Αρχική COVID-19 Τα πιθανά φάρμακα για την θεραπεία του COVID-19

Τα πιθανά φάρμακα για την θεραπεία του COVID-19

0
κορωνοϊός
Πηγή Εικόνας: radiolasithi.gr
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μυργιώτη Αγάπη

 

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που αναφέρονται ως πιθανά για την θεραπεία του COVID-19. Ο William F. Marshall, III M.D δίνει απαντήσεις για το τι είναι και πώς λειτουργούν.

Παρόλο που δεν υπάρχει εγκεκριμένο προϊόν από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία της νόσου του κορωνοϊού, πολλά φάρμακα δοκιμάζονται.

Ένα ερευνητικό φάρμακο που ονομάζεται ρεμδεσιβίρη έχει εγκριθεί από την FDA για επείγουσα χρήση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η ρεμδεσιβίρη μπορεί να συνταγογραφηθεί για άτομα που νοσηλεύονται με COVID-19. Δίνεται μέσω βελόνας στο δέρμα (ενδοφλεβίως).

Πιθανές θεραπείες για τον COVID-19

Οι ερευνητές μελετούν και άλλες πιθανές θεραπείες για τον COVID-19, όπως:

Αντιιικά φάρμακα

Εκτός από την ρεμδεσιβίρη, κάποια άλλα αντιιικά φάρμακα που εξετάζονται, περιλαμβάνουν την φαβιπιραβίρη και την μεριμεποδίνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λοπιναβίρη και η ριτοναβίρη δεν είναι αποτελεσματικές.

Δεξαμεθαζόνη

Η κορτικοστεροειδής δεξαμεθαζόνη είναι ένας τύπος αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που μελετάται για τη θεραπεία ή την πρόληψη της δυσλειτουργίας των οργάνων και των τραυματισμών στους πνεύμονες από φλεγμονή. Μετά από μία πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι μείωσε τους θανάτους κατά περίπου 30% στα άτομα με αναπνευστικά θέματα που χρειάζονταν αναπνευστήρες και κατά περίπου 20% στα άτομα που χρειάζονταν συμπληρωματικό οξυγόνο. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ συνέστησε αυτό το φάρμακο σε άτομα που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 τα οποία βρίσκονται σε μηχανικούς αναπνευστήρες ή χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο. Άλλα κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη, η μεθυλπρεδνιζολόνη ή η υδροκορτιζόνη, μπορεί να χρησιμοποιηθούν εάν η δεξαμεθαζόνη δεν είναι διαθέσιμη. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι ακόμη γνωστή. Η δεξαμεθαζόνη και άλλα κορτικοστεροειδή μπορεί να είναι επιβλαβή εάν χορηγούνται για λιγότερο σοβαρή λοίμωξη από τον COVID-19.

Αντιφλεγμονώδης θεραπεία

Οι ερευνητές μελετούν πολλά αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τη θεραπεία ή την πρόληψη της δυσλειτουργίας πολλών οργάνων και τραυματισμών στους πνεύμονες, από φλεγμονή που σχετίζεται με τη λοίμωξη.

Θεραπεία βασισμένη στο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ερευνητές μελετούν τη χρήση ενός τύπου θεραπείας με βάση το ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία ονομάζεται ανάρρωση πλάσματος. Η FDA έχει χορηγήσει άδεια έκτακτης ανάγκης για θεραπεία του COVID-19, με την διαδικασία ανάρρωσης πλάσματος. Η ανάρρωση πλάσματος είναι μια διαδικασία κατά την οποία δίνεται αίμα από άτομα που έχουν αναρρώσει από το COVID-19 και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σε άτομα που είναι άρρωστα στο νοσοκομείο από τον εν λόγο ιό.

Φάρμακα που μελετώνται και έχουν αβέβαιη αποτελεσματικότητα

Οι ερευνητές μελετούν την αμλοδιπίνη, την ιβερμεκτίνη, τη λοσαρτάνη και την φαμοτιδίνη. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα γνωστό κατά πόσο αποτελεσματικά είναι τα συγκεκριμένα φάρμακα για την θεραπεία ή την πρόληψη του COVID-19.

Υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη

Αυτά τα φάρμακα ελονοσίας εγκρίθηκαν από την FDA για επείγουσα χρήση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, η FDA απέσυρε την άδεια όταν η ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι τα φάρμακα είναι απίθανο να είναι αποτελεσματικά. Μπορούν να προκαλέσουν, επίσης, σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Φάρμακα για την πρόληψη του COVID-19

Οι ερευνητές μελετούν φάρμακα για την πρόληψη του COVID-19 πριν και μετά την έκθεση στον ιό.

Δεν είναι γνωστό εάν κάποιο από αυτά τα φάρμακα θα αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι του COVID-19. Είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν οι ιατρικές μελέτες ώστε να προσδιοριστεί το κατά πόσο κάποιο από αυτά τα φάρμακα είναι αποτελεσματικό έναντι του COVID-19.

Η χρήση των παραπάνω φαρμάκων απαγορεύεται κατηγορηματικά, χωρίς ιατρική συνταγή και την έγκριση γιατρού.  Αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες. Προορίζονται για άτομα που είναι σοβαρά άρρωστα και υπό τη φροντίδα ενός γιατρού.

Πηγή: mayoclinic.org

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση