Αρχική Διάστημα NASA: Τα κρίσιμα βήματα για να προσγειωθούμε στο φεγγάρι το 2024 -Όλος...

NASA: Τα κρίσιμα βήματα για να προσγειωθούμε στο φεγγάρι το 2024 -Όλος ο σχεδιασμός

0
5f6a0c0a57b7da001ee130c4
Καλλιτεχνική απεικόνιση του μελλοντικού camp Artemis στη Σελήνη - Εικόνα: NASA
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Η NASA χρειάζεται να πετύχει σε 2 κρίσιμες αποστολές προκειμένου να προσγειωθεί ο άνθρωπος στη Σελήνη το 2024. Εάν βέβαια συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη φορά που θα πατήσει μια γυναίκα και ένας άνδρας στο δορυφόρο της Γης, από το 1972.

“Το σχέδιό μας, να προσγειώσουμε την πρώτη γυναίκα και τον επόμενο άνδρα στο φεγγάρι το 2024 είναι σε εξέλιξη”, δήλωσε στο Twitter τη Δευτέρα η Kathy Lueders, επικεφαλής της δ/σης Ανθρώπινης Εξερεύνησης και Επιχειρήσεων Αποστολών της NASA.

Αναγκαία προϋπόθεση για τη NASA είναι να δοκιμάσει μέσω 2 αποστολών το σκάφος Orion. Ενώ, σύμφωνα με τον διευθυντή Jim Bridenstine, το 2024 είναι απαιτητική ημερομηνία και σίγουρα θα πρέπει να πάνε όλα τα βήματα εξαιρετικά καλά.

Μια ακόμα προϋπόθεση είναι να συγκεντρωθούν αρκετά χρήματα για την επιβίωση του μεγαλεπίβολου σχεδίου και επί τούτου η NASA έχει ζητήσει από το αμερικανικό Κογκρέσο περίπου 28 δισεκ. δολάρια.

Και το σχέδιο είναι σίγουρα μεγαλεπίβολο, γιατί ακόμα κι αν λάβει τα χρήματα και πραγματοποιηθεί επιτυχής επανδρωμένη προσελήνωση, η Διαστημική Υπηρεσία σκοπεύει να στέλνει ανθρώπους στο φεγγάρι διαδοχικά ανά έτος, με σκοπό να κατασκευαστεί μόνιμο φυλάκιο στη σελήνη μετά το 2030.

Gateway: Στα πλάνα διαστημικός σταθμός -δορυφόρος της Σελήνης

Στις βλέψεις της είναι επίσης η κατασκευή του Gateway, ενός διαστημικού σταθμού που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι με σκοπό να εξυπηρετεί μετέπειτα αποστολές στην επιφάνεια του.

Ενώ, η συγκεκριμένη κατασκευή μπορεί να εξυπηρετεί και μελλοντικές αποστολές προς τον Άρη μετά το 2030.

Οι τελευταίες εξελίξεις με τις αποστολές Άρτεμις

5a945a93aae60522008b466e
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Space Launch System της NASA. (NASA/MSFC)

Η πρώτη αποστολή του προγράμματος Άρτεμις, η Artemis 1, σκοπεύει στην επιτυχή εκτόξευση της διαστημικής κάψουλας Orion, μέσω του Space Launch System της NASA. Το σκάφος δε θα μεταφέρει επιβάτες, αλλά θα μείνει για τρεις ημέρες σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, προκειμένου να εξεταστεί η ικανότητά του να ταξιδέψει προς και από το φεγγάρι. Ενώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η NASA, η εκτόξευσή του αφορά τον Νοέμβριο του 2021.

Artemis 2

Στη συνέχεια, η αποστολή Artemis 2, θα αποτελέσει την πρώτη επανδρωμένη δοκιμή του Orion και του Space Launch System. Σε αυτή την αποστολή, τέσσερις αστροναύτες θα μεταφερθούν γύρω από την μακρινή πλευρά της Σελήνης. Απόσταση που αντιστοιχεί σε 250.000 χλμ από τη Γη και η οποία είναι η μεγαλύτερη που θα έχει βρεθεί ποτέ άνθρωπος στο διάστημα.

Εφόσον το Orion φθάσει τόσο μακριά, βαρυτικές δυνάμεις από τη Σελήνη και τη Γη θα εκσφενδονίσουν το σκάφος πίσω στη Γη. Όλη η αποστολή θα διαρκέσει 10 ημέρες, εξυπηρετώντας ως δοκιμή για τη δυνατότητα του Orion να μεταφέρει ανθρώπους από και προς τη Σελήνη με ασφάλεια.

Ενώ, υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2023.

Artemis 3: Η προσεδάφιση στο Νότιο Πόλο της Σελήνης

Τα σχέδια της αποστολής Artemis 3, περιλαμβάνουν την αποστολή του Orion επανδρωμένου και σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, προσεδάφιση των αστροναυτών στην επιφάνεια του πλανήτη και επιστροφή με ασφάλεια και για όλους πίσω στη Γη.

Συγκεκριμένα, η προσεδάφιση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Νότιο Πόλο της Σελήνης και παρά πρόσφατες φήμες που ήθελαν τις αποστολές να προσγειώνονται σε σημεία που προηγουμένως είχαν επισκεφτεί αστροναύτες του Apollo.

Τεχνικά, είναι πιο δύσκολη η προσελήνωση στο Νότιο Πόλο, εφόσον καμία ανθρώπινη ή ρομποτική αποστολή δεν το έχει επιχειρήσει επιτυχώς στο παρελθόν.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η NASA χρειάζεται ένα σύστημα ανθρώπινης προσγείωσης. Δηλαδή, ένα σκάφος για να μεταφέρει τους αστροναύτες από τη θέση τροχιάς στην επιφάνεια της Σελήνης. Ο σχεδιασμός του Artemis προνοεί για την υποστήριξη ανθρώπινης ζωής για περίπου μια εβδομάδα μετά την προσελήνωση και στη συνέχεια μεταφορά και πάλι σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Η Υπηρεσία ήδη συνεργάζεται με τρεις εμπορικές εταιρείες, την Blue Origin, την Dynetics και τη SpaceX για να αναπτύξει πρωτότυπα αυτού του συστήματος.

Βελτιωμένος σχεδιασμός στις διαστημικές στολές

5f6a0d7b57b7da001ee130d2
Ο δ/ντης της NASA Jim Bridenstine με τις μηχανικούς σχεδιασμού των διαστημικών στολών Amy Ross και Kristine Davis, η οποία φοράει ένα πρωτότυπο στις October 15, 2019, στην Washington, DC. Joel Kowsky/NASA

Νέες διαστημικές στολές είναι επίσης στα σκαριά. Μάλιστα, οπτικά θα θυμίζουν αυτές του Apollo και ομοίως θα ενσωματώνουν πάνες! Ωστόσο, θα παρέχουν μεγαλύτερη ευλυγισία που θα επιτρέπει στους αστροναύτες να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες κατά τους διαστημικούς περιπάτους. Παράλληλα, ενσωματώνουν καλύτερο σύστημα επικοινωνίας και άλλες τεχνολογικές αναβαθμίσεις.

Γιατί Νότιο Πόλο;

Η NASA στοιχηματίζει με την επιλογή τοποθεσίας στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, καθώς εκτιμά ότι θα προσφέρει περισσότερα στους ταξιδιώτες. Κι αυτό διότι πιθανόν φιλοξενεί παγωμένο νερό, κρυμμένο στον πάτο των κρατήρων που δεν άγγιξε ποτέ το φως του Ήλιου.

Αστροναύτες ή ακόμα και ρομπότ θα μπορούν δυνητικά να εξορύξουν αυτό τον πάγο, να τον λιώσουν, να τον αποθηκεύσουν και να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρισμό για να το διαχωρίσουν σε οξυγόνο και υδρογόνο. Βασικό οξειδωτή και καύσιμο για πολλά είδη ρουκετών.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι καύσιμο που έχει προέλευση τη Σελήνη, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανατροφοδοσία αποστολών προς τη Γη ή προς το Διάστημα.

Η άντληση τέτοιων πηγών απευθείας από τη Σελήνη, θα επέτρεπε στους διαστημικούς εξερευνητές, κυριολεκτικά να “ζουν από τη γη”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Jim Bridenstine.

Τα σχέδια δεν τελειώνουν

Εάν όλα πάνε καλά, το Gateway, όπως προαναφέρθηκε, θα αποτελέσει ένα ακόμα πλάνο. Και ομοίως με τον ISS, το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αναμένεται να αποτελέσει διεθνή προσπάθεια. Ήδη έχουν δηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην κατασκευή του αρκετές διαστημικές υπηρεσίες. Συμπεριλαμβάνονται η ρωσική Roscomos, η ιαπωνική Japan Aerospace Exploration Agency και η Καναδική Διαστημική Υπηρεσία.

Οι ίδιες είναι επίσης στα πλάνα κατασκευής της σεληνιακής βάσης στο Νότιο Πόλο, που θα μπορεί να φιλοξενήσει 4 άτομα. Η βάση θα είναι εξοπλισμένη με 2 οχήματα, ένα εκ των οποίων θα μπορεί να εκτελεί μακρινές διαδρομές εξερεύνησης μακριά από τη βάση.

Θέματα χρηματοδότησης

Η NASA εκτιμά ότι χρειάζεται 3.2 δισεκατ. δολάρια για το εγχείρημα του συστήματος ανθρώπινης προσγείωσης και μέχρι στιγμής είχε το 1 διαθέσιμο. Ωστόσο για τα υπόλοιπα, πλανάται μεγάλο ερωτηματικό, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έχει εγκρίνει μόλις 360 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετους πόρου.

Ενώ, η διεύθυνση της Υπηρεσίας, ποντάρει στο να εγκριθούν πόροι μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, αναφέροντας πως και τότε δεν θα είναι αργά για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των αποστολών. Ενώ, επισημαίνει ότι χωρίς εκείνη οι ιδιωτικές εταιρείες θα έπρεπε από μόνες τους να υλοποιήσουν τέτοια σχέδια προσελήνωσης και θα έπρεπε να διερωτηθούν εάν μπορούν να το καταφέρουν χωρίς τους πόρους της NASA.

Με πληροφορίες από businessinsider.com

Διαφήμιση