Αρχική COVID-19 Harvard: 9 σημεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας που πρέπει να κατανοήσουμε

Harvard: 9 σημεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας που πρέπει να κατανοήσουμε

0
mick haupt
Κατάστημα στη Φλόριντα, ΗΠΑ. Η χρήση μάσκας είναι παγκόσμιο αναπόφευκτο. Φωτό: Mick Haupt.
Διαφήμιση

Ο νέος κορονοϊός ήρθε για να μείνει και σε καμία περίπτωση δε πρέπει να “χαλαρώνουμε”, διότι πολύ απλά δεν είναι εποχικός. Οι υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται πως δε διαδραμάτισαν κανένα ρόλο προς μείωση της ταχύτητας μετάδοσής του.

Αυτό, μεταξύ 9 πορισμάτων-σημείων που επισημαίνουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Harvard, που πρέπει να προσέξουμε και επιτέλους να κατανοήσουμε εάν θέλουμε επιτυχώς τόσο να προστατευτούμε, όσο και να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

Τα 9 σημεία που πρέπει να προσέξουμε

  • Ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταφέρεται με αερόλυμα εκτός από με μεγάλα σταγονίδια. Μικροσκοπικά ιικά σωματίδια μπορούν να παραμείνουν στον αέρα και να μολύνουν τους ανθρώπους και σε απόσταση μεγαλύτερη, πέρα από 1,5 μέτρο.
  • Οι μάσκες προσώπου είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της πανδημίας.
  • Ο κορονοϊός επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, όχι μόνο τους πνεύμονες. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτή η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει αιματολογικές διαταραχές, απώλεια της όσφρησης, προσβολή του εγκεφάλου, σοβαρές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, θρομβώσεις, έμφραγμα του μυοκαρδίου και άλλες ανεπάρκειες οργάνων.
  • Οι νεότεροι ενήλικες και τα παιδιά μπορούν επίσης να αρρωστήσουν σοβαρά ή και να πεθάνουν από την Covid-19. Καμία ηλικιακή ομάδα δεν μένει χωρίς κίνδυνο.
  • Ο ιός δεν είναι εποχιακός. Η αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένα κράτη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο παρέχει αρκετά στοιχεία ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες δεν έχουν σημαντική επίδραση στη μετάδοση του ιού.
  • Η νόσηση από Covid-19 είναι πιο θανατηφόρα από τη γρίπη. Αυτός ο ιός είναι περίπου πέντε φορές πιο επικίνδυνος από τον ιό της γρίπης.
  • Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί. Η έλλειψη ενός εθνικού σχεδίου (και αντίστοιχα ενός διεθνούς σχεδίου) για την καταπολέμηση του ιού, καθώς και πολιτικές που αγνόησαν την επιστήμη, έχουν οδηγήσει για παράδειγμα τις ΗΠΑ να έχει μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από οποιαδήποτε άλλη επιδημία μολυσματικών ασθενειών, μετά την πανδημία γρίπης το 1918-19.
  • Οι άνθρωποι μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το συνειδητοποιούν. Οι άνθρωποι που είναι ασυμπτωματικοί ή που έχουν ήπια συμπτώματα, μπορούν παρ’ όλα αυτά να αποτελέσουν νέες εστίες μόλυνσης.
  • Ένα εμβόλιο είναι σχεδόν σίγουρο. Οι συγγραφείς του άρθρου θεωρούν ότι τελικά θα έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Και πιθανώς θα αναπτυχθούν περισσότερα από ένα εμβόλια με καλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα σημεία που χρίζουν της προσοχής μας, δημοσιεύθηκαν σε άρθρο του Εlemental και του Harvard News πριν μερικές μέρες από τους Harvard T.H. Chan εμπειρογνώμονες Yonatan Grad, Melvin J. και Geraldine L. Glimcher (επίκουρη καθηγήτρια Ανοσολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος του Κέντρου για τη Δυναμική των Μεταδοτικών Ασθενειών -CCDD), William Hanage, (αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος του διδακτικού προσωπικού CCDD), και Barry Bloom, Joan L. και Julius H. Jacobson, καθηγητές Δημόσιας Υγείας.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, κ. Μαρία Γαβριατοπούλου, κ. Ιωάννης Ντάνασης και κ. Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνόψισαν τα εννέα σημεία για τον κορωνοϊό που αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.

Πηγή: Healthpharma.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση