Αρχική Άσκηση Με τα πόδια ή με ποδήλατο στη δουλειά για καλύτερη υγεία

Με τα πόδια ή με ποδήλατο στη δουλειά για καλύτερη υγεία

0
δουλειά, εργασία
Διαφήμιση

Τα οφέλη της προσέλευσης στην δουλειά με τα πόδια ή με ποδήλατο κατέγραψαν ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του βρετανικού πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Planetary Health», παρουσιάζονται στοιχεία από αναλύσεις σε περισσότερα από 300.000 άτομα (σε Αγγλία και Ουαλία) σε βάθος 25ετίας.

Από το δείγμα προκύπτει ότι το 66% πήγαιναν στη δουλειά τους με το αυτοκίνητο, το 19% με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το 12% με τα πόδια και το 3% με το ποδήλατο.

Η έρευνα παρουσιάζει ενδιαφέρον ειδικά αυτή την περίοδο, λόγω των συνθηκών καραντίνας που επικράτησαν σε όλες τις χώρες και τη συνακόλουθη αύξηση των περιπατητών και των ποδηλατών.

Τα συμπεράσματα

Με τα πόδια ή με ποδήλατο στη δουλειά για καλύτερη υγεία

Η σύνδεση του τρόπου μετάβασης στην εργασία με την υγεία, μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως η φυσική άσκηση αλλά και η εισπνοή ρύπων. Το πρώτο μάλιστα θεωρείται ως ο πιο σημαντικός παράγοντας. Ακολουθούν ο θόρυβος και το άγχος. Η φυσική άσκηση βελτιώνει την υγεία μειώνοντας τη θνησιμότητα, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και κάποια είδη καρκίνου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, όσοι προτιμούν το ποδήλατο έχουν 20% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποιούν το ΙΧ τους, 24% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου (από έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.ά.), 16% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 11% μικρότερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου.

Το περπάτημα έως τη δουλειά σχετιζόταν με 7% μικρότερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου σε σχέση με την οδήγηση. Αλλά και όσοι πάνε με το τρένο/μετρό στη δουλειά τους έχουν 10% μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, 20% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και 12% μικρότερη πιθανότητα διάγνωσης καρκίνου.

Ολόκληρη η έρευνα εδώ: www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(20)30079-6/fulltext

Διαφήμιση