Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Η πιστή τήρηση των μέτρων είναι αναγκαία – Αρκουμανέας: Υπάρχει ένα...

Χαρδαλιάς: Η πιστή τήρηση των μέτρων είναι αναγκαία – Αρκουμανέας: Υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής

0
Χαρδαλιάς ενημέρωση
Εικόνα: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Διαφήμιση

Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται ακάθεκτη, με την τήρηση των μέτρων να έρχεται στο προσκήνιο ως τον πιο σημαντικό παράγοντα για την μείωση του επιδημιολογικού φορτίου. “Όπου και αν βρίσκεται, ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας, τηρείστε τα μέτρα και περιορίστε τις κοινωνικές σας συναθροίσεις“, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι: “Στην Πιερία το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται, άρα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η πιστή τήρηση των μέτρων είναι αναγκαία.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα της πανδημίας η καταγραφή των κρουσμάτων είναι αναγκαία για τον έλεγχο της επιδημιολογικής κατάστασης και για την σχεδιασμό της πορείας των μέτρων. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, απάντησε στα δημοσιεύματα που θέλανε τον οργανισμό να κάνει διπλή καταγραφή των κρουσμάτων, δηλώνοντας ότι: “Υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής, το Εθνικό Μητρώο ασθενών COVID, το οποίο από τον Μάρτιο του 2020 λειτουργεί βάσει νόμου ο οποίος περιγράφει και όλες τις λειτουργίες του.”

Μείωση διαγνώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο Γκίκα Μαγιορκίνης, στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου υγείας, αναφέρθηκε στην μειωμένο αριθμό διαγνώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στην Αττική υπήρξε μείωση στον αριθμό των διαγνώσεων κατά 30%, ενώ στην Θεσσαλονίκη υπήρξε μείωση κατά 20%.

«Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Επιπλέον, εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε όσα ανέρχονταν και στις αρχές Νοεμβρίου.

Φυσικά, δεν παρέλειψε να επιστέψει την προσοχή στους πολίτες, τονίζοντας ότι η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη. Η χρήση της μάσκας, η αποφυγή συναντήσεων με τον ευρύτερο κοινωνικό κύκλο πρέπει να είναι προτεραιότητα στη σκέψη μας.

Επιπλέον, τόνισε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν μειωθεί στις περισσότερες περιοχές, ενώ εκεί που δεν έχουν μειωθεί φαίνεται να οφείλετε στην μη τήρηση των μέτρων.

“Όπου και αν βρίσκεται, ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας, τηρείστε τα μέτρα και περιορίστε τις κοινωνικές σας συναθροίσεις“, υπογράμμισε.

Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Πιερία

Κατά την σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο υγείας ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στις περιοχές που είναι περισσότερο επιδημιολογικά φορτισμένες.

Οι πόλεις αυτές είναι:

  • η Πέλλα
  • η Δράμα
  • τα Γρεβενά
  • η Θεσσαλονίκη
  • η Πιερία
  • η Φλώρινα
  • η Ημαθία
  • η Λάρισα
  • το Κιλκίς
  • η Ξάνθη
  • η Χαλκιδική
  • η Μαγνησία
  • η Καρδίτσα
  • η Καβάλα
  • τα Τρίκαλα
  • ο Έβρος
  • οι Σέρρες
  • η Ροδόπη

Επιπλέον, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στην Πιερία το επιδημιολογικό φορτίο ούτε μειώνετε, ούτε παραμένει σταθερό, αλλά αντίθετα αυξάνεται τα τελευταία 24ωρα και υπογράμμισε ότι “η πιστή τήρηση των μέτρων είναι αναγκαία”.

4.963 περιπτώσεις παράβασης

Όσο αφορά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: “το τελευταίο τριήμερο, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν πραγματοποιήσει 189.710 ελέγχους και κατέγραψαν 4.963 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων σε όλη τη χώρα. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.129.850 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε 13 επιχειρήσεις”.

«Τηρούμε τα μέτρα όχι από φόβο για προστίμου αλλά για να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας”, υπογράμμισε.

Προσευχές από το σπίτι

Με αφορμή την γιορτή του Άγιου Ανδρέα σήμερα και τις επερχόμενες μεγάλες γιορτές τόσο για την εκκλησίας όσο και για πλήθος συμπολιτών μας, ο Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις και ότι ο καθένας θα γιορτάσεις από το σπίτι του. 

“Οι επισκέψεις δεν επιτρέπονται. Θα γιορτάσουμε από μακριά. Ώστε να μπορούμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την επόμενη εορταστική περίοδο”.

Χαρδαλιάς: Άδικα και αβάσιμα τα δημοσιεύματα

Όσο αφορά τα δημοσιεύματα των ημερών για την κατηγορία κατά του ΕΟΔΥ, που τον θέλει να κάνει διπλές καταγραφές ο Νίκος Χαρδαλιάς, εξέφρασε την άποψη του και τοποθετήθηκε, δηλώνοντας ότι είναι άδικα και αβάσιμα.

Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις. Υπάρχει μόνο το κοινό μας άγχος για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας, για να προλάβουμε τα πάντα και παντού και υπάρχουν και οι δημιουργικές εντάσεις κάποιων στιγμών που συνοδεύουν κάθε ομάδα, κάθε οικογένεια, κάθε παρέα ανθρώπων που συναντιούνται στο πεδίο της κοινής τους μάχης”.

Στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείο υγείας, ήταν παρόν και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, για να απαντήσει στα δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα των διπλών καταγραφών.

Υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής, το Εθνικό Μητρώο ασθενών COVID, το οποίο από τον Μάρτιο του 2020 λειτουργεί βάσει νόμου περιγράφει και όλες τις λειτουργίες του,” τόνισε χαρακτηριστικά. 

Καθημερινά τα δημόσια και τα ιδιωτικά εργαστήρια, ο ΕΟΔΥ, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, όλοι καταχωρούμε στο ένα και μοναδικό αυτό μητρώο COVID. Τα στοιχεία αυτά, η έμπειρη ομάδα του ΕΟΔΥ, εκατοντάδες επιστήμονες, τα συλλέγουν, τα επεξεργάζονται, τα αναλύουν ώστε να έχουμε καθημερινά την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, όσο αφορά τις καταγγελίες περί «σκοτεινών» συμβάσεων του ΕΟΔΥ με ιδιωτικές εταιρείες, δήλωσε:

“Φαντάζομαι ότι εννοούν τη σύμβαση στις 2 Ιουνίου 2020 που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στην πλατφόρμα της Κομισιόν και αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα συμβάντων των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ), που καταχωρούν τα δεδομένα στο μοναδικό αρχείο που υπάρχει για τους ασθενείς COVID-19”.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση