Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Θα μπορέσουν οι τουρίστες να φτάσουν στην Ευρώπη το καλοκαίρι;

Θα μπορέσουν οι τουρίστες να φτάσουν στην Ευρώπη το καλοκαίρι;

0
Ευρώπη
Διαφήμιση

Ο κορονοϊός έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό τον τουριστικό τομέα και αυτή τη στιγμή το ερώτημα είναι αν η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει τα σύνορα και να σωθεί η θερινή περίοδος ή να περιμένει λόγω της πιθανής επιδείνωσης της κατάστασης με τον ιού.  Η ΕΕ τονίζει πως η κοινωνική απόσταση είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση της κυκλοφορίας του κορονοϊού, ενώ δεν θα υπάρχουν πολυσύχναστες παραλίες αυτό το καλοκαίρι και όλα θα λειτουργούν με καινούριους κανόνες για την απόσταση. Την ίδια στιγμή, η κρίση επηρεάζει ιδιαίτερα τις νότιες χώρες για τις οποίες τα εισοδήματα εξαρτώνται περισσότερο από τους τουρίστες, με τους ειδικούς να μιλούν για καταστροφή της τουριστικής βιομηχανίας.

«Στον τουριστικό τομέα στην Ευρώπη, απασχολούνται 27 εκατομμύρια άτομα – αυτό είναι το 12% όλων των θέσεων εργασίας στην ΕΕ. Ο τουρισμός παρέχει έως και 11% του ΑΕΠ της ΕΕ. Επιπλέον, στην Ισπανία και Ιταλία που επέφεραν περισσότερο, η συμβολή του τουρισμού στην οικονομία είναι ακόμη υψηλότερη – 14% και 13%, αντίστοιχα, η Ελλάδα και η Γαλλία επίσης εξαρτώνται από τον τουρισμό», αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το κλείσιμο των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την είσοδο αλλοδαπών, καθώς και η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας εντός της ΕΕ, καταστρέφει την τουριστική βιομηχανία. «Η Ευρώπη βιώνει ένα οικονομικό σοκ, το οποίο δεν έχει συμβεί από το 1929, η κρίση θα είναι πολύ σοβαρή. Η πανδημία θα μειώσει το εισόδημα ξενοδοχείων και εστιατορίων κατά 50%, τα ταξιδιωτικά γραφεία θα χάσουν έως και το 70% των εσόδων, οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι αεροπορικές εταιρείες θα χάσουν έως και 90%. 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν, εκ των οποίων 7 εκατομμύρια βρίσκονται στην Ευρώπη», αναφέρει η έκθεση.

Μέτρα στήριξης του τουρισμού

Θα μπορέσουν οι τουρίστες να φτάσουν στην Ευρώπη το καλοκαίρι;

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το «Σχέδιο Μάρσαλ» παρουσιάστηκε για την έξοδο του ευρωπαϊκού τουρισμού από την κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η τουριστική βιομηχανία στην ΕΕ εκπροσωπείται από 3 εκατομμύρια επιχειρήσεις, το 90% των οποίων είναι μικρές ή μεσαίες. «Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να τους βοηθήσουμε να επιβιώσουν και μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη μεταρρύθμιση του τουρισμού. Ειδικότερα, μαζί με τις τράπεζες από όλη την Ευρώπη θα στείλουμε περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουμε 100 χιλιάδες επιχειρήσεις», επισημαίνει η έκθεση.

Συζητείται επίσης η διευρυμένη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας. Θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη ευφυών συστημάτων για την καταπολέμηση της πανδημίας και την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα. Επιπλέον, ο ΦΠΑ στον τουρισμό μπορεί να μειωθεί στο μηδέν κατά τη διάρκεια του 2021.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες να διατηρήσουν τους διαθέσιμους χρόνους στα αεροδρόμια, να αποφύγουν τις «πτήσεις φάντασμα» – όταν τα αεροπλάνα πετούν σχεδόν άδεια και θα επιστρέψουν την επιστροφή χρημάτων στους επιβάτες με κουπόνια και όχι μετρητά.

Συνολικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού, σχεδιάζεται να ξοδευτεί 375 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων 255 δισεκατομμυρίων σε κυβερνήσεις και 120 σε επιχειρηματίες για την επανεκκίνηση επιχειρήσεων.

Ανοίγουμε ή περιμένουμε

«Το κύριο πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξουν τα σύνορα. Είναι προφανές ότι τα μέτρα καραντίνας αναστέλλουν τώρα την εξάπλωση της πανδημίας. Εάν οι άνθρωποι πάνε στις παραλίες το καλοκαίρι, η λοίμωξη μπορεί να επανεμφανιστεί, καθώς οι χειμερινές διακοπές συνέβαλαν στην εξάπλωση του κορανοϊού», τονίζει το Politico.

Ειδικότερα, ο Ισπανός Υπουργός Εργασίας πιστεύει ότι ο τουρισμός δεν θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Οι Γερμανικές αρχές αμφισβητούν επίσης την «κανονική τουριστική περίοδο» αυτό το καλοκαίρι. «Σε περιπτώσεις όπου τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι αμφίβολα, οι χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να επικεντρωθούν στον εγχώριο τουρισμό. Αυτό θα ήταν ένας καλός συμβιβασμός, επειδή ορισμένες περιοχές δεν επηρεάζονται σχεδόν από τον κορονοϊό, η επίσκεψή τους είναι ασφαλής. Θα μπορούσε να γίνει το άνοιγμα των τουριστικών προορισμών σταδιακά», σημειώνει η έκδοση.

Για παράδειγμα, η Ιταλία και η Γαλλία είναι έτοιμες να ακολουθήσουν μια τέτοια πορεία. Από τις 11 Μαΐου, η Γαλλία θα αρχίσει σταδιακά να άρει τους περιορισμούς: θα είναι δυνατή η μετακίνηση χωρίς ειδικές άδειες στην περιοχή, τα καταστήματα θα ανοίξουν (εστιατόρια και καφετέριες θα παραμείνουν κλειστά). Τα διαπεριφερειακά ταξίδια περιορίζονται έως τα μέσα Ιουνίου.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Ιταλίας Dario Franceschini προέτρεψε τους συμπατριώτες να χαλαρώσουν στη χώρα τους το καλοκαίρι του 2020, καθώς και ο Υπουργός Τουρισμού της Γαλλίας Jean-Baptiste Lemoine.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ ζήτησαν επίσης την ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού πρωτοκόλλου «υγείας και ασφάλειας», το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει προϋπόθεση για την επανάληψη των τουριστικών ταξιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τώρα ορισμένες χώρες έχουν ανακοινώσει παρόμοια μέτρα, αλλά είναι απαραίτητο το πρωτόκολλο να είναι κοινό, αυτό θα μπορούσε να καθησυχάσει τους ανθρώπους και να τους ενθαρρύνει να ταξιδέψουν», γράφει το GTP.

Ποιος είναι έτοιμος να δεχτεί τους αλλοδαπούς

Διακοπές

Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ΕΕ βασίζονται στους ξένους ταξιδιώτες. Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία αναμένει να ξεκινήσει προετοιμασίες για τη θερινή περίοδο στις 15 Ιουνίου και να την ανοίξει την 1η Ιουλίου. Εκτός από τους Βούλγαρους τουρίστες, η χώρα περιμένει τους επισκέπτες από γειτονικές χώρες. Συζητείται επίσης το θέμα της απλούστευσης των τουριστικών θεωρήσεων για τη Ρωσία και την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων χωρών της ΕΕ που είναι προκαταρκτικά έτοιμες να δεχτούν τους ξένους επισκέπτες είναι η Ελλάδα, η οποία μπορεί να επιτρέψει την είσοδο από τον Ιούλιο με βάση ένα «διαβατήριο υγείας», την Πορτογαλία, καθώς και την Αυστρία, όπου είναι έτοιμες να δεχθούν τουρίστες από χώρες που αντιμετώπισαν με επιτυχία τον κορανοϊό, για παράδειγμα, τη Γερμανία. Η Κύπρος ανακοίνωσε επίσης την έναρξη υποδοχής των ξένων τουριστών από τον Ιούλιο. Είναι αλήθεια ότι οι αρχές της χώρας αμφιβάλλουν ότι οι Ρώσοι θα είναι μεταξύ των πρώτων ξένων τουριστών, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στη Ρωσία είναι ακόμα δύσκολη.

Σύμφωνα με την έκδοση Politico, η ΕΕ συζητά τη δημιουργία «τουριστικών διαδρόμων» μεταξύ των κρατών -μελών που θα ελέγχονται από τους επιδημιολόγους. «Είναι σαφές ότι η προτεραιότητα θα είναι η επανάληψη της κινητικότητας μεταξύ 26 χωρών της ΕΕ και μόνο τότε θα ανοίξουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους αλλοδαπούς», γράφει η έκδοση.

Ποια θα είναι η καλοκαιρινή σεζόν 2020;

Ακόμα και σε περίπτωση βελτίωσης κατάστασης με την πανδημία του κορονοϊού και με την άρση των μερικών περιορισμών από τις χώρες της ΕΕ, η τρέχουσα σεζόν θα είναι πολύ διαφορετική από όλες τις προηγούμενες.

«Η κοινωνική απόσταση είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση της κυκλοφορίας του κορονοϊού. Σίγουρα δεν θα υπάρχουν πολυσύχναστες παραλίες αυτό το καλοκαίρι. Εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες συναυλιών θα λειτουργούν με καινούριους κανόνες για την απόσταση, δηλαδή όχι με πλήρη χωρητικότητα. Είναι πιθανό ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα αφήνουν ελεύθερες θέσεις μεταξύ των επιβατών και επίσης θα έχουν λιγότερες πτήσεις», γράφει η Politico.

Ως αποτέλεσμα, όλα αυτά θα είναι ένα πλήγμα για τον μαζικό τουρισμό, ο οποίος έχει αναπτυχθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες και έφερε στην Ευρωπαϊκή Ένωση 400 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η αποκατάσταση του τουριστικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2021.


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση