Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Μην πετάς τίποτα! Φτιάχνουμε μαρμελάδα κεράσι με ό,τι έμεινε

Μην πετάς τίποτα! Φτιάχνουμε μαρμελάδα κεράσι με ό,τι έμεινε

0
Μαρμελάδα Κεράσι
Μαρμελάδα Κεράσι - metomati.gr
Διαφήμιση

Καλοκαιράκι, αφθονία φρούτων και μεταξύ αυτών, τα αγαπημένα κεράσια, πολύτιμα για την υγεία μας! Εννοείται είναι καλύτερα να τα τρώμε φρέσκα, αλλά όταν θέλουμε γλυκάκι ή ακόμα σημαντικότερο, ένα υγιεινό και θρεπτικό άλειμμα για το πρωινό μας, τι καλύτερο από μαρμελάδα κεράσι! Και τι καλύτερο από σπιτική μαρμελάδα κεράσι!

Κι επειδή πιστεύουμε πως δεν υπάρχει λόγος για σπατάλη φαγητού (food waste) επιλέγουμε με κλειστά μάτια, την ιδέα της εκπαιδεύτριας γαστρονομίας, Γιάννας Μπαλαφούτη από το metomati.gr

Δε πετάμε τίποτα!

Εννοείται ότι ποτέ μα ποτέ δεν πετάμε τα φρούτα που έχουν υπερ-ωριμάσει κατά λάθος στο ψυγείο μας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κεράσια που μπορούν να γίνουν σούπερ μαρμελάδα για το πρωινό, πικάντικο άλειμμα για τα τυριά ή εξαιρετικό συμπλήρωμα σε ένα σπιτικό cheesecake.

Φαντάζομαι ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο δικό μας σπιτικό αλλά στα περισσότερα, ειδικά το καλοκαίρι που συνήθως τα φρούτα είναι σε αφθονία γιατί βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία και καλές τιμές.

Επέλεξα να δέσω την μαρμελάδα με ζάχαρη καρύδας όχι μόνο γιατί οι έρευνες λένε ότι είναι πιο θρεπτική αλλά και γιατί δίνει μία καραμελένια, σχεδόν σοκολατένια γεύση στο τελικό αποτέλεσμα που ταιριάζει υπέροχα με τα κεράσια.

Η συνταγή βήμα-βήμα

Αρχικά πλένω καλά τα κεράσια, αφαιρώ τα κοτσάνια και μετά τα βάζω για 3 με 4 ώρες στην κατάψυξη, πριν αφαιρέσω τα κουκούτσια.

cherries
Αφαιρόντας τα κουκούτσια – Πηγή: metomati.gr

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ξεκουκούτσιασμα που έχει σώσει πολλά νεύρα και πλακάκια κουζίνας μπορείτε να διαβάσετε στο blog της Mama Mia Εύας Παρακεντάκη.

 

Υλικά
  • 600γρ. κεράσια καθαρισμένα και ξεκουκουτσιασμένα
  • 100γρ. ζάχαρη καρύδας ή καστανή ή λευκή κρυσταλλική
  • 4-5 σταγόνες λεμόνι
  • 1 φύλλο αρμπαρόριζας προεραιτικά
Εκτέλεση
  1. Σε μία μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία βάζω τα κεράσια μαζί με τη ζάχαρη καρύδας και ανακατεύω μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  2. Προσθέτω το φύλλο αρμπαρόριζας, δυναμώνω τη θερμοκρασία και ανακατεύω για 2-3 λεπτά ακόμη. Αν στεγνώσει το περιεχόμενο προσθέτω 1-2 κουταλιές της σούπας νερό.
  3. Αφαιρώ το φύλλο της αρμπαρόριζας, πολτοποιώ με μίξερ χειρός και αφήνω να πάρει μία ακόμη βράση.
  4. Ανακατεύω με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να παρατηρήσω ότι η μαρμελάδα έχει αρχίσει και κολλάει στον πάτο.
  5. Προσθέτω λίγες σταγόνες λεμόνι, ανακατεύω άλλη μία φορά και αποσύρω την κατσαρόλα από την εστία.
  6. Γεμίζω αποστειρωμένα βαζάκια, κλείνω καλά το καπάκι και την αφήνω γυρισμένη ανάποδα μέχρι να κρυώσει ή αφήνω την μαρμελάδα μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου, την αδειάζω σε γυάλινα βαζάκια και την αποθηκεύω στο ψυγείο.

Εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη!

Της Γιάννας Μπαλαφούτη, metomati.gr

Διαφήμιση