Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς – Πιερρακάκης: Ο νέος υγειονομικός χάρτης για τον κορονοϊό

Χαρδαλιάς – Πιερρακάκης: Ο νέος υγειονομικός χάρτης για τον κορονοϊό

0
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ (POOL/EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ (POOL/EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Διαφήμιση

Ο νέος χάρτης για την Υγειονομική Ασφάλεια και Προστασία από τον κορονοϊό, είναι πλέον οριστικά διαθέσιμος για τη συνεχή ενημέρωση των πολιτών, όπως παρουσιάστηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και με τη συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, αλλά και του καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ο νέος χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 14 ημέρες, ενώ αφορά ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής για όλη την Ελλάδα.

Στο χάρτη εντάσσονται όλες οι 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας σύμφωνα με 4 επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας. Αυτά συνεπάγονται και συγκεκριμένες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους όσους βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.

Τα 4 επίπεδα ασφαλείας του Υγειονομικού Χάρτη

  • Επίπεδο 1: Ετοιμότητα
  • Επίπεδο 2: Επιτήρηση
  • Επίπεδο 3: Αυξημένη επιτήρηση
  • Επίπεδο 4: Αυξημένος κίνδυνος

Η ένταξη κάθε περιοχής σε ένα από τα παραπάνω επίπεδα εξαρτάται από παράγοντες όπως η αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, από τους δείκτες πληρότητας του συστήματος Υγείας (π.χ. απλές κλίνες σε χρήση και κλίνες ΜΕΘ σε χρήση) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.

Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας. Ενώ, τα μέτρα θα τροποποιούνται με βάση νεότερες εξελίξεις στα ερευνητικά και στα επιστημονικά δεδομένα.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για τα μέτρα σε ισχύ σε κάθε περιοχή της χώρας με τους εξής τρόπους:

  • εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο
  • επιλογή περιφερειακής ενότητας από το οικείο μενού
  • κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη

Πώς χρησιμοποιείται

Με είσοδο στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr, ο κάθε πολίτης μπορεί να δει αναλυτικά όλα τα μέτρα που ισχύουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Οι Περιφερειακές Ενότητες έχουν διαφορετικά χρώματα, αποτυπώνοντας το επίπεδο το οποίο βρίσκονται. Κάθε επίπεδο έχει και διαφορετικά μέτρα. Πατώντας την Π.Ε., που σας ενδιαφέρει, υπάρχει επιλογή να διαβάσετε αναλυτικά τι μέτρα ισχύουν.

Για το χάρτη μίλησε αναλυτικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ (POOL/EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ (POOL/EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Σύμφωνα με τον Κ. Πιερρακάκη αυτός χάρτης χρειάζεται «διότι διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη».

Ενώ, όπως εξήγησε, ο χάρτης απεικονίζει αναλυτικά τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Οι πολίτες επιλέγοντας την περιοχή που τους ενδιαφέρει και επιλέγοντας «δείξε μου τα μέτρα», θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο όλων των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε «ο χάρτης που παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί μια ιδέα από την κοινωνία των πολιτών. Σσυγκεκριμένα, την αλιεύσαμε για πρώτη φορά σε ανάρτηση του ιδρυτή γνωστής start up. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες και τις προτάσεις που μας υποβάλλουν πολίτες και φορείς. Τις αξιολογούμε και υλοποιούμε όσες είναι συμβατές με τον σχεδιασμό μας και παράγουν προστιθέμενη αξία. Δουλεύοντας όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους. Η κρισιμότητα της περιόδου δεν επιτρέπει πολλά λόγια. Εργαλεία όπως αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα δεν έρχονται να υποκαταστήσουν την ατομική και την κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά αποσκοπούν στο να μας βοηθήσουν όλους να είμαστε σε εγρήγορση. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, τηρούμε τα μέτρα προσωπικής υγιεινής».

Γ. Μαγιορκίνης: Ήπιες αυξητικές τάσεις στην Ελλάδα

Ο Γ.Μαγιορκίνης, μετά την αναφορά στα σημερινά κρούσματα, επισήμανε τα 37 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως με 8 εκατομμύρια ενεργά κρούσματα. Ενώ, τόνισε ότι στη χώρα μας αυτή την ώρα οι διαγνώσεις εμφανίζουν ήπιες αυξητικές τάσεις, αλλά ότι και το σύστημα υγείας μας πιέζεται από τον αριθμό των διασωληνομένων.

Ανέφερε ακόμη πως «δεν έχουμε επιθετική αύξηση στη χώρα μας» και προειδοποίησε όλους πως η επιδημία μπορεί να μπει σε επιθετική φάση αν δεν προσέξουμε.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση