Αρχική Περιβάλλον Πως η αλλαγή της διατροφής μας αντισταθμίζει τις εκπομπές άνθρακα

Πως η αλλαγή της διατροφής μας αντισταθμίζει τις εκπομπές άνθρακα

0
διατροφής
Διαφήμιση

Η αλλαγή στην διατροφή μας, μειώνει τις εκπομπές άνθρακα που επηρεάζουν το κλίμα. Φυτικά τρόφιμα όπως φακές, φασόλια κ.ά βοηθούν στη «δραστική» μείωση των επιπτώσεων των εκπομπών άνθρακα.
Αυτό διαπίστωσε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Sustainability.

Η ζήτηση για κρέας, επισημαίνεται είναι κακή για το περιβάλλον. Οι ερευνητές ανέλυσαν και χαρτογράφησαν περιοχές όπου η εκτεταμένη παραγωγή ζωικής προέλευσης τροφής, η οποία απαιτεί το 83% της γης, καταστέλλει τη φυσική βλάστηση. Συμπεριλαμβανομένων και των δασών.

Αντίθετα, η καλλιέργεια φυτικών πρωτεϊνικών τροφών μπορούν να προσφέρουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κλάσμα της γης σε σχέση με την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η μελέτη, υπογραμμίζει μέρη όπου η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο μεγαλώνουν και τρώνε οι άνθρωποι θα μπορούσε να ελευθερώσει χώρο. Για να αναπτυχθούν τα οικοσυστήματα, αντισταθμίζοντας τις εκπομπές CO2.

αγρότης

Περιοχές για την αναζωογόνηση των δασών και τα κλιματικά οφέλη

«Το μεγαλύτερο δυναμικό για την αναζωογόνηση των δασών και τα κλιματικά οφέλη, υπάρχει σε χώρες με υψηλό και μεσαίο εισόδημα.

Αυτό υπογραμμίζει ο Μάθιου Χάγιεκ. Κύριος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Μέρη όπου η κλιμάκωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών που “πεινούν” τη γη θα είχε σχετικά μικρές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια».

Η αναγέννηση της βλάστησης θα μπορούσε να αφαιρέσει έως και εννέα έως 16 χρόνια παγκόσμιων εκπομπών CO2. Αν η ζήτηση κρέατος έπεφτε δραστικά τις επόμενες δεκαετίες. Και απελευθέρωνε τεράστιες εκτάσεις γης.

διατροφής

Δίαιτες φιλικές προς την γη

«Μπορούμε να σκεφτούμε να μετατοπίσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Με δίαιτες φιλικές προς τη γη. Ως συμπλήρωμα στη μετατόπιση ενέργειας, παρά ως υποκατάστατο, λέει ο Μάθιου Χάγιεκ.

Η αποκατάσταση των φυσικών δασών θα μπορούσε να αγοράσει πολύ χρόνο για τις χώρες να μεταβούν τα ενεργειακά τους δίκτυα σε ανανεώσιμες, χωρίς ορυκτές υποδομές».

Αυτές οι εκτιμήσεις είναι σημαντικές. Καθώς οι χώρες προσπαθούν να αναπτύξουν τις οικονομίες τους με βιώσιμο τρόπο. Αυτό τονίζει ο Νάθαν Μούλερ, από το κρατικό πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης.

διατροφής καλλιέργειες

Περιοχές με μεγαλύτερα οφέλη άνθρακα

«Η χρήση γης αφορά αποκλειστικά τις ανταλλαγές, εξηγεί ο Νάθαν Μούλερ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης και Βιωσιμότητας του Οικοσυστήματος και στο Τμήμα Επιστημών Εδαφών και Καλλιεργειών.

Ενώ η δυνατότητα αποκατάστασης των οικοσυστημάτων είναι σημαντική, η εκτεταμένη κτηνοτροφία είναι πολιτισμικά και οικονομικά σημαντική σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Τα ευρήματά μας μπορούν να βοηθήσουν να στοχεύσουμε μέρη όπου η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και η διακοπή της συνεχιζόμενης αποψίλωσης θα έχει τα μεγαλύτερα οφέλη άνθρακα».

«Η αποκατάσταση της φυσικής βλάστησης σε μεγάλες εκτάσεις γεωργικής γης χαμηλής απόδοσης είναι σήμερα η ασφαλέστερη επιλογή μας για την απομάκρυνση του CO2 , λέει ο Μάθιου Χάγιεκ.

Δεν χρειάζεται να στοιχηματίζουμε το μέλλον μας αποκλειστικά σε τεχνολογίες που δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί σε μεγαλύτερες κλίμακες».

Ωστόσο, τα οφέλη από τη μείωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων υπερβαίνουν κατά πολύ την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η μειωμένη παραγωγή κρέατος θα ήταν επίσης επωφελής για την ποιότητα και την ποσότητα του νερού, το βιότοπο της άγριας ζωής και τη βιοποικιλότητα», σημειώνει ο Ουίλιαμ Ρίπλ, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

διατροφής

Μείωση του κινδύνου πανδημιών

Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν επίσης φωτίσει τη σημασία των υγιών οικοσυστημάτων στην πρόληψη πανδημικών ασθενειών με ζωική προέλευση, όπως το COVID-19.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι άθικτα, λειτουργικά οικοσυστήματα και κατάλληλες περιοχές ενδιαιτημάτων άγριας ζωής συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου πανδημιών, προσθέτει η Έλεν Χαρβάτ συν-συγγραφέας της μελέτης και συνεργάτης της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Η έρευνα μας δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα να επιστρέψουν μεγάλες εκτάσεις γης στην άγρια ​​ζωή.

Η αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων δεν βοηθά μόνο το κλίμα. Όταν συνδυάζεται με μειωμένους πληθυσμούς ζώων, η αποκατάσταση μειώνει τη μετάδοση ασθενειών από την άγρια ​​φύση σε χοίρους, κοτόπουλα και αγελάδες, και τελικά στους ανθρώπους».

 

 

 

Διαφήμιση