Αρχική Καταστροφές Φωτιά σε Μόρια: Κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Έκτακτη...

Φωτιά σε Μόρια: Κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

0
Μόρια φωτιά
Διαφήμιση

Στις 9.30 πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου μετά την καταστροφή του Κέντρου Καταγραφής και Υποδοχής (ΚΥΤ) της Μόριας στη Μυτιλήνη, από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στην διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συμμετέχουν και οι επικεφαλής της ΕΥΠ και του ΓΕΕΘΑ.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική».

Ήδη διερευνάται και ο τρόπος και τα αίτια που οδήγησαν στον εμπρησμό. Η Πυροσβεστική έδωσε μάχη όλη νύχτα.

Το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως δήλωσε θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στον πληθυσμό.

Σημειώνεται ότι διαγνώστηκαν θετικοί 35 αιτούντες άσυλο. Άγνωστος αριθμός έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή και η δομή εκκενώθηκε.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης.

Στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

Τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα στη Λέσβο

Ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η Αστυνομία στη Λέσβο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη νύχτα μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Μόρια και έχουν καταστρέψει πολύ μεγάλο μέρος του ΚΥΤ.

Πριν από λίγο έφτασαν στο νησί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ που αναχώρησαν από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος 130.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα υπάρξει άμεση μέριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι. Με ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των πιο ευάλωτων.

Στη Λέσβο, βρίσκεται ήδη ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης.
Προκειμένου να φροντίσει για τις άμεσες ανάγκης στέγασης, αλλά θα χρειαστεί ευρύτερο σχέδιο διότι δεν μιλάμε για λίγες νύχτες, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, αλλά κάηκε ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.

Ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτοιμη να βοηθήσει για τη Μόρια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ενημέρωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν από λίγο με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Μόλις επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φωτιά στη Μόρια, έγραψε στο Twitter ο κ. Σχοινάς.
Τον διαβεβαίωσα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες. Η Επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον είναι σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς».

Διαφήμιση