Αρχική Διάστημα Ανακάλυψη νέου κοσμικού αντικειμένου -Είναι η μικρότερη μαύρη τρύπα;

Ανακάλυψη νέου κοσμικού αντικειμένου -Είναι η μικρότερη μαύρη τρύπα;

0
A stellar mass black hole in orbit with a companion star located about 6,000 light years from Earth.
Φωτογραφία αρχείου της Νasa: καλλιτεχνική απεικόνιση που δείχνει πως μία μαύρη τρύπα που ονομάζεται Cygnus X-1 σχηματίστηκε απορροφώντας ένα μεγάλο αστέρι. Credits: NASA/CXC/M.Weiss . Άραγε το συμβάν που καταγράφηκε αφορά κι αυτό μια μαύρη τρύπα;
Διαφήμιση

Ανακοινώθηκε η ανακάλυψη ενός νέου κοσμικού αντικειμένου ή συμβάντος που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά. Επιστήμονες της μεγάλης διεθνούς κοινοπραξίας των ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων Ligo (ΗΠΑ) και Virgo (Ευρώπη) ανακοίνωσαν πως πρόκειται για το πιο παράξενο σήμα βαρυτικών κυμάτων που έχει ανιχνευθεί μέχρι σήμερα και προέρχεται από τη σύγκρουση δύο πολύ ανόμοιων μεταξύ τους αντικειμένων. Το ένα διαθέτει μάζα περίπου εννιαπλάσια από το άλλο και η  απόσταση αφορά 800 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων σχετικά με τη μάζα του ελαφρύτερου από τα δύο συγκρουόμενα αντικείμενα, πρόκειται είτε για τη μικρότερη μαύρη τρύπα που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα είτε για το βαρύτερο άστρο νετρονίων που έχει ποτέ παρατηρηθεί ή για κάτι άλλο πιο εξωτικό. Ορισμένοι ονόμασαν το αντικείμενο, κάτι που έως τώρα δεν θεωρείτο δυνατό.

Η ελληνική συμβολή

Ανακάλυψη νέου κοσμικού αντικειμένου -Είναι η μικρότερη μαύρη τρύπα; Βίκυ Καλογερά
Η διακεκριμένη Ελληνίδα Αστροφυσικός Βίκυ Καλογερά. Φωτογραφία από mosaiko.gr

Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό αστροφυσικής “Astrophysical Journal Letters” και στην οποία για ακόμη μία φορά είχε σημαντική συμβολή η Ελληνίδα – διακεκριμένη με το βραβείο “Dannie Heineman”- καθηγήτρια Αστρονομίας Βίκη Καλογερά του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις. Ενώ, ενδέχεται να οδηγήσει τους επιστήμονες στην αναθεώρηση ορισμένων απόψεών τους για τις μαύρες τρύπες και τα άστρα νετρονίων (πάλσαρ).

Το συμβάν

GW190814 ΒΑΡΥΤΙΚΟ ΚΥΜΑ
Το βαρυτικό κύμα προέρχεται από την ελαφρύτερη μαύρη τρύπα ή από το μεγαλύτερο πάλσαρ; Εικόνα από birmingham.ac.uk

Το συμβάν, με την ονομασία GW190814, που ανακοινώθηκε τώρα, αλλά είχε αρχικά ανιχνευθεί πέρυσι τον Αύγουστο από το δίκτυο Ligo-Virgo, αφορά τη συγχώνευση μίας μαύρης τρύπας με μάζα 23 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου μας, με ένα άλλο μυστηριώδες αντικείμενο με μάζα 2,6 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας μεγαλύτερης μαύρης τρύπας με μάζα όσο 25 ήλιοι.

Μέχρι σήμερα, το βαρύτερο γνωστό άστρο νετρονίων δεν ξεπερνά τις 2,5 ηλιακές μάζες, ενώ η μικρότερη (ελαφρύτερη) μαύρη τρύπα τις πέντε ηλιακές μάζες. Συνεπώς, υπάρχει ένα λεγόμενο “κενό μάζας” ανάμεσα στις 2,5 και στις 5 ηλιακές μάζες, εντός του οποίου είναι άγνωστο εάν υπάρχει κάποιο άλλο κοσμικό αντικείμενο ή εάν θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα όρια πιθανής μάζας για τις μαύρες τρύπες -που μπορεί δηλαδή να είναι ακόμη πιο ελαφριές- ή για τα άστρα νετρονίων -που ίσως είναι ακόμη βαρύτερα.

Σπάει ένα ρεκόρ…

“Οι συγχωνεύσεις μικτής φύσης -μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίων- έχουν προβλεφθεί εδώ και δεκαετίες, όμως αυτό το συμπαγές αντικείμενο στο κενό μάζας αποτελεί την τέλεια έκπληξη. Περιμέναμε εδώ και δεκαετίες για να λύσουμε αυτό το μυστήριο. Δεν ξέρουμε ακόμη εάν αυτό το αντικείμενο είναι τελικά το βαρύτερο γνωστό άστρο νετρονίων ή η ελαφρύτερη μαύρη τρύπα, αλλά ό,τι κι αν είναι, σπάει ένα ρεκόρ“, δήλωσε η κ. Καλογερά.

“Το μυστηριώδες αντικείμενο ίσως είναι ένα άστρο νετρονίων που συγχωνεύθηκε με μια μαύρη τρύπα, μία συναρπαστική πιθανότητα αναμενόμενη θεωρητικά, αλλά έως τώρα μη επιβεβαιωμένη μέσω παρατήρησης. Από την άλλη, με μάζα 2,6 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, κάτι που υπερβαίνει τις σύγχρονες προβλέψεις για τη μέγιστη μάζα των άστρων νετρονίων, μπορεί στην πραγματικότητα να ανιχνεύσαμε την ελαφρύτερη μαύρη τρύπα”, πρόσθεσε η Ελληνίδα αστροφυσικός.

“Η ανακάλυψη πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που οι επιστήμονες μιλάνε για τα άστρα νετρονίων και τις μαύρες τρύπες. Το κενό μάζας μπορεί στην πραγματικότητα να μην υπάρχει καθόλου, αλλά να οφείλεται σε περιορισμούς των ικανοτήτων παρατήρησης. Ο χρόνος και οι πρόσθετες παρατηρήσεις θα δείξουν τι συμβαίνει”, ανέφερε ο καθηγητής Πάτρικ Μπρέιντι του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν στο Μιλγουόκι και εκπρόσωπος της ερευνητικής κοινοπραξίας Ligo.

Όταν τα μεγαλύτερα άστρα πεθαίνουν, καταρρέουν κάτω από την ίδια τη βαρύτητά τους και αφήνουν πίσω τους μαύρες τρύπες. Όταν πεθαίνουν άστρα λιγότερο μεγάλα, εκρήγνυνται ως υπερκαινοφανείς αστέρες “σούπερ-νόβα” και αφήνουν πίσω τους πολύ πυκνά περιστρεφόμενα απομεινάρια που λέγονται άστρα νετρονίων -ένα κουταλάκι από το υλικό τους ζυγίζει δέκα εκατομμύρια τόνους.

Τα βαρυτικά κύματα

Τα βαρυτικά κύματα, που προβλέπονται από τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του Αϊνστάιν, είναι “ρυτιδώσεις” στον ιστό του χωροχρόνου που προκαλούνται από βίαια γεγονότα, όπως οι συγχωνεύσεις μαύρων οπών, τα οποία ταξιδεύουν στο σύμπαν με την ταχύτητα του φωτός, διαπερνώντας στην πορεία τους και τη Γη. Η ιστορική πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων είχε γίνει το 2015.

Πηγή: skai.gr

Διαφήμιση