Αρχική COVID-19 Στη Βόρεια Ελλάδα η επιδείνωση των κρουσμάτων – Διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις...

Στη Βόρεια Ελλάδα η επιδείνωση των κρουσμάτων – Διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις πολιτών

0
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Διαφήμιση

Διευκρινίσεις σχετικά με τις μετακινήσεις των πολιτών κατά τη διάρκεια ισχύος των νέων μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, ενώ έκανε λόγο για έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά κρίσιμη την κατάσταση.

Ανέφερε ότι από αύριο τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός για τις περιοχές που είναι στα επίπεδα 3 και 4.

Σχετικά με τις μετακινήσεις

Οι δημοσιογράφοι θα μετακινούνται όπως και στο ανοιξιάτικο lockdown.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη.

Εργαζόμενοι φυσικών προσώπων που πρέπει να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Για τη χρήση μάσκας στις επιβαρυμένες περιοχές ανέφερε ότι εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε εξωτερική ομαδική ή ατομική άσκηση, οι οδηγοί που βρίσκονται μόνοι τους στο αυτοκίνητο και με συγγενείς πρώτου βαθμού ενώ μάσκες θα φορούν οι μαθητές και στα διαλείμματα, εκτός του μαθήματος της γυμναστικής.

Για την 26η και 28η Οκτώβρη

Οι δοξολογίες της 26ης και 28ης Οκτωβρίου πρέπει να γίνουν με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται ενώ έκανε έκκληση στους Θεσσαλονικείς να είναι προσεκτικοί  στις μεταφορές τους το επόμενο 5νθημερο.

Που εντοπίζονται τα νέα κρούσματα

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως τα κρούσματα στην Αττική είναι 290, 197 στη Θεσσαλονίκη, 35 στις Σέρρες και 25 στη Λάρισα.

40% των κρουσμάτων παγκοσμίως εντοπίζονται στην Ευρώπη

Η κλιμάκωση της επιδημίας συνεχίζεται στην Ευρώπη, όπως είπε ο καθηγητής, ο αριθμός των κρουσμάτων στη γηραιά ήπειρο αποτελεί πλέον το 40% των διαγνώσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Την ίδια ώρα, καταγράφονται περισσότεροι από 1.500 νεκροί από τον κορωνοϊό ανά ημέρα στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μια βδομάδα

Η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα επεκτάθηκε με μια ώση που διπλασίασε τα κρούσματα, εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος νεκρών από την πανδημία στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 10 ανά ημέρα. Επιπλέον, διαπιστώνεται πως ο αριθμός των διασωληνωμένων προσεγγίζει και πάλι τους 90.

Η βόρεια χώρα παρουσιάζει την επιβάρυνση

Ο επίκουρος καθηγητής σημείωσε πως η επιβάρυνση παρατηρείται κατά κύριο λόγο στα βόρεια της χώρας, με την Καστοριά και την Κοζάνη να είναι σε επίπεδο 4. Ωστόσο, διαπιστώνεται επιθετική αύξηση της επιδημίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, η οποία και έχει πλέον ανέλθει σε επίπεδο 3, αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης. Αντίστοιχα ανησυχητική είναι η εικόνα και στα Ιωάννινα, τη Λάρισα και τις Σέρρες.

Αναφερόμενος στην Αττική, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως και εκεί η επιδημία παρουσιάζει έξαρση, με αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα.

Δε βελτιώθηκε η κατάσταση της Αττικής – χειροτέρεψε στα υπόλοιπα μέρη

Όπως εξήγησε, το γεγονός πως το ποσοστό που κατέχει η Αττική σε σύγκριση με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα υποχώρησε, δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως βελτίωση της κατάστασης. Αυτό εξηγείται από την πιο επιθετική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε πως η ηλικία 19-40 παρουσιάζει αυξημένη δυναμική σε σύγκριση με το σενάριο των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας. Μολύνονται δηλαδή, όπως σημείωσε ο καθηγητής, ως και 2 φορές πιο εύκολα από τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

«Η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από τις άλλες ηλικιακές ομάδες» είπε και κάλεσε τους νέους ως 40 ετών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όπως είπε, η ομάδα αυτή θα πρέπει «να προσέχει πάρα πολύ, να μην θεωρεί τον εαυτό της άτρωτο, να χρησιμοποιεί μάσκα να αποφεύγει τον συνωστισμό και να προστατεύει τον ευπαθή πληθυσμό».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση