Αρχική Καταστροφές Νέα φωτιά στη Μόρια μετά από νύχτα “κόλαση”- Μπλόκα και χάος στους...

Νέα φωτιά στη Μόρια μετά από νύχτα “κόλαση”- Μπλόκα και χάος στους δρόμους

0
ΛΕΣΒΟΣ-Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟ ΚΥΤ ΣΤΗΝ ΜΟΡΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ // ΜΙΚΡΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙΝΕ ΑΚΟΜΗ (EUROKINISSI/ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ)
ΛΕΣΒΟΣ-Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟ ΚΥΤ ΣΤΗΝ ΜΟΡΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ // ΜΙΚΡΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙΝΕ ΑΚΟΜΗ (EUROKINISSI/ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ)
Διαφήμιση

Νέες εστίες καίνε τα ελάχιστα πλέον σημεία του καταυλισμού της Μόριας που δεν είχαν ήδη καεί από τις διαδοχικές φωτιές, το βράδυ τη Τρίτης, χθες Τετάρτη αλλά και σήμερα το πρωί. Ενώ, πανικός επικρατεί από το πρωί στους δρόμους, με χιλιάδες ανθρώπους να κοιμούνται ακόμα και σε νεκροταφείο και μπλόκα του Δήμου να εμποδίζουν οποιαδήποτε επιχείρησης ανακατασκευής του Κέντρου από το στρατό.

Η σημερινή φωτιά ξέσπασε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία και προκάλεσε πανικό ανάμεσα σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες ζούσαν εκεί. Τράπηκαν σε φυγή και προστέθηκαν στο μήκους πολλών χιλιομέτρων υπαίθριο καταυλισμό στο δρόμο από το ΚΥΤ μέχρι την είσοδο της πόλης. Για το σβήσιμο της φωτιάς επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής και εναέρια μέσα.

Τα παιδιά κοιμόντουσαν δίπλα στα σκουπίδια

Παιδιά στη Μόρια cnn
Φωτογραφία: CNN GREECE/ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΥΤΙΛΗ

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τα παιδιά που αναγκάστηκαν να κοιμηθούν όχι μόνο στο δρόμο, αλλά και δίπλα στα σκουπίδια. Με την περιοχή να αποτελεί “υγειονομική βόμβα” και όχι πλέον μόνο λόγω φόβου εξάπλωσης του κορονοϊού.

Κοιμήθηκαν και σε νεκροταφείο

Ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι ότι άνθρωποι αναγκάστηκαν να κοιμηθούν μέσα σε νεκροταφείο. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια για νερό ή φαγητό στους ανθρώπους, ενώ δεν έχει ξεκινήσει να στήνεται κάποιος καταυλισμός με σκηνές.

Η νύχτα κόλαση, βρήκε τους ανθρώπους να κοιμούνται πλειοψηφικά σε χωράφια, πεζοδρόμια και πάρκινγκ καταστημάτων. Ενώ, στην περιοχή περιμετρικά του ρημαγμένου καταυλισμού επικρατεί αναβρασμός.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να μην επιτρέπουν στους διαμένοντες του ΚΥΤ να προχωρήσουν στην ενδοχώρα ενώ οι Αρχές του νησιού κάνουν λόγο για υγειονομική βόμβα, δεδομένων μάλιστα και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορoνοϊού ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Μεταφέρονται σκηνές για την κάλυψη των αναγκών

EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΗΝΩΝ ΜΕ C-130 ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΥΤ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ (EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ)

Παράλληλα, εκατοντάδες σκηνές φορτώθηκαν σήμερα με αεροσκάφος C-130 της πολεμικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Σάμου προκειμένου να μεταφερθούν στη Μυτιλήνη για την κάλυψη των αναγκών στο ΚΥΤ. Ενώ, το ίδιο συνέβη και από τη Χίο.

Σήμερα στο νησί και συγκεκριμένα στην περιοχή Σίγρι θα φτάσει αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού όπου θα φιλοξενηθούν ευπαθείς ομάδες και παιδιά. Η περιοχή βρίσκεται 100 χλμ μακριά από τη Μόρια στην άλλη πλευρά του νησιού και όσοι επιλεγούν να μείνουν εκεί θα μεταφερθούν με πούλμαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα μετανάστες και πρόσφυγες θεωρούν ότι το τέλος της Μόριας σηματοδοτεί μια νέα αρχή αυτούς και έχουν την ελπίδα πως θα καταφέρουν να φύγουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Μπλόκο του δήμου στην ανακατασκευή του ΚΥΤ

Μπλόκο Μόρια 10.09.2020
Μπλόκο στη Μόρια την Πέμπτη 10.09.2020 lesvosnews.net

Το πρωί της Πέμπτης ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, κατέφτασε στην περιοχή της Λάρσου, όπου με την συνδρομή κατοίκων της Μόριας και άλλων χωριών και επιτάσσοντας τα μηχανήματα του Δήμου, έκλεισαν το οδόστρωμα προσπαθώντας να εμποδίσουν τη διέλευση μηχανημάτων του στρατού που έχουν προορισμό το ΚΥΤ της Μόριας για την ανακατασκευή του.

Μακρόν: Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται πάνω σε μια κοινή πρόταση για να δεχθούν πρόσφυγες

makron mitsotakis
Φωτό αρχείου. Ο Ε.Μακρόν και ο Κ.Μητσοτάκης. Πηγή: protothema.gr

Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται πάνω σε μια κοινή πρόταση για να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους, που έχουν μείνει άστεγοι μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Μόριας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

“ Μια πρώτη συντονισμένη απάντηση” με τη Γερμανία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σχολίασε ο Μακρόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική, όπου θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).

Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επιθυμούν να “υποβάλλουμε μια πρόταση (…) και να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους, που βρίσκονται σε αυτούς τους καταυλισμούς”.

“Οι φρικτές εικόνες, η φρικτή πραγματικότητα” σημαίνει ότι “πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και παράλληλα να σταθούμε στο ύψος των ευρωπαϊκών αξιών”, τόνισε ο Μακρόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, cnn.gr

Διαφήμιση