Αρχική COVID-19 Έρευνα: Ο οργανισμός “θυμάται” τον κορονοϊό και μπορεί να τον πολεμήσει ξανά

Έρευνα: Ο οργανισμός “θυμάται” τον κορονοϊό και μπορεί να τον πολεμήσει ξανά

0
MR.Cole_Photographer/Getty Images
MR.Cole_Photographer/Getty Images , thailandmedical.news
Διαφήμιση

Έρευνα δείχνει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα “θυμάται” τον κορονοϊό και μπορεί να τον αντιμετωπίσει ξανά και με μεγαλύτερη επιτυχία στο μέλλον. Τελευταίες έρευνες δείχνουν πως τα κύτταρα του οργανισμού μας «μελετούν» με ιδιαίτερη προσοχή τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με δημοσίευμα των Τάιμς της Τρίτης.

Αισιόδοξοι εμφανίζονται πλέον οι ειδικοί που ερευνούν την ανοσολογική απάντηση του ανθρώπινου οργανισμού στον ιό. Ο λόγος, τα σημάδια ανοσίας που παρατηρούν, ακόμη και σε ανθρώπους που εμφάνισαν μόνο ελαφριά συμπτώματα του Covid – 19.

Τα αντισώματα που «πολεμούν» τις ασθένειες φαίνεται πως παραμένουν για μήνες μετά από την εμφάνιση της νόσου. Τα πράγματα φαίνεται πως λειτουργούν όπως πρέπει» λέει ο ανοσολόγος του πανεπιστημίου της Αριζόνα και συγγραφέας μιας εκ των νέων ερευνών, Deepta Bhattacharya.

Δεν είναι γνωστό για πόσο διάστημα μετά την ασθένεια διατηρείται η ανοσία

Και παρότι οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζουν για πόσο καιρό θα διατηρηθεί αυτή η ανοσία μετά την ασθένεια, αρκετοί είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που τα νέα στοιχεία δείχνουν πως ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

«Ακριβώς αυτό ελπίζαμε» λέει με τη σειρά της η Μάριον Πέπερ, ανοσολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και συγγραφέας μιας δεύτερης αντίστοιχης μελέτης.

Παρόλα αυτά, η προστασία αυτή δεν μπορεί να θεωρείται βέβαια εάν δεν τεκμηριωθεί επιστημονικά πως άνθρωποι που εκτίθενται στον κορωνοϊό για δεύτερη φορά καταφέρνουν να τον αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ευκολία, εξηγεί η δρ. Πέπερ.

Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία έχουν κάνει την επιστημονική κοινότητα να… χαμογελά διστακτικά, καθώς υπήρχε ανησυχία πως ο κορωνοϊός προκαλούσε μια κάποια «αμνησία» στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι μπορεί κανείς να νοσήσει ξανά από κορονοϊό

Coronavirus positive
Θετικό δείγμα κορονοϊού Φωτό: tovima.gr

Παρότι έχουν διακινηθεί πληροφορίες για επαναμόλυνση ασθενών μετά από κάποιους μήνες, μέχρι στιγμής η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε επιβεβαίωση του ισχυρισμού αυτού. «Το ενδεχόμενο ανοσοποιητικής μνήμης μας βοηθάει να το εξηγήσουμε αυτό» λέει η δρ. Πέπερ.

Όπως εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα, η συζήτηση γύρω από την ανοσολογική απάντηση έχει εστιαστεί περισσότερο στα αντισώματα -πρωτεΐνες που μοιάζουν στο σχήμα με το γράμμα Υ και γατζώνονται πάνω στις επιφάνειες των παθογόνων για να τα αποτρέψουν από το να μολύνουν τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα αντισώματα, όμως, είναι μόνο ένα μέρος της σύνθετης απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια απειλή.

Για παράδειγμα, οι ιοί που έχουν ήδη «εισβάλει» στα κύτταρα είναι προστατευμένοι από τα αντισώματα αλλά είναι ακόμη ευάλωτοι στις επιθέσεις των Τ- λεμφοκυττάρων, τα οποία αναγκάζουν τα μολυσμένα κύτταρα να αυτοκαταστραφούν.

Την ίδια ώρα, ένα άλλο είδος Τ-λεμφοκυττάρων, που ονομάζονται «βοηθοί», μπορούν να πιέσουν τα Β-λεμφοκύτταρα να ωριμάσουν και να μετατραπούν σε «μηχανές» παραγωγής αντισωμάτων.

Τα αντισώματα έχουν ημερομηνία λήξης

Τα αντισώματα, όμως, έχουν ημερομηνία λήξης: ακριβώς επειδή είναι άψυχες πρωτεΐνες και όχι ζωντανά κύτταρα εξαφανίζονται από το αίμα κάποιους μήνες ή εβδομάδες από την ημέρα που παράγονται. Δηλαδή, εξαφανίζονται όταν παρέρχεται και ο κίνδυνος. Ενώ, πεθαίνουν και τα περισσότερα από τα Β-λεμφοκύτταρα που παράγουν τα εν λόγω αντισώματα.

Ακόμη και όταν δεν βρίσκεται υπό πολιορκία, ο ανθρώπινος οργανισμός διατηρεί έναν… λόχο από τα Β-λεμφοκύτταρα, τα οποία μπορούν να παράγουν μαζικά αντισώματα εάν κάτι τέτοιο απαιτηθεί.

Τα αντισώματα μειώνονται αλλά παραμένουν σε σταθερό χαμηλό για μήνες

Πρόσφατες μελέτες, μεταξύ των οποίων και αυτές των οποίων ηγήθηκαν οι δρ. Bhattacharya και Πέπερ, έδειξαν πως τέτοια αντισώματα, που είναι σε θέση να «εξουδετερώσουν» τον κορωνοϊό, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα στο αίμα αρκετούς μήνες μετά από την πλήρη ανάρρωση των ασθενών από τον Covid19.

Τα αντισώματα μειώνονται, αλλά παραμένουν σε ένα σταθερό χαμηλό, και μπορούμε να τα εντοπίσουμε για περίπου τρεις μήνες μετά από την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων» εξηγεί ο δρ, Bhattacharya, και συμπληρώνει: «Η ανοσολογική απάντηση μοιάζει σταθερή».

Την ίδια ώρα, η δρ. Πέπερ αποκάλυψε πως η ομάδα της κατάφερε να αφαιρέσει Β -λεμφοκύτταρα που αναγνωρίζουν τον κορoνοϊό από πρώην ασθενείς και να τα αναπαράγουν στο εργαστήριο.

Αρκετές επιστημονικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και μια που δημοσίευσε τα ευρήματά της στο επιστημονικό περιοδικό Cell την Παρασκευή, έχουν καταφέρει να απομονώσουν τα Τ-λεμφοκύτταρα που επιτίθενται στον κορωνοϊό από το αίμα ατόμων που είχαν νοσήσει.

Και όταν τα έφεραν σε επαφή με τον κορωνοϊό στο εργαστήριο, τα λεμφοκύτταρα αυτά αντέδρασαν για να αντιμετωπίσουν τον γνώριμο εχθρό.«Αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο» λέει η Σμίτα Ίερ, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Πηγή: cnn.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here