Αρχική Καταστροφές Μόρια: Νέα μέτωπα σε εξέλιξη – Τσάρτερ μεταφέρουν τα ασυνόδευτα παιδιά

Μόρια: Νέα μέτωπα σε εξέλιξη – Τσάρτερ μεταφέρουν τα ασυνόδευτα παιδιά

0
ΛΕΣΒΟΣ-ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΥΤ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ-ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)
ΛΕΣΒΟΣ-ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΥΤ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ-ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)
Διαφήμιση

Νέα φωτιά σε δύο μέτωπα ξέσπασε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στο ΚΥΤ της Μόριας. Ενώ, επεκτάθηκε σε σκηνές που δεν είχαν καεί τα χαράματα από την προηγούμενη πυρκαγιά.

ΛΕΣΒΟΣ-ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΥΤ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ-ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)
ΛΕΣΒΟΣ-ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΥΤ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ-ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)

Όσες οικογένειες είχαν παραμείνει εκεί, έφυγαν αμέσως προκειμένου να σωθούν από τις φλόγες, με τα παιδιά και τα βρέφη στις αγκαλιές τους, προστιθέμενοι στις χιλιάδες των άστεγων που βρίσκονται από χθες κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης – Παναγιούδας, ή στην είσοδο της πόλης που φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Στην κατάσβεση επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή και ανδρών της ΕΛΑΣ για τον φόβο νέων επεισοδίων.

Η νέα πυρκαγιά έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης, μετά την άρνηση μεταναστών που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό να μπουν σε καραντίνα. Ενώ, 13.000 πρόσφυγες έχουν βρεθεί στο δρόμο.

«Η Μόρια όπως την ξέραμε δεν μπορεί να συνεχίσει»

Το νησί έχει τεθεί με απόφαση Χαρδαλιά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ κυβερνητικό κλιμάκιο από τους κ.κ. Μηταράκη, Θεοδωρικάκο και Αρκουμανέα που το επισκέφθηκαν επιχειρούν να βρουν λύση για τους άστεγους πρόσφυγες αλλά και την διασφάλιση της τάξης. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μηταράκης «η Μόρια όπως την ξέραμε δεν μπορεί να συνεχίσει». Διεμήνυσε ότι φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών δεν θα γίνουν ανεκτά ενώ ενημέρωσε ότι οι άστεγοι θα φιλοξενηθούν σε πλοία και σκηνές.

φωτιά στη Μόρια
Πηγή Εικόνας: EUROKINISSI/ Βαγγέλης Παπαντώνης

Ενώ, υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε νωρίτερα με σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι όλοι οι εθνικοί πόροι και δυνάμεις θα συνδράμουν.

Με τρεις πτήσεις τσάρτερ αποχωρούν τα ασυνόδευτα παιδιά

Την ίδια ώρα, με τρεις πτήσεις τσάρτερ αναχωρούν εσπευσμένα, τα 400 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν εκεί. Συγκεκριμένα, αναχωρούν 165 παιδιά, ενώ στις 22.00 το βράδυ αναμένεται επόμενη αναχώρηση με άλλα 160 παιδιά. Αύριο το πρωί αναμένεται η μεταφορά των υπολοίπων 75 παιδιών με την τρίτη πτήση.

Όλες οι πτήσεις θα έχουν κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.

Στα παιδιά διενεργούνται τεστ κορωνοϊού πριν αναχωρήσουν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν, θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου θα συνοδεύσει και τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ εκφράζει την οδύνη του για την τραγική πυρκαγιά στη Μόρια και εξηγεί ότι έχει επιστρατεύσει ομάδα εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων διερμηνέων, για να ενισχύσουν το ήδη υπάρχον προσωπικό του ΔΟΜ στη Λέσβο και να υποστηρίξουν τις εργασίες εγκατάστασης σκηνών (mobile storage units), ως έκτακτο μέτρο στέγασης, σε συντονισμό με την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Με πληροφορίες από cnn.gr, ethnos.gr, iefimerida.gr

Διαφήμιση