Αρχική COVID-19 Διερεύνηση της προέλευσης του κορονοϊού από τον ΠΟΥ

Διερεύνηση της προέλευσης του κορονοϊού από τον ΠΟΥ

0
κορονοϊός προέλευση
Διαφήμιση

Η έλευση του κορονοϊού στις ζωές όλων μας έχει γεννήσει πολλά ερωτηματικά. Ένα από αυτά έχει να κάνει σίγουρα σχετικά με την προέλευση του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα διερευνήσει την πιθανή προέλευση του κορονοϊού, σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσίευση του στο περιοδικό nature. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ  και Θάνο Δημόπουλο, καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης στο ΕΚΠΑ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε το πλάνο που επρόκειτο να ακολουθήσει για τη διερεύνηση της προέλευσης της πανδημίας COVID-19.

Από την Γουχάν θα ξεκινήσει η μελέτη, μιας και είναι η πόλη που ο νέος ιός έκανε την πρεμιέρα του, πριν επεκταθεί αμέσως μετά στην Κίνα και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο.

Η διερεύνηση της πορείας της διασποράς του ιού είναι εξαιρετικά σημαντική εφόσον θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας και μέτρο πρόληψης για τυχόν μελλοντικές μεταδόσεις από ζώα.

Το έργο του ΠΟΥ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, όπως τονίζουν και οι επιστήμονες.

Ένα μεγάλο ποσοστό επιστημόνων πιστεύει ότι η διασπορά του κορονοϊού ξεκίνησε από τις νυχτερίδες, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστός ο τρόπος που μεταπήδησε στον άνθρωπο.

Έχουν υπάρξει και άλλοι κορονοϊοί οι οποίοι μεταπήδησαν στον άνθρωπο μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο ιός SARS-CoV-1 που προκάλεσε την επιδημία το 2002-04 και πιθανολογείται ότι προήλθε από ρακούν ή μοσχογαλή.

Δύσκολη η διαδικασία διερεύνησης

Δεν θα είναι καθόλου εύκολη η διαδικασία προέλευσης του ιού ενώ υπάρχει πιθανότητα να διαρκέσει χρόνια και μάλιστα χωρίς χρήσιμα αποτελέσματα. Επιπλέον θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι διακρατικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αποκαλεί τον ιό ως «τον ιό από την Κίνα, ενώ η Κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι ιός της Κίνας», λέει η Λίνφα Γουάνγκ, ιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Duke – National University of Singapore της Σιγκαπούρης.

«Το παιχνίδι πολιτικής ευθύνης ανέφερε ότι οι κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται στην Κίνα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί», αναφέρει ο Wang, ο οποίος ήταν μέρος της αποστολής του ΠΟΥ που διερεύνησε την προέλευση του SARS στην Κίνα το 2003.

Έναρξη έρευνας από τη Γουχάν

Η ομάδα που θα ηγηθεί της έρευνας θα αποτελείται από επιδημιολόγους, ιολόγους και ερευνητές με εμπειρία στη δημόσια υγεία, την κτηνιατρική και την υγιεινή των τροφίμων, από όλο τον κόσμο.

Η αρχική έρευνα θα διεξαχθεί πιθανόν από ερευνητές που βρίσκονται ήδη στην Κίνα. Στη συνέχεια οι υπόλοιποι ερευνητές θα μεταβούν στη Κίνα αφού εξετάσουν πρώτα τα αρχικά αποτελέσματα.

Στη Γουχάν, οι ερευνητές θα διερευνήσουν προσεκτικά την αγορά νωπού κρέατος στη Huanan, που είχαν επισκεφτεί πολλοί από τα πρώτα περιστατικά COVID-19. Κανείς δεν γνωρίζει πως η συγκεκριμένη αγορά μπορεί να συνέβαλε στο ξέσπασμα της πανδημίας.

Κατά τις πρώτες έρευνες οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από κατεψυγμένα ζώα αλλά δεν βρήκαν την παραμικρή ένδειξη του ιού. Ωστόσο, εντοπίστηκε σε δείγματα από λύματα.

Η αποστολή του ΠΟΥ:

  • θα ερευνήσει τα άγρια​​ και τα ζώα σε εκτροφές που πωλούνται στην αγορά, όπως αλεπούδες, ρακούν και ελάφια
  • Θα ερευνήσει και άλλες αγορές στη Γουχάν, και θα εντοπίσει την προέλευση των ζώων που διέρχονται από την Κίνα.
  • Θα δώσει προτεραιότητα σε έρευνα ζώνω που μπορούν να μολυνθούν με τον ιό, όπως οι γάτες και τα μινκ
  • Θα εξεταστούν τα αρχεία νοσοκομείων της Γουχάν, για να διερευνήσει αν ο ιός είχε εξαπλωθεί νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2019.
  • Θα πάρουν συνέντευξη από τους πρώτους ανθρώπους που διαγνώστηκαν με COVID-19, για να εντοπίσουν που εκτέθηκαν
  • Θα εξετάσουν δείγματα για παρουσία αντισωμάτων που συλλέχθηκαν από επαγγελματίες υγείας, τεχνικούς εργαστηρίων και αγρότες εβδομάδες και μήνες πριν από τον Δεκέμβριο του 2019.

Η αρχική έρευνα στη Γουχάν θα δώσει χρήσιμα στοιχεία για μακροπρόθεσμες μελέτες σχετικά με την διερεύνηση της προέλευσης του κορονοϊού.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση