Αρχική COVID-19 Μείωση των εμφραγμάτων κατά 28% κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Μείωση των εμφραγμάτων κατά 28% κατά τη διάρκεια της καραντίνας

0
Έμφραγμα
Φωτό από ygeia mou.gr από africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Διαφήμιση

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω της πανδημίας στη χώρα μας, σημειώθηκε μείωση των καταγεγραμμένων εμφραγμάτων κατά 28%. Και αυτό δε συνέβη μόνο στην Ελλάδα.

Όπως είναι ήδη γνωστό, στις χώρες που επλήγησαν από την πανδημία, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ, παρατηρήθηκε μείωση των εμφραγμάτων έως και κατά 80%. Στην Ελλάδα, ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Λάμπρο Μιχάλη, πραγματοποίησε την πρώτη εθνική μελέτη καταγραφής εμφραγμάτων κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην χώρα μας.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση Clinical Cardiology πραγματοποιήθηκε από ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων σχεδόν στο σύνολο των ελληνικών νοσοκομείων (τουλάχιστον 20) που πραγματοποιούν αγγειοπλαστικές.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία που αφορούσαν τα καρδιολογικά περιστατικά που καταγράφηκαν κατά την περίοδο ισχύς των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας στην Ελλάδα. Την περίοδο της καταγράφηκαν πανελλαδικά 771 εμφράγματα έναντι 1.077 το 2019.

Η παρατηρούμενη μείωση στα καταγεγραμμένα εμφράγματα αποδίδεται σύμφωνα με τους ερευνητές, αφενός στη μη προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία (υπό τον φόβο να προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό) και αφετέρου στην πραγματική μείωση λόγω κοινωνικού απομονωτισμού.

Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Παρατηρήσαμε μια μείωση στις νοσηλείες που σχετίζονται με το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 σε μια χώρα με χαμηλή διείσδυση του ιού SARS-CoV-2, αυστηρά μέτρα κοινωνικού περιορισμού και καμία σημαντική αύξηση στη συνολική θνησιμότητα του πληθυσμού. Τα ευρήματά μας παρέχουν έμμεσες αποδείξεις ότι η συμπεριφορά αποφυγής ιατρικής περίθαλψης μεταξύ των ασθενών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο είναι σημαντικός παράγοντας, ενώ μια πραγματική μείωση της επίπτωσης των εμφραγμάτων λόγω αυτο-απομόνωσης/απομόνωσης και, συνεπώς, έλλειψης περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου για έμφραγμα, δεν μπορούν να αποκλειστούν».

Η επιστημονική ομάδα αναλύοντας περαιτέρω τα ευρήματα της μελέτης και προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι αυξημένων θανάτων από καρδιαγγειακές αιτίες σε τυχόν νέο κύμα πανδημίας συνιστά:

  • ενθάρρυνση της προσέλευσης των ασθενών με συμπτώματα στα νοσοκομεία
  • κατάλληλη οργάνωση των νοσοκομείων με υποδοχή των ασθενών με καρδιαγγειακά συμπτώματα σε ειδικούς χώρους για την αποφυγή συνωστισμού και χρήση γρήγορων test διάγνωσης κορονοϊού για τη μείωση επικίνδυνων καθυστερήσεων κατά την αντιμετώπιση των ασθενών με έμφραγμα.

Πηγή: ygeiamou.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση