% μεταξύ όσων είχαν πάρει εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) και αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου.

Αναμένονται ωστόσο κι άλλα δεδομένα, έτσι ώστε η FDA να δώσει την οριστική και πλήρη έγκριση για το bamlanivimab, καθώς αξιολογείται ακόμα τόσο η ασφάλεια, όσο και η αποτελεσματικότητά του από την αρμόδια εποπτική αρχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένα εκατομμύριο δόσεις εντός 2020

Σύμφωνα, με το Reuters και τους Financial Times, η έγκριση του φαρμάκου, οδήγησε σε αύξηση της μετοχής της Eli Lilly στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Έως το τέλος του 2020, αναμένονται ένα εκατ. δόσεις σε παραγωγή, που θα συνεχιστεί και εντός του νέου έτους για την κάλυψη της ζήτησης. Ενώ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη αγοράσει 300.000 δόσεις.

Κι άλλο φάρμακο από τον ανταγωνισμό

Την ίδια ώρα, η Regeneron υπέβαλε επίσημα αίτημα επείγουσας αδειοδότησης, δικού της φαρμάκου που αφορά δύο αντισώματα και μάλιστα είχε δοκιμασθεί και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της θεραπείας του από την covid-19, παρά το γεγονός ότι ήταν σε δοκιμαστικό στάδιο.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here