Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Χωρίς μάσκα μόνο στα τραπέζια εστιατορίων

Χαρδαλιάς: Χωρίς μάσκα μόνο στα τραπέζια εστιατορίων

0
Χαρδαλιάς
Εικόνα: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ χτες τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς σήμερα στην καθιερωμένη του ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ο απόλυτος στόχος, από την αρχή της πανδημίας τόνισε ο υφυπουργός.

Ο Χαρδαλιάς επανέλαβε πως δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα περιοριστικά μέτρα και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που ήδη ισχύουν: «Η συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων ή την αλλαγή επιπέδου συναγερμού, δεν βοηθά το στόχο μας. Δεν χρειάζονται μέτρα για να προστατέψουμε την υγεία μας και των γύρω μας. Αρκεί να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν», τόνισε.

Οι αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας υπαγορεύθηκαν από τις καιρικές συνθήκες και τη συνάθροιση σε κλειστούς χώρους.

Οι τροποποιήσεις στον χάρτη έχουν ως εξής:

  • Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε χώρους εργασίας και εξωτερικούς με συγχρωτισμού σε όλη τη χώρα.
  • Δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας από 01:00 έως 05:00 στο επίπεδό 1, από 12:30 έως 05:00 στο επίπεδο 2, από 00:00 έως 05:00 στο επίπεδο 3.
  • Ανώτατο όριο για συναθροίσεις: στο επίπεδο 1 τα 100 άτομα, στο επίπεδο 2 τα 50 άτομα, στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα.
  • Αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών σε συνέδρια, χώρους λατρείας, μουσεία.
  • Όρια πληρότητας σε θέατρα, συναυλίες και κινηματογράφους: 65% πληρότητα στο επίπεδο 1, 50% πληρότητα στο επίπεδο 2 και 30% πληρότητα στο επίπεδο 3.
  • Όρια πληρότητας σε εστίαση 80% στο επίπεδο 1, 65% στο επίπεδο 2, 50% στο επίπεδο 3.
  • Χρήση μάσκας σε γυμναστήρια για προσωπικό και αθλούμενους.
  • Χρήση μάσκας υποχρεωτική για χώρους υποδοχής, αναμονής και αποδυτήρια, καθώς και στα ομαδικά μαθήματα , στην περίπτωση των επιπέδων 2 και 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.

Διευκρινίσεις για τα εστιατόρια

Αναφορικά με τα εστιατόρια, ο Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να κινούμαστε με μάσκα σε όλους του χώρους και να τη χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο γίνεται.

Πρόσθεσε πως είναι αυτονόητο ότι δεν χρησιμοποιούμε τη μάσκα όταν δειπνούμε και καθόμαστε στο τραπέζι, ωστόσο, όταν κινούμαστε μέσα στο εστιατόριο ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με τον υπόλοιπο κόσμο και πρέπει να φοράμε μάσκα.

Οι τρεις περιοχές που προβληματίζουν τη ΓΓΠΠ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι τρεις περιοχές έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Πρόκειται για την Κοζάνη, τα Ιωάννινα και την Πέλλα. Μάλιστα, για τις δύο πρώτες ο υφυπουργός απεύθυνε έκκληση στους πολίτες τους να τηρούν τα μέτρα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Κοζάνη

Από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, σε τρεις μέρες δηλαδή, καταγράφηκαν 49 νέα κρούσματα και 101 επαφές τους. Συνολικά, στην περιοχή υπάρχουν 181 επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τα οποία νοσηλεύονται 8.

Ιωάννινα

Από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, καταγράφηκαν 66 νέα κρούσματα και 147 επαφές. Συνολικά, η περιοχή καταγράφει σχεδόν 200 ενεργά κρούσματα, από τα οποία 24 νοσηλεύονται.

Πέλλα

Υπάρχουν 212 ενεργά κρούσματα, τα περισσότερα συνδέονται με συγκεκριμένο cluster.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here