Αρχική Επιλεγμένα Ενεργά στο πρόγραμμα για την Ευρωπαϊκή Αστική Ανάπτυξη, η Κεντρική Μακεδονία

Ενεργά στο πρόγραμμα για την Ευρωπαϊκή Αστική Ανάπτυξη, η Κεντρική Μακεδονία

0
Ευρωπαϊκή Αστική Ανάπτυξη EU Urban Agenda
Διαφήμιση

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Αστική Ανάπτυξη EU Urban Agenda.

Στόχος είναι η ανάδειξη της αστικής διάστασης εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών. Καθώς και νομοθετικών παρεμβάσεων.

Η πρωτοβουλία EU Urban Agenda

Η EU Urban Agenda ενώνει Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κράτη Μέλη, Περιφέρειες και Δήμους στο πλαίσιο 12 διαφορετικών θεματικών ενοτήτων.
Όπως η κυκλική οικονομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αστική κινητικότητα κλπ.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ενεργά στη θεματική ενότητα, που αφορά στις Υπεύθυνες Δημόσιες Συμβάσεις που προωθούν την Καινοτομία.

Οι Δημόσιες Συμβάσεις, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται στην Ευρώπη σχεδόν στο 20% του ΑΕΠ της ΕΕ σε ετήσια βάση, αποκτούν ένα συνεχώς αυξανόμενο στρατηγικό χαρακτήρα. Καθώς χρησιμοποιούνται σε ευρωπαϊκό κυρίως επίπεδο ως στρατηγικό εργαλείο για την υλοποίηση στόχων σε επίπεδο καινοτομίας, κυκλικής οικονομίας και κοινωνικής συνοχής.

Με το μεγαλύτερο τμήμα των Δημόσιων Συμβάσεων να λαμβάνει χώρα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο η χρήση του στρατηγικού αυτού εργαλείου αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Αλλά και βαρύτητα αναφορικά με την επίτευξη αστικών και περιφερειακών στόχων.

Ενεργά στο πρόγραμμα για την Ευρωπαϊκή Αστική Ανάπτυξη, η Κεντρική Μακεδονία

Το συνεργατικό σχήμα

Στο συνεργατικό σχήμα (Partnership) που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τις Υπεύθυνες Δημόσιες Συμβάσεις που προωθούν την Καινοτομία συμμετέχουν μεταξύ άλλων εκτός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής.
  • H Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης.
  • H Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης.
  • H  Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιών, Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογίας), η Ιταλία, η Τσεχία, η Σκωτία, οι Δήμοι Μονάχου, Τορίνο, Πράγας, Xάγης κ.ά.

To συντονισμό έχει αναλάβει ο Δήμος του Χάρλεμ στην Ολλανδία.

Ποια είναι τα άμεσα αποτελέσματα

Στα άμεσα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας αυτής συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων η σύνταξη οδηγιών για τη στρατηγική χρήση των Δημόσιων Συμβάσεων για την:

  • Επίτευξη στόχων καινοτομίας, κυκλικής οικονομίας και κοινωνικής συνοχής.
  • Δημιουργία σχετικών τοπικών κέντρων προώθησης συνεργασιών.
  • Χρήση και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων.
  • Μέτρηση του παραγόμενου αποτελέσματος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο από τη χρήση των στρατηγικών αυτών Δημόσιων Συμβάσεων.

Στόχος η καινοτομία

“Η προώθηση και ανάπτυξη της καινοτομίας στην Κεντρική Μακεδονία αποτελεί βασική μας προτεραιότητα, τονίζει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στόχος μας είναι η Καινοτομία να αποτελέσει τον Τρίτο Πυλώνα της οικονομίας μας, μαζί με τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην πρωτοβουλία της Κομισιόν ΕU Urban Agenda είναι πολύ σημαντική.

Μας δίνεται η δυνατότητα να συμβάλλουμε, σε συνεργασία με πολύ σημαντικούς θεσμικούς παράγοντες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο σχεδιασμό, τη χάραξη και διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων στον τομέα της αστικής ανάπτυξης. Μέσω της στρατηγικής χρήσης των Δημόσιων Συμβάσεων, που προωθούν την καινοτομία”.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους λοιπούς φορείς της πρωτοβουλίας EU Urban Agenda συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνέχιση και επέκταση της πρωτοβουλίας αυτής και στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027).

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την EU Urban Agenda και τη θεματική ενότητα που αφορά στις Υπεύθυνες Δημόσιες Συμβάσεις που προωθούν την Καινοτομία εδώ και στο βίντεο που ακολουθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες για την EU Urban Agenda και τη συμμετοχή σ’ αυτή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το στέλεχος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Β. Τσανίδη στο τηλ. 2313319605 και email v.tsanidis@pkm.gov.gr.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here