Αρχική Ενέργεια Α. Σδούκου: Το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” ξεκλειδώνει έργα ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ

Α. Σδούκου: Το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” ξεκλειδώνει έργα ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ

0
ΑΣ ΛΑΡΙΣΑ
Αλεξάνδρα Σδούκου
Διαφήμιση

Έργα ύψους 1,5 διεσεκ. ευρώ ξεκλειδώνει το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ για κάθε 1 εκατομμύριο ευρώ επένδυσης, δημιουργούνται 25-40 νέες θέσεις εργασίας.

Τα παραπάνω, μεταξύ των πολλαπλών οφελών που προκύπτουν από τα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης όπως το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ανέπτυξε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων  Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας την Τετάρτη το απόγευμα σε εκδήλωση στη Λάρισα που διοργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης, σε συνεργασία με το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου και στη Θεσσαλία  θα ανοίξει στις 9 Δεκεμβρίου, οδηγώντας στην υλοποίηση έργων ύψους 1,5 δις. ευρώ το επόμενο δωδεκάμηνο, που θα τονώσουν την πραγματική οικονομία και ιδίως τον ευρύτερο οικοδομικό-κατασκευαστικό κλάδο.

Η πανδημία έφερε στο επίκεντρο τα κτίρια και το σπίτι μας

Όπως εξήγησε η κ. Σδούκου, «Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο τα κτίρια, τη σημασία που έχουν για την καθημερινή μας ζωή, αλλά και τις αδυναμίες τους. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας, το σπίτι έγινε το επίκεντρο της καθημερινότητάς μας. Αυτή η νέα συνθήκη, που έφερε μαζί της η υγειονομική κρίση, ανέδειξε την ανακαίνιση των κατοικιών και γενικά των κτιρίων με όρους ενεργειακής αποδοτικότητας, ως στρατηγική προτεραιότητα».

Υπερδιπλασιασμός των ανακαινίσεων για την επόμενη δεκαετία

Στο πλαίσιο αυτό, πριν μια εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της  για την ενεργειακή εξοικονόμηση με τίτλο «Κύμα Ανακαινίσεων», στοχεύοντας στον υπερδιπλασιασμό των ποσοστών ανακαινίσεων για την επόμενη δεκαετία και στην επίτευξη υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης με αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Τι πετυχαίνουμε

  • θα βελτιωθεί δραστικά η ποιότητα ζωής των ενοίκων και όσων χρησιμοποιούν τα κτίρια
  • θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη
  • θα ενταθεί η ψηφιοποίηση
  • θα ενισχυθεί η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των υλικών

Τρεις λόγοι για την υλοποίηση των δράσεων

Όπως υπενθύμισε η κ. Σδούκου, «όλα αυτά γίνονται για να εκπληρωθεί ο ευρωπαϊκός στόχος (στον  οποίο έχει δεσμευτεί και η Ελλάδα) για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030. Για να επιτευχθεί ο στόχος, προαπαιτούμενο είναι να μειωθούν –σε επίπεδο ΕΕ- οι ρύποι από τα κτίρια σε ποσοστό 60% και η ενεργειακή κατανάλωση κατά 14%. Επομένως, αν θέλουμε να βαδίσουμε προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον έως το 2050, πρέπει να επενδύσουμε στην ανακαίνιση των κτιρίων. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος.

Ο δεύτερος λόγος είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Και ο τρίτος λόγος είναι ότι οι επενδύσεις στα κτίρια δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και κινητοποιούν επενδύσεις που βασίζονται συχνά σε τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού, δημιουργούν ζήτηση για εξοπλισμό υψηλής ενεργειακής απόδοσης και προσφέρουν μακροπρόθεσμη αξία στα ακίνητα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπολογίσει ότι έως το 2030, θα μπορούσαν να ανακαινιστούν 35 εκατομμύρια κτίρια και να δημιουργηθούν μέχρι και 160. 000 επιπλέον πράσινες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα και γι’ αυτό αποτελεί προτεραιότητά μας να ανέβουμε στο  «Κύμα Ανακαινίσεων». Κι ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που προβλέπει για φέτος τη διάθεση πόρων ύψους 850 εκατ. ευρώ.  Την ίδια στιγμή, διεκδικούμε με όλες μας τις δυνάμεις από το Ταμείο Ανάκαμψης 3 δισ ευρώ μόνο για δράσεις τύπου «Εξοικονομώ», και ο στόχος μας είναι να παρουσιάζουμε κάθε χρόνο ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και τούτο διότι έχουμε δεσμευτεί να αναβαθμίζουμε 60.000 κατοικίες κάθε χρόνο, ώστε έως το 2030, ο αριθμός αυτός να φθάσει στις 600.000 κατοικίες.

Περιγράφοντας τις βασικές αρχές του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», η κ. Σδούκου τόνισε τη διεύρυνση των εισοδηματικών κτιρίων καθώς και την αύξηση των ποσοστών επιδότησης και την παροχή επιπλέον χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της ύφεσης λόγω κορωνοϊού,  αλλά και για την ενίσχυση της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.

Αυστηρές προδιαγραφές για τον έλεγχο των χρημάτων

Όπως εξήγησε, «Ακριβώς επειδή προσφέρουμε αρκετά υψηλά ποσοστά επιδοτήσεων, δεν μπορούμε να «σκορπάμε»  αφειδώς τα χρήματα. Για τον λόγο αυτό έχουμε θέσει αυστηρές προδιαγραφές, όπως π.χ. την αναβάθμιση του σπιτιού κατά τρεις ενεργειακές κλάσεις ως προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα».

Υπογράμμισε επίσης τα καινούρια στοιχεία του προγράμματος στο σκέλος των ηλεκτρομηχανολογικών παρεμβάσεων που αφορούν στην επιλεξιμότητα συστημάτων για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που θα συνεργάζονται με τα συστήματα παραγωγής. «Σε συνέχεια του νόμου περί ηλεκτροκίνησης, επιδοτούμε και σε αυτό το πρόγραμμα τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Επιδοτούμε επίσης τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων αλλά και των ανελκυστήρων στις πολυκατοικίες, ώστε να μειωθεί δραστικά η κατανάλωση ενέργειας που επιβαρύνει τους κοινόχρηστους λογαριασμούς των πολυκατοικιών».

Για τις πολυκατοικίες

Αναφερόμενη τέλος ειδικότερα στις πολυκατοικίες, επισήμανε ότι από φέτος εισάγεται μια δεύτερη κατηγορία παρεμβάσεων που αφορούν μόνο στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών και δεν απαιτούν παρεμβάσεις στα επιμέρους διαμερίσματα. «Και καθώς έχουμε προβλέψει ξεχωριστό προϋπολογισμό και ξεχωριστές ημερομηνίες για τις πολυκατοικίες, είμαι σίγουρη ότι και σε αυτό το τομέα, το νέο πρόγραμμα θα αποδειχθεί αισθητά βελτιωμένο και πιο ελκυστικό από τα προηγούμενα», κατέληξε η κ. Σδούκου.

Διαφήμιση