Αρχική Υγεία - Διατροφή Η απάτη με το μέλι που …δεν είναι μέλι

Η απάτη με το μέλι που …δεν είναι μέλι

0
Μέλι
Διαφήμιση

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Επίσημος έλεγχος για την νοθεία του μελιού έτους 2020″, πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αναφέρει ότι συγκεκριμένες εταιρείες συσκεύαζαν και διέθεταν στο εμπόριο «μέλια» με διάφορες ονομασίες, τα οποία περιείχαν χημική ουσία – δείκτη παρουσία της χρωστικής καραμελόχρωμα (Ε150c και Ε125d) που δεν επιτρέπεται στο μέλι, καταλήγοντας στο ότι «τα μέλια αυτά χαρακτηρίστηκαν ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ-ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ».

«Τα μέλια αυτά αποσύρθηκαν από την αγορά και ο ΕΦΕΤ ζήτησε από όσους τα έχουν προμηθευτεί να μην τα καταναλώσουν».

Ποια είναι η πραγματικότητα

  • Στο μέλι ως φυσικό προϊόν, δεν επιτρέπεται η προσθήκη καμίας άλλης ουσίας. Αν προστεθεί κάτι είναι νοθεία και το προϊόν δεν είναι μέλι. 
  • Η προσθήκη καραμελοχρώματος (Ε150c και Ε125d) στο ελληνικό μέλι δεν έχει νόημα. Τα ελληνικά μέλια από την φύση τους δεν χρειάζονται καμία «βελτίωση». Προφανώς η χρήση καραμελοχρώματος (Ε150c και Ε125d) καλύπτει άλλες πρακτικές νοθείας, για αυτό και οι τιμές στο ράφι αυτών των «ελληνικών μελιών» είναι τόσο φθηνές. Άρα τα «μέλια» των νοθευμένων δειγμάτων δεν ήταν μέλια.
  • Η νοθεία με το καραμελόχρωμα (Ε150c και Ε125d) δεν αφορά τους μελισσοκόμους αλλά τις συγκεκριμένες εταιρείες για δικούς τους ύποπτους λόγους.
  • Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται στο εξωτερικό για να «βάφουν» σιρόπια ζάχαρης που είναι ανοιχτόχρωμα
  • Το κράτος όταν κινηθεί έγκαιρα και σωστά περιορίζει την νοθεία. 
  • Εάν οι έλεγχοι γίνουν και στις πύλες εισόδου της χώρας τότε θα περιορισθεί και το μέγεθος των “ελληνοποιήσεων” του μελιού, που είναι πραγματική μάστιγα. Μέλια από τη Βουλγαρία και άλλες Χώρες – πρώην Ανατολικές Χώρες και Χώρες της Νότιας Ασίας των οποίων τα μέλια είναι άχρωμα εισάγονται και προστίθεται άρωμα (εσάνς) και καραμελόχρωμα (Ε150c και Ε125d) και βαφτίζονται ελληνικά
  • Να διαβάζει ο καταναλωτής προσεκτικά την ετικέτα. Η ελληνική νομοθεσία επιβάλλει την αναγραφή της χώρας καταγωγής του μελιού
  • Ο καταναλωτής να εμπιστεύεται τους κρατικούς ελέγχους. Οι κρατικοί μηχανισμοί και οι νόμιμοι φορείς του κλάδου φροντίζουν για την ασφάλεια και προστασία το μελιού.

Τι ισχύει για το γνήσιο φυσικό μέλιΨωμί με μέλι

Ψωμί με μέλι Το μέλι, το νέκταρ των θεών, δεν είναι απλά μία γλυκιά ουσία, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με άρωμα και γεύση, αλλά ένας ουσιαστικός παράγων που δρα συμπληρωματικά στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών. Οι Έλληνες και άλλοι λαοί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχουν εντάξει το μέλι στην διατροφή τους, ως ένα εξαιρετικό θεραπευτικό μέσο: είναι ο καθημερινός σύμμαχος της υγείας μας.

Αυτά βέβαια ισχύουν για το γνήσιο μέλι και όχι για τα νοθευμένα και υποβαθμισμένα φθηνά μέλια. Το ελληνικό μέλι, διεθνώς αναγνωρισμένο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το μέλι των Ελλήνων μελισσοκόμων και παραγωγών, είναι το μέλι που πρέπει να επιλέγουν οι Έλληνες καταναλωτές και όχι τα φθηνά κατώτερης και αμφισβητούμενης  ποιότητας μέλια. Αγοράζουμε ελληνικά μέλια που γνωρίζουμε την προέλευση και την ανώτερη ποιότητα τους.

κατσαρος
Νίκος Κατσαρός

* Ο Νίκος Κατσαρός είναι Π. Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ, Π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ και Διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας New York College

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι Ιρλανδοί αναζητούν το αγαπημένο τους δελφίνι, τον διάσημο Fungie
Επόμενο άρθροΧαρδαλιάς: Πίεση στις Σέρρες για αποτροπή καθολικού lockdown

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ