Αρχική Περιβάλλον Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: Αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων

Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: Αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων

0
Περιβάλλον
Διαφήμιση

Προβληματισμούς και ενστάσεις και εκφράζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας σε ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και διοργανώνουν τo Σάββατο 2 Μαΐου 2020 στις 19:00 διαδικτυακή συζήτηση.

Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο κατέθεσε στη Βουλή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) την περασμένη Παρασκευή 24/04/2020. Η συζήτηση του συνεχίζεται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και χθες (30/04/20) για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης, κατέθεσαν τις απόψεις τους 25 εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, εκφράζοντας θετικές παρατηρήσεις και προτάσεις αλλά και προβληματισμούς κυρίως για τις χρήσεις γης σε προστατευόμενες περιοχές Natura και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Η ψήφισή του να αναμένεται την Τρίτη 5 Μαΐου.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι «έχουν παρατηρήσεις για τα περισσότερα άρθρα, οι οποίες αφορούν τόσο την επιδείνωση της περιβαλλοντικής προστασίας όσο και προφανή σφάλματα και αστοχίες του νομοσχεδίου». Επίσης κλιμακώνουν την κριτική τους για ελλιπή διαβούλευση στην δύσκολή συγκυρία της υγειονομικής κρίσης, αν και πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός κ Κωστής Χατζηδάκης απάντησε στο θέμα αυτό, αναφέροντας ότι «η συζήτηση ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και συνεχίζεται και μέσα στη Βουλή».

Διαδικτυακή συζήτηση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Διαδικτυακή συζήτηση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Πάντως αύριο Σάββατο 2 Μαΐου 2020 στις 19:00 διοργανώνεται η διαδικτυακή συζήτηση από τις οργανώσεις/πρωτοβουλίες «Κοινά Υπό Κατοίκηση», «Καλλιστώ», «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία»,«Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» και «Μάμα Γη», μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων zoom. Στόχος,«να αναδείξει τις σημαντικότερες επιπτώσεις που αναμένεται να επιφέρει το προς ψήφιση νομοσχέδιο σε σχέση με το καθεστώς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και τις περιβαλλοντικές συνέπειες που αυτό επιφυλάσσει». Την εκδήλωση υποστηρίζει η Περιβαλλοντική Ομάδα ΠΑΜΑΚ.

Οι ομιλητές/ριες που θα αναδείξουν το ζήτημα προέρχονται από τον χώρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών (ΠΠ) και άλλων θεσμικών φορέων:

  • Α. Σπύρος Ψαρούδας (Διευθυντής ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Μέλος Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000)
  • Β. Ελίνα Παλιού (Νομικός, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία)
  • Γ. Δέσποινα Βώκου (Καθηγήτρια Οικολογίας ΑΠΘ, Πρώην Πρόεδρος Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000)
  • Δ. Αθηνά Παναγιώτου (Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης ΠΠ Θερμαϊκού)
  • Ε. Μιχάλης Βάκκας (Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης ΠΠ)
  • ΣΤ. Πέτρος Κακούρος (Δρ. Δασολογίας-Περιβαλλοντολόγος, ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ)
  • Ζ. Νίκος Πέτρου (Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης)

Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει την εκδήλωση, ανοίγοντας τον σύνδεσμο που θα βρει στην εκδήλωση της διοργάνωσης στο Facebook.Επιπλέον, θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει γραπτά σχόλια και ερωτήσεις προς τους/τις ομιλητές/τριες.


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση