Αρχική COVID-19 Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Πως επηρεάζει ο κορονοϊός τους ανθρώπους με άνοια

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Πως επηρεάζει ο κορονοϊός τους ανθρώπους με άνοια

0
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ
Διαφήμιση

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ είναι σήμερα 21 Σεπτεμβρίου 2020. Με αφορμή την συγκεκριμένη μέρα θα αναφερθούμε στον κορονοϊό, ο οποίος φαίνεται να επηρεάζει καταλυτικά όσους ζουν με την συγκεκριμένη νόσο, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που βιώνουμε όλοι μας, υποχρέωσε πολλές χώρες και την Ελλάδα φυσικά, να πάρουν πολύ αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας. Τα 200.000 άτομα με άνοια που ζουν στην Ελλάδα ήταν και είναι αναγκασμένα να ζουν απομονωμένα στα σπίτια τους τηρώντας αυστηρά μέτρα υγιεινής και προφυλάξεις.
Φροντίδα στο σπίτι για άτομα με άνοια

Από την αρχή της πανδημίας η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών κυκλοφόρησε οδηγίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης από τα άτομα με άνοια.

«Σκοπός μας ήταν να διατηρήσουν τις νοητικές ικανότητες τους, την καλή ψυχολογική κατάστασή και την καθημερινή λειτουργικότητα τους. Αξιοποιήσαμε εναλλακτικούς τρόπους παροχής υπηρεσιών και επεκτείναμε τις δραστηριότητες του προγράμματος, Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια», τονίζει η κυρία Παρασκευή Σακκά Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η απομόνωση και η μειωμένη επικοινωνία με τους οικείους τους, προκαλεί στα άτομα με άνοια επιπλέον νοητικά προβλήματα και δυσκολίες στην διαχείριση της καθημερινότητας. Σύμφωνα με στοιχεία που μας δίνουν διεθνείς οργανώσεις Alzheimer, όπως η Alzheimer’s Disease International και η Alzheimer Europe, η κυριότερη πρόκληση που αντιμετώπισαν τα κράτη και οι κυβερνήσεις ήταν τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού και οι θάνατοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου και για τον Covid-19 όπως και για την άνοια.

78% νοητική επιδείνωση των ασθενών με άνοια

«Μελέτη που έκανε η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών σε 204 οικογένειες ατόμων με άνοια στη χώρα μας, έδειξε ότι η πανδημία επιδείνωσε τη διανοητική κατάσταση και τη συμπεριφορά των ατόμων με άνοια και αύξησε το ψυχολογικό και το πρακτικό φορτίο των φροντιστών. Η πανδημία είχε ως συνέπεια τη συνολική νοητική επιδείνωση του 78% των ασθενών με άνοια στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι τομείς στους οποίους επηρεάστηκαν περισσότερο τα άτομα με άνοια ήταν ότι εξέφρασαν περισσότερες ανησυχίες, είχαν χειρότερη επικοινωνία, μειωμένη διάθεση και κινητικότητα. Παρατηρήθηκε αυξημένη δυσκολία στη συμμόρφωση με τα νέα μέτρα. Με μεγάλο ενδιαφέρον, διαπιστώσαμε επίσης ότι, κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, οι φροντιστές των ατόμων με άνοια, σε ποσοστό 64% βίωσαν αυξημένο σωματικό φορτίο και σε ποσοστό 79% αυξημένο ψυχολογικό φορτίο. Το 59% των φροντιστών δεν είχαν καμία πηγή βοήθειας, ενώ για τους υπόλοιπους, οι Εταιρείες Αλτσχάιμερ ήταν η κύρια πηγή», τόνισε η Παρασκευή Σακκά.

Την εποχή της πανδημίας Covid-19, η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην επέκταση των δράσεων του προγράμματος «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια» και στην ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών. Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, η Εταιρεία πραγματοποίησε 17.535 ομαδικές και ατομικές διαδικτυακές συνεδρίες για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους: ασκήσεις ενδυνάμωσης μνήμης, προγράμματα φυσικής άσκησης, θεραπείες τέχνης, συνεδρίες συμβουλευτικής και εκπαίδευσης φροντιστών κ.ά. Η υπηρεσία «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια» εξυπηρέτησε κατ’ οίκον πάνω 200 οικογένειες!

Έκκληση για υποστήριξη στα άτομα με άνοια

Η κυρία Σακκά, απευθύνει έκκληση για υποστήριξη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Τα άτομα με άνοια παντού και στη χώρα μας χρειάζονται άμεσα υποστήριξη, πληροφόρηση και πρακτική βοήθεια. Ζητάμε τη βοήθεια όλων για να φτάσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες που μας έχουν ανάγκη, να επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί τους, ώστε να μην νιώθουν απομονωμένοι και ξεχασμένοι και να έχουν πρόσβαση στην πληθώρα νέων διαδικτυακών υπηρεσιών που προσφέρει η Εταιρεία μας».

Πηγή: cnn.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΟΔΥ: Εκτόξευση με 453 νέα κρούσματα – Τα 184 στη Λέσβο
Επόμενο άρθροCOSMΟΤΕ: «Η τεχνολογία σύμμαχος για να γίνουν οι πόλεις μας πιο φιλικές και ανθρώπινες»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ