Αρχική Μεταφορές Υπ. Υποδομών: Οικονομικά κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων

Υπ. Υποδομών: Οικονομικά κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων

0
Ηλεκτροκίνηση
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Διαφήμιση

Οι κύριοι άξονες του σχεδίου νόμου για τις πράσινες μετακινήσεις και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις γενικότερα, παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι σχετικές διατάξεις, που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή 5 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, περιλαμβάνουν κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών Ι.Χ., δικύκλων, ποδηλάτων και μικρών βαν και απευθύνονται σε φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και ταξί.

Όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται συνολικά για ένα πλαίσιο κινήτρων “για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του αποτυπώματος των αερίων του θερμοκηπίου”.

Τα κίνητρα

Υπ. Υποδομών: Οικονομικά κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, το σχέδιο νόμου επικεντρώνεται στα εξής σημεία:

  • Οικολογικό μπόνους (επιδότηση από 5.000-8.000 ευρώ) για απόκτηση ηλεκτρικού ΙΧ, δικύκλου, ποδηλάτου και μικρών βαν που απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και ταξί. Οι πληροφορίες φέρνουν το μπόνους για τα ΙΧ στα 5.000 ευρώ, ενώ για τα ταξί και τα μικρά βαν δεν αποκλείεται το ποσό να ανεβαίνει στις 8.000 ευρώ.
  • Φορολογικά κίνητρα (όπως μείωση ΦΠΑ και εκπτώσεις στις δαπάνες) σε εταιρείες για απόκτηση ή και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών φόρτισης. Πηγές αναφέρουν πως προβλέπονται μείωση του ΦΠΑ και εκπτώσεις στις δαπάνες.
  • Δωρεάν στάθμευση σε ελεγχόμενες θέσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.
  •  Κίνητρα για προσέλκυση μεγάλων παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα και ιδίως στις λιγνιτικές περιοχές με την κατασκευή εργοστασίων και γραμμών παραγωγής εξαρτημάτων αλλά και ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
  • Διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στο Δημόσιο.
  • Υποχρέωση για εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε κάθε νέο κτίριο και διευκολύνσεις για εγκατάστασή τους στα υφιστάμενα κτίρια.
  • Ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών φόρτισης με ανταγωνιστικούς όρους που να ξεκλειδώνει επενδύσεις.
  • Κανόνες ασφαλείας για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των φορτιστών και ακολούθως εκπαίδευση των τεχνικών των συνεργείων.
Διαβάστε επίσης:  Υποκλοπές: Πράσινο φως από Μητσοτάκη για εξεταστική

Οι προοπτικές

Ηλεκτροκίνηση, σταθμός φόρτισης shell bmw i3

Όπως είναι γνωστό, η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Σύμφωνα μάλιστα με τον προγραμματισμό, στόχος του υπουργείου είναι μέχρι το 2030 να βγουν στο δρόμο 350.000 ηλεκτρικά οχήματα, δηλαδή 1 στα 3 οχήματα να είναι ηλεκτροκίνητα.

Πάντως λόγω των παραπάνω κινήτρων, εκτιμάται ότι το 2020 τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα είναι από 1.150 έως 1.260 ενώ το 2021 θα φτάσουν από 3.450 έως 3.795, δηλαδή θα αντιστοιχούν στο 0,9% με 1% της αγοράς των ΙΧ για φέτος και στο 2,5% με 3% το 2021. Σήμερα κυκλοφορούν μόνο 315 ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΡαντεβού το Σεπτέμβρη, με τον δακτύλιο στο κέντρο της Αθήνας
Επόμενο άρθροΜε τα πόδια ή με ποδήλατο στη δουλειά για καλύτερη υγεία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ