Αρχική Περιβάλλον Καταγράφηκε νέα πιο χαμηλή θερμοκρασία στο βόρειο ημισφαίριο

Καταγράφηκε νέα πιο χαμηλή θερμοκρασία στο βόρειο ημισφαίριο

0
θερμοκρασίες πάγος
Εικόνα: nsidc.org
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μυργιώτη Αγάπη

Η πιο κρύα θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο, μόλις έγινε ακόμα πιο κρύα, χάρη στο έργο των ερευνητών του κλίματος, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.

Ψάχνοντας τα αρχεία του WMO για τις καταγραφές της θερμότητας από μετεωρολογικούς σταθμούς στην κορυφή του κόσμου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιο κρύα θερμοκρασία αναγνώστηκε από έναν αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό στη Γροιλανδία στα μέσα του χειμώνα πριν από σχεδόν 30 χρόνια, σχεδόν 2C (3.6F) πιο κρύο από τις προηγούμενες γνωστές ανακαλύψεις.

Ο σταθμός Klinck στη Γροιλανδία, κοντά στην κορυφή του πάγου, κατέγραψε -69,6C στις 22 Δεκεμβρίου 1991, σημαντικά χαμηλότερη από τους -67,8C που καταγράφηκαν στο Verkhoyansk στη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 1892, και στην τοποθεσία Oimekon της Ρωσίας τον Ιανουάριο του 1933.

Το 1983 ωστόσο, είχε καταγραφεί η πιο κρύα θερμοκρασία και από τις τρεις παραπάνω. Συγκεκριμένα, στις 21 Ιουλίου 1983, στα μέσα του χειμώνα στον νότιο ημισφαίριο καταγράφηκε θερμοκρασία -89.2C, στον μετεωρολογικό σταθμό Vostok στην Ανταρκτική.

Οι θερμοκρασίες στον πλανήτη παρουσιάζουν έντονες αντιθέσεις

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες στις πολικές περιοχές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες του κλίματος καθώς δημιουργούν μοντέλα του παρελθόντος και του μελλοντικού κλίματος. Αυτή την εβδομάδα, ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική βρέθηκε να έχει συρρικνωθεί στο δεύτερο πιο χαμηλό επίπεδο μέσα σε 40 χρόνια.

Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική αυξήθηκαν φέτος το καλοκαίρι, με ένα κύμα θερμότητας στη Σιβηρία και ασυνήθιστη ζέστη σε όλη την περιοχή. Ο μετεωρολογικός σταθμός Verkhoyansk, έδειξε θερμοκρασία 38C στις 20 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Το WMO θεωρεί τώρα αυτή την θερμοκρασία ως υποψήφια για την υψηλότερη που έχει παρατηρηθεί στα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, πολλή προσοχή εστιάζεται στα νέα αρχεία θερμότητας. Αυτό το πρόσφατα αναγνωρισμένο κρύο ρεκόρ είναι μια σημαντική υπενθύμιση για τις έντονες αντιθέσεις που υπάρχουν σε αυτόν τον πλανήτη,” δήλωσε ο Petteri Taalas γενικός γραμματέας του WMO.

Η αναζήτηση στα αρχεία επιτρέπει στους επιστήμονες τόσο να ελέγχουν τα μοτίβα θερμοκρασίας όσο και να παρέχουν πολύτιμα δεδομένα για κλιματικά μοντέλα. Ο σταθμός Klinck λειτούργησε για δύο χρόνια στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πριν σταλούν τα αυτοματοποιημένα όργανα για χρήση στην Ανταρκτική.

Το ρεκόρ ήρθε στο φως μόνο μετά την αναζήτηση, των αρχικών επιστημόνων, που εντοπίστηκαν από μια ομάδα της WMO. Τα δεδομένα έπρεπε να υποβληθούν σε αυστηρό έλεγχο πριν γίνει αποδεκτή η νέα εγγραφή.

Η αξιολόγησή τους δημοσιεύεται στο Quarterly Journal of the Royal Meteorological Society.

Πηγή: theguardian.com

 

Διαφήμιση