Αρχική COVID-19 161 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία στη μάχη κατά του covid-19

161 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία στη μάχη κατά του covid-19

0
Β.Κικίλιας
Διαφήμιση

Ενεργοποιώντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ξεκινά η λειτουργία 161 Κέντρων Υγείας και 42 Περιφερειακών Ιατρείων, που θα ενισχύσουν τη μάχη απέναντι στην πανδημία του νέου κορονοϊού και αναμένεται να αποσυμφορήσουν αισθητά τα Νοσοκομεία αναφοράς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πέμπτης, του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Συγκεκριμένα, 103 Κέντρα Υγείας ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα και άλλα 58 από τις 15 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση της επέκτασης λειτουργίας των κέντρων υγείας για τη διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου με τη συνοδεία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστου Ροϊλού και του Δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη.

Πώς θα λειτουργούν

Όπως δήλωσε ο Μ. Θεμιστοκλέους, τα Κέντρα Υγείας αυτά θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, είτε σε δύο βάρδιες, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

“Για να το πετύχουμε αυτό, εξασφαλίσαμε κάποιες προϋποθέσεις: να έχει εκπαιδευτεί το προσωπικό, να έχουμε Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλο το προσωπικό και, κυρίως, να κάνουμε τις χωροταξικές αλλαγές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι επιστήμονές μας. Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι.

Η διαδικασία αυτή είναι δυναμική και θα προστίθενται συνεχώς καινούργια Κέντρα Υγείας, έτσι ώστε να φτάσουμε στην πλειοψηφία τους και σχεδόν όλα όσα μπορούν να μπουν, αν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, στη μάχη κατά του κορονοϊού.”

Στην Αττική

Ειδικά για την Αττική, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν 14 Κέντρα Υγείας, 8 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια και 6 στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

Εδώ καλούμε τους πολίτες να προσέρχονται κατόπιν ραντεβού.

Όσοι πολίτες έχουν συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από κορονοϊό, θα πρέπει να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας μόνο κατόπιν ραντεβού. Είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ραντεβού, όπου υπάρχει πλέον ένδειξη για ιατρείο Covid, είτε με τους 5ψηφιους αριθμούς όπως ισχύει μέχρι σήμερα, είτε επικοινωνώντας απευθείας με το Κέντρο Υγείας.

Ενώ, το αρχείο με το αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας τους σε όλες τις Περιφέρειες μπορείτε να λάβετε από εδώ.

“Αυτή τη στιγμή, ο ημερήσιος μέσος όρος τεστ που γίνεται στα Νοσοκομεία της Αττικής είναι περίπου 1000. Εμείς αυξάνουμε τη δυναμικότητα κατά 500, μπορεί κάποιος να αναλογιστεί τη βοήθεια που θα δώσουμε στα Νοσοκομεία και ειδικά στα Νοσοκομεία αναφοράς. Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερα Κέντρα Υγείας και δομές της ΠΦΥ θα προστίθενται σε αυτό.” συμπλήρωσε ο γ.γ.

B. Κικίλιας: “Τα νοσοκομεία θα πάρουν ανάσα”

Ο Β. Κικίλιας, δήλωσε σχετικά: “Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα Νοσοκομεία μας και τα Κέντρα Υγείας είναι φτιαγμένα κυρίως για τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν, για τους ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν, για τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Αυτούς πρέπει να στηρίξουμε πρώτα από όλους και μετά, βεβαίως, όλους τους άλλους.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα, ότι επεκτείνουμε περαιτέρω τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να μπορούν να χειριστούν και περιστατικά περιπατητικών ασθενών με συμπτωματολογία Covid. Αυτό είναι σημαντικό γιατί καταλαβαίνετε ότι θα στηρίξει και θα δώσει ανάσες και στα Νοσοκομεία μας, κυρίως τα Νοσοκομεία αναφοράς που έχουν πάρει το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας μέχρι τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορονοϊό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Περιστερίου για την πολύ καλή δουλειά που έχει ήδη γίνει. Η ενεργοποίηση των Κέντρων Υγείας σε όλη την Ελλάδα ξεκινά από τη Δευτέρα, αν και κάποια ήδη λειτουργούν και τεστάρονται οι δυνατότητές τους.

Ευχαριστώ για μία ακόμη φορά γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό για τη μάχη απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού. Ιδιαίτερα στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, όπου ο Διοικητής Χρήστος Ροϊλός φρόντισε και τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στα νησιά μας ανταποκρίθηκαν σε πολύ υψηλό επίπεδο κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Και, φυσικά, ευχαριστώ το Δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη που μας φιλοξενεί σήμερα.”

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here