Αρχική COVID-19 Η ενημέρωση για τον κορονοϊό από τον Σ. Τσιόδρα και το Ν....

Η ενημέρωση για τον κορονοϊό από τον Σ. Τσιόδρα και το Ν. Χαρδαλιά

0
EUROKINISSI POOL SOOC/MENELAOS MYRILLAS
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ /ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ-ΤΣΙΟΔΡΑΣ-ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (EUROKINISSI POOL SOOC/MENELAOS MYRILLAS)
Διαφήμιση

O λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιάς, ολοκλήρωσαν μετά από μία ώρα περίπου την ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με τον κ. Τσιόδρα να δίνει τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία, με 206 νέα κρούσματα και τα 97 από αυτά να καταγράφονται στην Αττική.

Ενώ, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 3.386 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού.

Κλείνοντας ο Αύγουστος, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, από τα 5.730 κρούσματα, τα 4.810 κρούσματα ήταν εγχώρια και τα υπόλοιπα εισαγόμενα. Όπως εξήγησε, το 67% των εγχώριων μολύνσεων ανέφερε στενή επαφή με βεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Επιπλέον, 681 από αυτά ήταν μέρος σημαντικών συρροών σε επαγγελματικούς χώρους (όπως το εργοστάσιο κρέατος στην Καβάλα) και κοσμικά γεγονότα (γάμοι σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη).

«Μας ανησυχούν επιδημίες σε κλειστές δομές», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος ειδικά στα γηροκομεία, καθώς τέσσερις εστίες υπερμετάδοσης ξέσπασαν σε οίκους ευγηρίας μέσα στον Αύγουστο. Οπως είπε, 137 νέα κρούσματα κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί σε κλειστές δομές σε ενοίκους και προσωπικό και δυστυχώς είχαμε αρκετούς θανάτους. «Μόνο σε μια δομή είχαμε 21 θανάτους», είπε ο λοιμωξιολόγος.

Σημαντικά τα πορίσματα έρευνας της Καλιφόρνιας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η οποία, όπως είπε, μπορεί να φέρει σημαντικά ευρήματα στη διαμόρφωση θεραπείας για τον κορωνοϊό.

Το 40% των ασθενών SARS οδηγήθηκαν σε ανωμαλίες της καρδιάς και των αγγείων

Επιπλέον, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως επιστήμονες στην Ιταλία ανίχνευσαν την παρουσία του κορωνοϊού στην καρδιά όλων των ασθενών Covid-19 που πέθαναν. Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως και «ο μακρινός ξάδερφος του ιού, ο SARS, οδήγησε σε ανωμαλίες της καρδιάς και των αγγείων σε μια μακρόχρονη παρακολούθηση 12 χρόνων το 40% των ασθενών».

Για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Αισιοδοξώ πως θα έχουμε αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο. Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως ένα μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης ή ευκαιρία για διάδοση ψευδών ειδήσεων. Να μιλάμε με δεδομένα», τόνισε.

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα σχολεία

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του στο ζήτημα των παιδιών και της επιστροφής στα σχολεία, η οποία, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου. Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε έρευνες που δείχνουν πως τα μικρά παιδιά δεν μεταδίδουν, ούτε κολλούν με τον ίδιο ρυθμό τον κορωνοϊό.

Οπως είπε, σε έρευνα στη Βρετανία, σε 651 παιδιά που νόσησαν από τον ιό, επιβεβαιώθηκε η μικρή πιθανότητα εμφάνισης βαριάς νόσου. Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως οι δημιουργικές σχέσεις με τους μαθητές και τους διδάσκοντες έχουν μεγάλη σημασία για τη συναισθηματική και την ψυχική ολοκλήρωση των παιδιών, κάτι που αναδεικνύει τη σημασία της λειτουργίας των σχολείων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως η επιτροπή είναι έτοιμη να πάρει νέα μέτρα, αν τα δεδομένα μεταβληθούν είτε στο σύνολο της χώρας είτε σε επιμέρους περιοχές. Οπως είπε, ωστόσο, «η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων όταν δεν συνδυάζεται από άλλα μέτρα δεν φαίνεται να συμβάλει στον περιορισμό του ιού».

Η μάσκα περιορίζει τη διασπορά

Η σωστή χρήση μάσκας βοηθά στον περιορισμό της διασποράς του ιού, αρκεί να γίνεται σωστά, να είμαστε εκπαιδευμένοι γι’ αυτό, τόνισε ο λοιμωξιολόγος. Η μάσκα περιορίζει τη διασπορά, είπε, και προτείνεται από τον ΠΟΥ και τη UNICEF ως ένα μέρος των μέτρων.

Οπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, με τον τρόπο αυτόν θα προλάβουμε τους αναπνευστικούς ιούς, όχι μόνο τον κορωνοϊό αλλά και τη γρίπη. «Η χρήση της μάσκας προστατεύει ακόμη περισσότερο τους άλλους. Μας διευκολύνει να συνεχίσουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα όταν έχουμε υψηλά επιδημιολογικά φορτία», είπε.

Οι γονείς να δώσουν το παράδειγμα της χρήσης μάσκας

Ο λοιμωξιολόγος παραδέχθηκε πως η χρήση μάσκας σε μικρά παιδιά προβάλλει πολλά προβλήματα. Οπως είπε, στα πολύ μικρά παιδιά, εκείνο που ενδιαφέρει είναι περισσότερο ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της χρήσης αυτής. «Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δίνουν δυνατότητα για ένα διάλειμμα από τη χρήση μάσκας» είπε και τόνισε τη σημασία του παραδείγματος από τους γονείς. «Αν οι γονείς φορούν τη μάσκα εκεί που απαιτείται, τότε περνούν το μήνυμα ότι είναι απαραίτητη», είπε.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως η εξοικείωση με τη χρήση μάσκας, κατά τη διάρκεια μιας δημιουργικής απασχόλησης, θα πρέπει να προηγείται της σχολικής δραστηριότητας. «Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι, στα μεγαλύτερα θα τους οδηγήσουμε στην αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών», ανέφερε.

«Με ένα σωστό εμβόλιο θα ξεπεράσουμε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα»

«Αν φερθούμε σωστά, θα έρθει το εμβόλιο, θα ξεπεράσουμε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα, που κι εμένα δεν μου αρέσει», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, που σημείωσε για τη μάσκα χαρακτηριστικά: «Τη θεωρώ ένα μαχαίρι με δύο όψεις τη μάσκα. Από τη μια χρησιμοποιείται για καλό σκοπό, από τους γιατρούς, τα μικρά παιδάκια και τώρα για λίγο στις κοινωνικές μας δραστηριότητες […], από την άλλη είναι ένα αναγκαίο κακό, να τη χρησιμοποιήσουμε σαν ένα δικό μας προσωπικό απαγορευτικό, σαν ένα δικό μας προσωπικό lockdown», είπε.

Θέλοντας να απαντήσει στις φωνές που σημειώνουν πως στο παρελθόν η επιτροπή δεν ήταν υπέρ της γενικευμένης χρήσης μάσκας, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως από τον Απρίλιο οι οδηγίες άλλαξαν. «Με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, και η επιτροπή μας υιοθέτησε τις νέες πρακτικές» είπε και αποκάλυψε πως και τότε οι απόψεις των ειδικών στην Ελλάδα είχαν μοιραστεί αναφορικά με τη χρήση ή όχι της μάσκας.

«Μακάρι γρήγορα και ελπίζω με ένα καλά ελεγμένο, ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο να τελειώσουν αυτοί οι περιορισμοί, να αναπνεύσουμε σε όλα τα επίπεδα και να δούμε στο πρόσωπο ο ένας τον άλλον με καθαρή ματιά», σημείωσε επίσης ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Νομίζω ότι ταπεινά πρέπει να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε, να παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί», είπε κλείνοντας ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Να ζητούμε λύσεις με βοήθεια από τους ειδικούς και όχι τους ψευδοεπιστήμονες. Η εσωτερική μας φωνή και η συνείδηση θα παραμένουν οι κριτές μας».

Χαρδαλιάς: Η τακτική αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα δεδομένα

«Αναπροσαρμόζεται η τακτική μας ανάλογα με τα δεδομένα. Ακόμα και στο ζήτημα των σχολείων κάθε χώρα ακολουθεί τη δική της τακτική. Πρέπει να ακούμε τις συστάσεις των ειδικών, η πολιτεία να ακούει αυτές τις εισηγήσεις και οι πολίτες με τη σειρά τους να υπακούν. Ετσι έχουμε καταφέρει ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί 406.857 στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας και εντοπίστηκαν 853 κρούσματα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έως σήμερα έχει κινηθεί αποτελεσματικά στη μάχη κατά του κορωνοϊού και επισήμανε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά με γνώμονα τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σε καθημερινή βάση.

Πώς ανοίγουν οι λαϊκές σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, από τις 3 Σεπτεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία λαϊκών αγορών σε περιοχές που έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα (χρήση μάσκας παντού, απαγόρευση κάθε είδους εκδήλωσης). Αυτό θα γίνει με συμμετοχή μόνο του 50% των πωλητών κάθε προϊόντος και με απόσταση πέντε μέτρων ανά πάγκο. Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Στο συγκεκριμένο καθεστώς βρίσκονται το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Ζάκυνθος και η Λέσβος.

Οπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 3.386 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού.

Δείτε αναλυτικά το βίντεο της ενημέρωσης:

Με πληροφορίες και από iefimerida.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση