Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία για τους αυτόχθονες του Αμαζονίου

Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία για τους αυτόχθονες του Αμαζονίου

0
κορονοϊός Αμαζόνιος
Διαφήμιση

Περισσότερες από 150 φυλές στη Βραζιλία είναι ήδη προσβεβλημένες από τον κορονοϊό και οι άνθρωποι εκεί πεθαίνουν με διπλάσιους ρυθμούς από τον συνολικό πληθυσμό, σύμφωνα με την ομάδα του Avaaz. Περισσότεροι από 25.000 αυτόχθονες άνθρωποι σε 146 φυλετικές κοινότητες σε ολόκληρη τη Βραζιλία έχουν βρεθεί θετικοί στον COVID-19, σύμφωνα με το APIB. Περίπου 700 έχουν έχουν χάσει την ζωή τους. Δεν είναι γνωστό εάν η πανδημία έχει φτάσει σε μια απομονωμένη ομάδα αυτόχθονων, αλλά η προοπτική προκαλεί βαθιά ανησυχία στους υπερασπιστές.

«Φοβάμαι μια γενοκτονία», δήλωσε ο Αρτούρ Βιρζίλιο Νέτο, δήμαρχος της Μανάους, μιας πόλης δύο εκατομμυρίων κατοίκων, πρωτεύουσας της πολιτείας Αμαζόνας, σε βίντεο που ανάρτησε,  στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η αδιαφορία της κυβέρνησης

Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, δεν ασχολείται με την τύχη των αυτοχθόνων και δεν κάνει τίποτα για να σώσει τις ζωές τους που απειλούνται από την επιδημία.

“Είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αυτό που κάνουν στην πολιτεία μου, την Αμαζόνας, στην περιοχή μου. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας είναι αρμόδιο για την υγεία των αυτοχθόνων, όμως η αρμόδια υπηρεσία Sesai δεν ασχολείται με όσους έχουν φύγει μακριά από την πατρογονική γη,” υπογράμμισε ο Αρτούρ Βιρζίλιο Νέτο.

“Μη φυλακισμένες φυλές”

Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τη διοίκηση να αναπτύξει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εντός 30 ημερών για να αποτρέψει την εξάπλωση του COVID-19 σε αυτόχθονες περιοχές, ειδικά σε εκείνες που οι άνθρωποι ζουν σε ακραία απομόνωση, τις λεγόμενες “μη φυλακισμένες φυλές”.

Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει μια ομάδα εργαζομένων που θα περιλαμβάνει αυτόχθονες εκπροσώπους, καθώς και να δημιουργήσει μια «αίθουσα κατάστασης» στη Βραζιλία για να παρέχει συνεχή παρακολούθηση των προσπαθειών για την εξάλειψη ή τον περιορισμό της πανδημίας σε δασικές εκτάσεις που κατοικούνται από απομονωμένους αυτόχθονες.

Ατελής νίκη

Ωστόσο, παρόλο που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της προστασίας από τον COVID-19, απέτυχε να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα σε ένα άλλο από τα αιτήματα των ενάγοντων: την άμεση απέλαση παράνομων υλοτόμων, ανθρακωρύχων και κερδοσκόπων γης από επτά αυτόχθονες περιοχές που είναι διάσπαρτες στον Αμαζόνιο. Οι εισβολές από τρίτους αποτελούν ιδιαίτερα σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, καθώς η πανδημία μαίνεται και η άρνηση του δικαστηρίου να επιβάλει συγκεκριμένο σχέδιο για την απομάκρυνσή τους έχει μετριάσει τη χαρά μεταξύ των αυτόχθονων ηγετών.

«Αυτή ήταν μια ατελής νίκη», δήλωσε ο Μπέτο Μαρούμπο, της Ένωσης Αυτόχθονων Λαών της κοιλάδας Javari, ο οποίος επέστρεψε στο γραφείο του στη Μπραζίλια την περασμένη εβδομάδα από μια επίσκεψη στο σπίτι του στα σύνορα με το Περού. “Ήταν πολύ συμβολικό και θετικό να λάβουμε αναγνώριση από το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά δεν περιμέναμε να υπάρξει καθυστέρηση για την αποβολή των εισβολέων,” πρόσθεσε.

Η φυλή Σιεκοπάι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

“Από την αρχή του αποικισμού της Βραζιλίας, αυτοί οι άνθρωποι υπέφεραν και πέθαναν από λοιμώξεις που έφεραν οι αποικιστές όπως ιλαρά, ευλογιά, φυματίωση και διάφορα στελέχη της γρίπης”, δήλωσε ο ειδικός της γηγενής υγείας Λούκας Ινφαντόντζι Αλμπετρόνι, σε ένα email, αναφερόμενος σε αυτόχθονες πληθυσμούς που είχαν ελάχιστη ή καθόλου επαφή με τον έξω κόσμο.

Η φυλή Σιεκοπάι, που κατοικεί στα σύνορα μεταξύ Ισημερινού και Περού, έχει περίπου 744 μέλη. Από αυτούς τους ανθρώπους, 15 προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό και δύο ηλικιωμένοι ηγέτες της πέθαναν τις δύο τελευταίες εβδομάδες, αφού εμφάνισαν συμπτώματα της Covid-19.

Πολλοί Σιεκοπάι παρουσίασαν συμπτώματα που σχετίζονται με την επιδημία όμως, όταν αναζήτησαν βοήθεια σε ένα κρατικό ιατρικό κέντρο στην πόλη Ταραπόα, οι γιατροί τους είπαν ότι πάσχουν απλώς από «βαριά γρίπη», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητάς τους, ο Χουστίνο Πιαγουάχε. Όταν πέθανε ο πρώτος γέροντας, στα μέσα Απριλίου, οι αρχηγοί των Σιεκοπάι κάλεσαν την κυβέρνηση του Ισημερινού να αποκλείσει την κοινότητα και να εξεταστούν τα μέλη της φυλής, όμως δεν έλαβαν απάντηση.

“Δεν έχουν απομείνει παρά μόνο 700 από εμάς. Στο παρελθόν πέσαμε θύματα αυτού του είδους ασθενειών και σήμερα δεν θέλουμε να επαναληφθεί η ίδια ιστορία”, είπε ο Πιαγουάχε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. “Δεν θέλουμε ο λαός μας να λέει, ήμασταν 700 και τώρα είμαστε 100. Τι σκάνδαλο θα ήταν για την κυβέρνηση του Ισημερινού να μας αφήσει με μια τέτοια θλιβερή ιστορία στον 21ο αιώνα”, πρόσθεσε.

Πρόσκληση για άμεση βοήθεια

Οι μεγαλύτεροι υπερασπιστές του πολυτιμότερου δάσους στον κόσμο που προστατεύουν τον Αμαζόνιο σαν παιδί τους φαίνεται τώρα να μην προστατεύονται με τη σειρά τους. Μάλιστα, 35.000 οικογένειες αυτοχθόνων σε όλο τον Αμαζόνιο έχουν λάβει υποστήριξη κυρίως από μικροδωρεές από διάφορες πλατφόρμες μέριμνας.

Ωστόσο, είναι τώρα πιθανό η επιβίωσή τους να στηρίζεται αποκλειστικά σε τέτοιου είδους δράσεις, καθώς στις ανάγκες τους περιλαμβάνονται τεστ κορονοϊού, ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, τρόφιμα, χρηματοδοτήσεις για κινητά ιατρεία και κρεβάτια ΜΕΘ σε απομακρυσμένες περιοχές, αγορά συστημάτων τηλεπικοινωνίας ώστε να οργανώνουν εκκενώσεις, να αναφέρουν λοιμώξεις και να καλούν βοήθεια, καθώς και να χτιστούν ξανά οι ερειπωμένες κλινικές.

“Δεν μπορούμε να σώσουμε τον Αμαζόνιο χωρίς τους κατοίκους του. Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι γέροντες των φυλών έχουν αναπτύξει μια βαθιά γνώση για το δάσος και ξέρουν πώς να το προστατέψουν. Τώρα όμως αυτή η αρχαία γνώση χάνεται απ’ τον ιό, τη στιγμή που ο κόσμος τη χρειάζεται περισσότερο,” δήλωσε χαρακτηριστικά η ομάδα του Avaaz που έχει εστιάσει στη συγκέντρωση χρημάτων για παροχές που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση