Αρχική COVID-19 ΕΟΔΥ: Ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown η Αττική – Νέα αυστηρά...

ΕΟΔΥ: Ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown η Αττική – Νέα αυστηρά μέτρα από Δευτέρα 21/09/20

0
κορονοϊός κρούσματα
Εικόνα: archery.org.gr
Διαφήμιση

Σε πορτοκαλί συναγερμό η Αττική καθώς τα μισά κρούσματα κορονοϊού σήμερα στην Ελλάδα, εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο και περίπου το 1/4 του συνολικού αριθμού στον δήμο Αθηναίων. Συγκεκριμένα, στο λεκανοπέδιο νοσηλεύονται 263 άνθρωποι και 1.637 τελούν καραντίνα κατ’ οίκον.

Επιβεβαιώθηκαν σήμερα 339 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14738, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

Τα 2541 (17.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 6191 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 71 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 20 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 177 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 327 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 122 (37.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναγκαία η εφαρμογή μέτρων

Κατόπιν τούτων κρίθηκε περισσότερο από αναγκαίο η εφαρμογή νέων αυστηρότερων μέτρων προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων και να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

“Η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους δηλαδή βρίσκεται στο «πορτοκαλί». Η κατάσταση παραμένει σταθερά αυξητική,” σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην σημερινή ενημέρωση.

Για τις γειτονιές της Αθήνας η κυβέρνηση σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προχωρά σε σχεδιασμό για πρόσθετα μέτρα, ειδικά για ευάλωτες ομάδες.

Τα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνουν όπως είπε:

  • στοχευμένα τεστ
  • ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών
  • πρόσθετα υγειονομικά μέτρα
  • σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφισταμένων περιοριστικών μέτρων

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα βρίσκονται υπό την εποπτεία υγειονομικού προσωπικού και θα λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά των φορέων κυμαίνονται μεταξύ των ιδιωτικών υπαλλήλων και ακολουθούν οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στην Αττική είναι εστίες διασποράς του ιού καθώς το 29,07% των κρουσμάτων αφορά σε ιδιωτικούς υπαλλήλους. Στην συνέχεια ακολουθούν με περίπου 13% οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι, επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Έτσι, για τους χώρους εργασίας αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
  • Κλιμακωτό ωράριο στο Δημόσιο: προσέλευση σε τρία κύματα (στις 7, 8 και 9 το πρωί) και αποχώρηση σε 4 κύματα (εντός διώρου από τη λήξη εργασίας)
  • Σαρωτικοί έλεγχοι σε χώρους εργασίας και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα στους χώρους εργασίας
  • Rapid test σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων

Συγκεκριμένα, για την Αττική ισχύουν τα εξής:

  • Όριο 9 ατόμων σε συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
  • Όριο 20 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις (βαφτίσια, γάμοι, κηδείες)
  • Ισχυρή σύσταση σε ηλικιωμένους και σε ευάλωτες ομάδες τις επόμενες 14 μέρες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους (ειδικά με ΜΜΜ) και να αποφεύγουν την επαφή με άτομα εκτός του οικογενειακού τους κύκλου.

Ειδικότερα, από Δευτέρα 21/09/2020 και έως τις 4/10/2020 λαμβάνονται τα εξής περιοριστικά μέτρα:

  • Θεσπίζεται ανώτατο όρια σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες.
  • Συστήνεται στους άνω των 65 ετών ο περιορισμός στις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με ΜΜΜ.
  • Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση