Αρχική Special Topics Πως οι βόλτες σε παραλίες και λίμνες βοηθούν στην καλή υγεία

Πως οι βόλτες σε παραλίες και λίμνες βοηθούν στην καλή υγεία

0
βόλτα περπάτημα
Διαφήμιση

Oι συχνές, σύντομες βόλτες κοντά σε υδάτινα στοιχεία, όπως παραλίες, λίμνες, ποτάμια ή ακόμη και πηγές μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην ευεξία και τη διάθεση των ανθρώπων.

Αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal).

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος Blue Health. Και χρησιμοποίησε δεδομένα για 59 ενήλικες. Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, οι συμμετέχοντες περνούσαν 20 λεπτά κάθε μέρα περπατώντας σε έναν “μπλε χώρο”.

Τι έδειξε το περπάτημα σε “μπλε χώρο”

Πως οι βόλτες σε παραλίες και λίμνες βοηθούν στην καλή υγεία

Μία άλλη εβδομάδα, περνούσαν 20 λεπτά κάθε μέρα περπατώντας σε αστικό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια μιας ακόμη εβδομάδας, πέρασαν τον ίδιο χρόνο ξεκούρασης σε εσωτερικούς χώρους.

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε δραστηριότητα, οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό των συμμετεχόντων. Και χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για να αξιολογήσουν την ευημερία και τη διάθεσή τους.

“Είδαμε μια σημαντική βελτίωση στην ευεξία και τη διάθεση των συμμετεχόντων αμέσως μετά την βόλτα τους στον “μπλε χώρο”, σε σύγκριση με το περπάτημα σε αστικό περιβάλλον ή ανάπαυση”.
Αυτό σχολίασε ο Μαρκ Νιουχέιζεν, διευθυντής στο ISGlobal και συντονιστής της μελέτης.

Συγκεκριμένα, μετά από έναν σύντομο περίπατο στην παραλία της Βαρκελώνης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτιώσεις στη διάθεση. Τη ζωτικότητα και την ψυχική τους υγεία.

“Εκτιμήσαμε τις άμεσες επιδράσεις μιας σύντομης βόλτας κατά μήκος ενός “μπλε χώρου”, λέει η Κριστίνα Βερτ, ερευνήτρια του ISGlobal και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Η συνεχής, μακροχρόνια έκθεση σε αυτούς τους χώρους μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία. Αλλά αυτά δεν μπορούσαμε τα να παρατηρήσουμε σε αυτήν τη μελέτη.

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα ψυχολογικά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του περιβάλλοντος στο οποίο πραγματοποιείται. Και ότι οι “μπλε χώροι” είναι καλύτεροι από τους αστικούς χώρους από αυτήν την άποψη”.

Πολλές μελέτες του ISGlobal έχουν προσδιορίσει τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τους χώρους πρασίνου.

Συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου παχυσαρκίας, της καλύτερης ικανότητας προσοχής στα παιδιά και της βραδύτερης σωματικής πτώσης σε ηλικιωμένους.

Η νέα μελέτη παρέχει στοιχεία που δείχνουν ότι οι “μπλε χώροι” είναι ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ψυχική υγεία.

Διαφήμιση