Αρχική Περιβάλλον Δήμος Αθηναίων: Ολικό “ρεκτιφιέ” στον Λόφο του Στρέφη

Δήμος Αθηναίων: Ολικό “ρεκτιφιέ” στον Λόφο του Στρέφη

0
ανοιχτή πόλη καθαρισμό στρέφη φωτο 1
Διαφήμιση

Ο λόφος του Στρέφη. Η πιο πράσινη γωνιά των Εξαρχείων. Το παλιό λατομείο της οικογένειας Στρέφη που μετατράπηκε σε άλσος. Μια αγαπημένη γωνιά της πόλης η οποία όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης: σκουπίδια, παραβατικές συμπεριφορές, ξεραμένη βλάστηση.

Τα έργα ανάπλασης

Δήμος Αθηναίων: Ολικό

Τα παραπάνω, μαζί με τα παράπονα που έχουν εκφράσει επανειλημμένα οι κάτοικοι της περιοχής, ώθησαν το δήμο Αθηναίων να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων για τη συνολική ανάπλαση του λόφου. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, δρομολογούνται:

  • μελέτη ανακαίνισης και ανασχεδιασμού του γυμναστηρίου και των αθλητικών χώρων η οποία θα παρουσιαστεί μέσα στο καλοκαίρι,
  • δημιουργία “πράσινης διαδρομής” που θα ξεκινά από την οδό Τοσίτσα και θα καταλήγει στην οδό Ζωσιμάδων και
  • ολική ανάπλαση του λόφου με πράσινο και καθαριότητα.

Καθαρισμός από την Ανοιχτή Πόλη

Δήμος Αθηναίων: Ολικό

Το θέμα έχει φέρει στο δημοτικό συμβούλιο η Ανοιχτή Πόλη. ‘”Εκτός του ότι είναι ένας πανέμορφος χώρος που πρέπει να παραδοθεί στους κατοίκους, λόγω της διαχρονικής εγκατάλειψης, υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς” επισημαίνει η παράταξη σε ανακοίνωσή της, ενώ πριν λίγες ημέρες πραγματοποίησε δράση καθαρισμού του λόφου ο οποίος έχει αφεθεί αφώτιστος κι έχει γεμίσει σκουπίδια και ξερά χόρτα και δέντρα.

“Μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, διεκδικούμε να γίνει ο λόφος πραγματικά επισκέψιμος για τους ίδιους και για τους επισκέπτες της πόλης. Η έλλειψη ελεύθερου πράσινου είναι ήδη σημαντική, για να επιτρέπουμε την εγκατάλειψη μιας από τις ελάχιστες διεξόδους των κατοίκων σε έναν πολύτιμο χώρο αναψυχής” προσθέτει η Ανοιχτή Πόλη. “Η έλλειψη ελεύθερου πράσινου είναι ήδη σημαντική, για να επιτρέπουμε την εγκατάλειψη μιας από τις ελάχιστες διεξόδους των κατοίκων σε έναν πολύτιμο χώρο αναψυχής”.

Η ιστορία του Στρέφη

Το παλαιότερο όνομα του λόφου ήταν Αγχεσµός καθώς πιθανολογείται ότι στην κορυφή του δέσποζε κατά την αρχαιότητα το άγαλμα του Αγχέσμιου Διός. Στην περιοχή λειτουργούσε κατά τον 19ο και 20ο αιώνα λατομείο που ανήκε στην οικογένεια Στρέφη, το οποίο όμως ανέστειλε την λειτουργία του την δεκαετία του ’20, οπότε και άρχισε η δενδροφύτευση και του λόφου.

Το 1930 δημιουργήθηκαν το πέτρινο θέατρο, οι πεζόδρομοι και η παιδική χαρά, καθώς και ένα καταφύγιο προφύλαξης από βομβαρδισμούς. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η διαχείριση του λόφου πέρασε στον Δήμο Αθηναίων και πήρε το όνομα της οικογένειας Στρέφη.

Διαφήμιση