Αρχική COVID-19 Τσιόδρας: Ελπιδοφόρα νέα για τα αποτελέσματα εμβολίου που δοκιμάστηκε στις ΗΠΑ

Τσιόδρας: Ελπιδοφόρα νέα για τα αποτελέσματα εμβολίου που δοκιμάστηκε στις ΗΠΑ

0
Τσιόδρας
(POOL EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Η χώρα μας διανύει την πρώτη της εβδομάδα μετά την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων με τις Αρχές να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εικόνες με τις γεμάτες πλατείες και τον μεγάλο συγχρωτισμό που παρατηρείται, φοβούμενοι έτσι μία νέα πιθανή έξαρση του φονικού ιού.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε σήμερα 15 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 –τα 9 παραμένουν υπό διερεύνηση για τη μετάδοσημε τον αριθμό των συνολικών περιπτώσεων να φτάνει τα 2.678. Τα 603 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.340 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στους 149 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από κορονοϊό στη χώρα μας, καθώς άλλος ένας άνδρας κατέληξε στις 8:10 το βράδυ της Πέμπτης. Πρόκειται για έναν 67χρονο που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας είχε υποκείμενο νόσημα.

Νωρίτερα στην καθιερωμένη ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε, ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας θάνατος, αυξάνοντας τη μακάβρια λίστα των νεκρών στους 148. Ακόμη, 33 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποίων 8 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ 85 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Το 97% των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 87.052 κλινικά δείγματα.

Για τα κρούσματα στο 401

ty

Ο κ.Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στους ασθενείς με covid-19 στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στους οποίους ευχήθηκε περαστικά. Νωρίτερα, είχε μεταβεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Επιπλέον, επισήμανε πως υπάρχει πλήρης διερεύνηση της διασποράς του ιού.

Ο κ.Τσιόδρας ρωτήθηκε ειδικά για τα κρούσματα στο 401, αλλά και τον συναγερμό στον Ευαγγελισμό χθες, είπε ότι πρόκειται για αναμενόμενα περιστατικά και πρόσθεσε ότι αναμένονται περισσότερα περιστατικά σε υγειονομικές δομές και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Υπάρχουν παραδείγματα σε όλο τον κόσμο.

Για τις μεταλλάξεις

Αναφερόμενος ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, τόνισε πως:

«Ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο. Δεν ξέρουμε όμως πώς θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές. Σε μια αναφορά από τις ΗΠΑ, ένα στέλεχος έδειξε για πρώτη φορά μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού σε σημαντική περιοχή του γονιδιώματος. Μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να εξασθενήσει τον ιό και παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να διευκολύνει την μετάδοση από ανθρώπους που νοσούν λιγότερο σοβαρά, αυτοί δεν θα νοσούσαν τόσο σοβαρά. Αυτή η μελέτη αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική από τον ΠΟΥ γιατί παρά το γεγονός ότι αφορά μεμονωμένο περιστατικό, αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένιση και τελικά εξαφάνιση του ιού SARS το 2003. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε περαιτέρω μελέτη των γονιδιωμάτων του ιού για να δούμε αν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

«Αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα γι’αυτήν την μετάλλαξη», σημείωσε.

Η σύγχυση για το πότε ανιχνεύθηκε ο κορονοϊός

Κορονοϊός

Ο κ.Τσιόδρας σημείωσε ότι οι περισσότερες μεταλλαξεις (πάνω από 200) του ιού καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα. Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν». Ο ιός εισήλθε για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς. Ο κορονοϊός ανιχνεύθηκε στα τέλη του 2019 και είναι απίθανο να υπήρχε πολύ καιρό πριν. Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε μικρό αριθμό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές που μένουν σταθερές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο.

Αισιόδοξα στοιχεία για εμβόλιο σε πειραματόζωα

Ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Science για εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, είπε: «Ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματόζωων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο.

Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα, υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους. Τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορονοϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους».

Για τη νόσο Kawasaki και τα παιδιά

Ερωτηθείς για φλεγμονώδες σύνδρομο που πλήττει παιδιά στο εξωτερικό και αν υπάρχει λόγος αύξησης της επιτήρησης στη χώρα μας, σε σχέση με τον κορονοϊό, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι το σύνδρομο – νόσος Kawasaki μάλλον συσχετίζεται με τον ιό, αλλά το ψάχνουν ακόμη, ενώ υπάρχει θεραπεία, γνωστή στους παιδιάτρους για το συγκεκριμένο νόσημα. «Πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, το ξέρουν οι παιδίατροι, το συζητήσαμε και με τους παιδιάτρους στην επιτροπή. Δεν προβληματίζει, είναι σπάνιο, θα προβλημάτιζε αν είχαμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Δεν αλλάζουν με τις αποφάσεις μας, το παρακολουθούμε, παραμένουμε σε επαγρύπνηση».

Σημειώνεται πως δύο παιδιά νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο «Αττικόν» με τη νόσο αυτή.

Για τον εμβολιασμό και τη γρίπη

Αναφορικά με τον εμβολιασμό για την γρίπη, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε αρχικά πως για τους υγειονομικούς είναι θέμα ευθύνης και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος κορονοϊού. Σημείωσε λέγοντας πως η γρίπη είναι μια νόσος για την οποία δεν συστήνεται εμβολιασμός για όλον τον πληθυσμό, και είπε πως η μόνη χώρα που έχει στα κριτήρια τον εμβολιασμό είναι οι ΗΠΑ.

«Το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι 100% αποτελεσματικό αλλά γλιτώνει πολλές ζωές, υπάρχει το όφελος που δεν φαίνεται». Έδωσε ως παράδειγμα τις χώρες της Αφρικής και την αναγκαιότητα να υπάρχουν εμβολιασμοί εκεί, όπως και στις ευάλωτες ομάδες.

Για την επίπτωση στον παράγοντα πολλαπλασιασμού της νόσου (R0) των μέτρων που έχουν ληφθεί (αποστάσεις, μάσκες, υγιεινή χεριών) ο κ.Τσιόδρας είπε ότι συνυπολογίζονται τα δεδομένα και παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη. Όλος ο κόσμος προχωρά ανάλογα με τα δεδομένα του, είπε. «Δουλεύουμε με “σκληρά” μαθηματικά, το απαγορευτικό στην Ελλάδα ήταν πολύ σημαντικό για να πέσει το R0 κάτω από το 1. Όσο τηρήσουμε τα μέτρα τώρα, τόσο καλύτερα θα πάμε».


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση