Αρχική COVID-19 Ν. Χαρδαλιάς: Ενεργοποίηση χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό

Ν. Χαρδαλιάς: Ενεργοποίηση χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό

0
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ (EUROKINISSI/ POOL SOOC/ΑΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ (EUROKINISSI/ POOL SOOC/ΑΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ)
Διαφήμιση

Ενεργοποιείται χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από το νέο κορονοϊό και αναμένεται να παρουσιαστεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά την Παρασκευή, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση της Τρίτης, για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Ο χάρτης εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, εν όψει της πανδημίας.

Δείτε το χάρτη

Ο κάθε πολίτης θα μπορεί εισάγοντας τον ταχυδρομικό του κώδικα ή επιλέγοντας την Περιφέρεια που τον ενδιαφέρει να βλέπει τι ισχύει ακριβώς σε εκείνη την περιοχή αναλυτικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από ον κορονοϊό περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

  • Επίπεδο 1: ετοιμότητα
  • Eπίπεδο 2: επιτήρησης
  • Eπίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης
  • Eπίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου

Αποσαφήνισε περαιτέρω ότι ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση υγειονομικών μεγεθών και θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής επιδημιολόγων ή και συχνότερα όταν επιβάλλεται από τους υγιεινομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

‘Εκλεισαν 114 σχολεία

Ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα, 6 Οκτωβρίου, έχει ανασταλεί η λειτουργία 14 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 114 σχολεία πανελλαδικά. Σημείωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων σε αναστολή λειτουργίας λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Παρατήρησε περαιτέρω πως τα κρούσματα είναι γεωγραφικά αποσπασματικά και χωροταξικά μεμονωμένα, γεγονός που δείχνει ότι τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν υπάρχει διασπορά εντός των σχολικών μονάδων, και ως εκ τούτου τα σχολεία θεωρούνται ασφαλή.

Γ. Μαγιορκίνης: Με όπλα τη μάσκα και την απόσταση βαδίζουμε στο 2ο κύμα κορονοϊού

Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου κι έκτοτε  βρίσκεται σε μια σχετικά ήπια κατάσταση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Σε πολλές χώρες καταγράφεται η επέκταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και συγκεκριμένα στην Ευρώπη οι οργανισμοί δημόσιας υγείας βλέπουν τους αριθμούς των διαγνώσεων να αυξάνονται δραματικά» τόνισε. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε μεταξύ άλλων την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου όπου οι νέες διαγνώσεις ξεπερνούν τις 5.000 τη μέρα και κάποιες μέρες είναι και πάνω από 10.000 τη μέρα αλλά και της Γαλλίας όπου τις περισσότερες φορές οι νέες διαγνώσεις ξεπερνούν τις 10.000 τη μέρα.

Είπε ότι το μεγάλο επιδημικό βάρος παραμένει στην Αττική και ότι είναι πλέον προφανές ότι έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας τον χειμώνα. Για τους μήνες που έρχονται χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι λογικό να επιθυμούμε την επιστροφή στην κανονικότητα. Επανέλαβε ότι η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση