Αρχική COVID-19 Πέτσας: Τι είπε για κρούσματα και γηροκομεία, τον τουρισμό και την τουρκική...

Πέτσας: Τι είπε για κρούσματα και γηροκομεία, τον τουρισμό και την τουρκική προκλητικότητα

0
Στέλιος Πέτσας
Στέλιος Πέτσας (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σύντομα θα εφαρμοστεί στα γηροκομεία νέο υγειονομικό πρωτόκολλο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην “χαλαρότητα” ως κύρια αιτία της αύξησης των κρουσμάτων στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι δεν ευθύνεται ο τουρισμός, βάση στοιχείων. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σύντομα θα εφαρμοστεί στα γηροκομεία ένα νέο υγειονομικό πρωτόκολλο το οποίο θα προβλέπει περισσότερα και συχνότερα τεστ κορωνοϊού για το προσωπικό.

Σχετικά με τα έσοδα από τον τουρισμό, είπε ότι η σύγκριση φέτος δεν μπορεί να γίνει με τα 18,2 δις ευρώ το 2019 αλλά με το μηδέν. «Ό,τι κερδίσουμε, όφελος είναι», συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών το ανώτατο όριο των εσόδων για φέτος μπορεί να φτάσει τα 5 δις ευρώ.

Για την Τουρκία

Αναφερόμενος σε άλλα ζητήματα, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι εφόσον υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, «είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το αφήσαμε το Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Όπως ξέρετε έχουμε ορίσει και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής μας ομάδας, τον πρέσβη κ. Παύλο Αποστολίδη». Παράλληλα επανέλαβε ότι οι διερευνητικές επαφές έχουν μόνο ένα αντικείμενο, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ενόψει και της σημερινής συνάντηση της Α. Μέρκελ με τον Εμ. Μακρόν, είπε ότι είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που στέλνουν όλοι οι εταίροι μας πως όπου υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας, μπορούμε να προχωράμε σε διευθέτηση εκκρεμοτήτων δεκαετιών. «Όχι όμως υπό την απειλή τέτοιων ενεργειών όπως οι τελευταίες παράνομες ενέργειες με την παράνομη τουρκική NAVTEX», συμπλήρωσε.

Για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Η χώρα μας ήταν και παραμένει σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες, παρά την έξαρση που παρατηρείται ξανά τις τελευταίες εβδομάδες παγκοσμίως, εκτίμησε ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον τα 22,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη φτάνουν τα 1,9 εκατομμύρια και στην Ελλάδα τα 7.684.

«Οι θάνατοι που αποτελούν τον πιο σκληρό, τον πιο θλιβερό, αλλά και τον πιο αδιάψευστο δείκτη για το κόστος που πληρώνει κάθε χώρα από την πανδημία ανέρχονται σε 770.273 παγκοσμίως, σε 179.660 στην Ε.Ε. και σε 235 στην Ελλάδα.

Προκύπτει έτσι ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ανέρχονται σε 693 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Και ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22, δηλαδή πέντε φορές περίπου μικρότερος. Έτσι, η χώρα μας κατατάσσεται στην 132η θέση ως προς τα  κρούσματα του κορονοϊού και στην 108η θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παρουσίασε γραφήματα σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται “η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα έναντι άλλων χωρών” και “απαντά σε όλους εκείνους που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι «το πράγμα ξεφεύγει στη χώρα μας».

Γράφημα 1

Γράφημα 2

Γράφημα 3

 

Όπως είπε αυτή τη στιγμή, “καταγράφουμε την καλή επιδημιολογική εικόνα συγκριτικά με άλλες χώρες, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα. Αύξηση που οφείλεται στην χαλάρωση στο εσωτερικό. Στον εφησυχασμό” και πρόσθεσε πως “αυτόν προσπαθούμε να αποτινάξουμε, με τα συνεχή μηνύματά μας και τα πρόσθετα μέτρα που λάβαμε τις τελευταίες εβδομάδες”.

Τα δεδομένα

“Από τα 332.934 τεστ που έχουν γίνει  στις 31 πύλες εισόδου της χώρας από την 1η Ιουλίου έως και χθες 725 δείγματα ήταν θετικά που αντιστοιχούν σε μόλις 0,21% των επισκεπτών στη χώρα μας” είπε ο κ.Πέτσας και πρόσθεσε:

“Σημειώνεται ότι, από τα 800 τεστ που γίνονταν ανά ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, περάσαμε στα 11.300 τέστ κατά μέσο όρο το τελευταίο δεκαήμερο, με τον αριθμό να ξεπερνάει τις 13 χιλιάδες τεστ ημερησίως, όπως δήλωσε χθες και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέας.  Οι 234 Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ έχουν εκτελέσει 6.600 αποστολές και έχουν πάρει 180.000 δείγματα. Σημαντική, επίσης, είναι η διαπίστωση ότι υπάρχει άνοδος κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες. Τον Μάρτιο όσοι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό είχαν – κατά μέσο όρο – ηλικία τα 48,6 έτη και τον Αύγουστο τα 36,2 έτη. Αυτό ακριβώς το γεγονός επέβαλε να ληφθούν μέτρα, όπως αυτό που αφορά στην επιβολή ωραρίου στα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Και πολύτιμο εργαλείο για τον περιορισμό της διασποράς είναι η συνέχιση της καλής ιχνηλάτισης και τα περισσότερα τέστ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι σήμερα, η χώρα μας είναι πέμπτη σε σειρά κατάταξης στην Ευρώπη, σε ημερήσια τεστ, όπως ανέδειξε σχετική ανάλυση του POLITICO.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του

 • Η χώρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις. Με την Τουρκία και τον κορωνοϊό
 • Χθες, στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τη Λευκορωσία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά, για Λευκορωσία και Τουρκία.
 • Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατικοποίησης που παίζει η Τουρκία.
 • Η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας έναντι άλλων χωρών είναι η απάντηση σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
 • Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η αύξηση κρουσμάτων δεν οφείλεται σε εισαγόμενα κρούσματα αλλά στην εσωτερική χαλάρωση.
 • Υπάρχει άνοδος κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες. Αυτό επέβαλε μέτρα, όπως η επιβολή ωραρίου στα μπαρ.
 • Τώρα είναι που χρειάζονται περισσότερα τεστ, όχι στην αρχή την πανδημίας που ίσχυαν μέτρα περιορισμού.
 • Με πλήρη σύνθεση η επαναλειτουργία των σχολείων. Με όλα τα παιδιά στις τάξεις και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
 • Αποφασίστηκε η διενέργεια τεστ σε οδηγούς μέσων μαζικής μεταφοράς που επιστρέφουν από διακοπές.
 • Ο ανήλικος που μεταφέρθηκε με «Σινούκ» τα ξημερώματα από την Κάλυμνο με συμπτώματα κορωνοϊού, σε κάψουλα, έχει υποβληθεί σε δύο διαγνωστικά τεστ και αναμένονται τα αποτελέσματα.
 • Για τη στρατηγική περί κορωνοϊού στους οίκους ευγηρίας: Προετοιμάζεται ένα άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο, που θα προβλέπει περισσότερα και συχνότερα τεστ στους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here