Αρχική COVID-19 Σ. Τσιόρδας: H καλύτερη στιγμή για επιστροφή στα θρανία – Κανένας νέος...

Σ. Τσιόρδας: H καλύτερη στιγμή για επιστροφή στα θρανία – Κανένας νέος θάνατος

0
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού είχαμε σήμερα Τρίτη 19 Μαΐου στη χώρα μας, αλλά τα ευχάριστα νέα είναι πως δεν υπήρξε κανένας νέος θάνατος. Το σύνολο των κρουσμάτων είναι πλέον 2.840, ενώ από τις εντατικές έχουν πάρει εξιτήριο 95 ασθενείς και 22 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Την ίδια στιγμή, υπέρ της επιστροφής των μαθητών του δημοτικού στα θρανία φάνηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο περιβάλλον τους».

Δεν υπάρχει εγγύηση 100% για την επιστροφή στην τάξη

Για τα σχολεία ο κ.Τσιόδρας ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις. Δεν υπάρχουν είπε, απόλυτα επιστημονικά δεδομένα ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν κίνδυνο με την επιστροφή τους στο σχολείο. «Τα δεδομένα που υπάρχουν δεν αποτελούν εγγύηση ότι θα πάει το παιδί στο σχολείο και δεν θα νοσήσει, καθώς υπάρχουν και παιδιά που νοσούν σοβαρά. Δεν είναι ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά ότι είναι σπάνιο. Ακούγονται διαφορετικές τοποθετήσεις που μπερδεύουν τους ανθρώπους. Ορισμένα επιχειρήματα θα μπορούσαν να αφορούν κι άλλες ασθένειες, όπως τη γρίπη. Η παρουσία του ιού δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή».

«Υπάρχουν επίσης και συνέπειες για την ψυχική υγεία των παιδιών, όπως και οικονομικοί λόγοι που αφορούν τους γονείς και την κοινωνία. Δεν υπάρχει εγγύηση 100% για την επιστροφή στην τάξη, ειδικά για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Το άνοιγμα παραμένει σύνθετο δίλημμα, η δεδομένη στιγμή, ωστόσο, μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα παιδιά στα δημοτικά με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Τα παιδιά ήδη παίζουν μαζί στις γειτονιές», πρόσθεσε ο κ.Τσιόδρας.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τα δημοτικά σχολεία και την προσωπική του θέση, είπε: «Υπάρχει ανησυχία στην κοινωνία, το ζήτημα συζητείται στην επιτροπή και πράγματι έχουν καλύτερα δεδομένα επιδημιολογικά τα παιδιά από τις μεγαλύτερες ηλικίας και έχει δοθεί το δικαίωμα στους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην έρχονται σε επαφή. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο φυσικό τους περιβάλλον» και πρόσθεσε ότι στην Επιτροπή η ημερομηνία επιστροφής των παιδιών στα θρανία είναι η 1η Ιουνίου και υπάρχουν οι εισηγήσεις για τα μέτρα».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε γνωστό ότι οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα ή μη των δημοτικών σχολείων θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, 25 Μαϊου.

Η πρώτη άρση των μέτρων συνοδεύεται από καλή πορεία

Κορωνοϊός
(EUROKINISSI)

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επισήμανε: «Είμαστε χαρούμενοι γιατί η πρώτη άρση των μέτρων συνοδεύεται από καλή πορεία, που σημαίνει ότι ο κόσμος τηρεί τα μέτρα και είναι προσεκτικός, αυτό είναι επιτυχία όλων μας. Κάποιες εικόνες αδικούν τον κοινό σκόπο και ευτυχώς που δεν υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του ιού, γιατί αλλιώς θα είχαμε αύξηση. Θα περιμένουμε δεκαπέντε μέρες ακόμη».

Η πορεία των επιδημιολογικών δεικτών είναι καλή στην Ελλάδα, είπε ο κ.Τσιόδρας, και πρόσθεσε ότι δεν τηρήθηκαν σε άλλες χώρες περισσότερο τα μέτρα στη διάρκεια της καραντίνας. «Δεν θεωρώ ότι αυξήθηκε η ανοσία, περιμένουμε τα αποτελέσματα επιδημιολογικών ερευνών». Με τα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι έπεσε κατά 80% η κυκλοφορία του ιού, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο ήταν αποτελεσματικά τα μέτρα, αλλά και ότι τα τήρησε ο κόσμος.

Στο τέλος του έτους θα μπορούσε να υπάρξει εμβόλιο

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες για να βρεθεί εμβόλιο, και αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα τουλάχιστον δύο ερευνών που περνούν στη φάση 2, δηλαδή να πάρουν μέρος περισσότεροι άνθρωποι. Εξέφρασε δε, την αισιοδοξία ότι ακόμη και στο τέλος του έτους θα μπορούσε να υπάρξει εμβόλιο.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κλήθηκε να σχολιάσει και τη δήλωση Τραμπ ότι λαμβάνει χάπι χλωροκίνη, λέγοντας ότι οι έρευνες δείχνουν ότι δεν ξέρουμε ακόμη αν «δουλεύει» περιμένουμε μελέτες.


*Για την σημερινή εικόνα του κορωνοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here