Αρχική COVID-19 Η παγκόσμια ημέρα μέλισσας και ο κορωνοϊός

Η παγκόσμια ημέρα μέλισσας και ο κορωνοϊός

Του Νίκου Κατσαρού*
0
Μέλισσα

Η 20η Μαϊου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη το 2017 ως η Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας για να υπενθυμίζει στην ανθρωπότητα τα οφέλη των μελισσών για τα προϊόντα τους στον άνθρωπο, τον ρόλο τους ως επικονιαστών στην φύση και για να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους. Την ημέρα αυτή ο πλανήτης εξυμνεί τα προτερήματα αυτού του απαραίτητου και ξεχωριστού εντόμου για τον κομβικό ρόλο
που διαδραματίζει στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών. Οι μέλισσες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, της βιοποικιλότητας και βοηθούν στη μείωση της ρύπανσης.

Oι κίνδυνοι

Η παγκόσμια ημέρα μέλισσας και ο κορωνοϊός

Επίσης, αποτελούν προάγγελους επερχόμενων περιβαλλοντικών κινδύνων και είναι δείκτες για την υγεία ενός οικοσυστήματος. Όμως οι μέλισσες και οι λοιποί επικονιαστές, όπως οι πεταλούδες, οι νυχτερίδες και τα κολιμπρί αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας:

  • Τα φυτοφάρμακα (και κυρίως τα νεονικοτινοειδή)
  • Τα επεμβατικά είδη
  • Η αλλαγή χρήσεων γης
  • Οι όλο και περισσότερες μονοκαλλιέργειες αποτελούν μέγιστες απειλές για τις αποικίες των μελισσών.

Οι επιπτώσεις

Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) εκτιμά ότι θα εξαφανιστούν άλλα 20.000 ανθοφόρα φυτά τις επόμενες δεκαετίες, λόγω των μονοκαλλιεργειών. Όμως οι μέλισσες για να επιβιώσουν χρειάζονται ποικιλία ανθοφόρων φυτών. Η μέλισσα είναι ο εγγυητής της βιοποικιλότητας στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (IPBES), οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Παρόλο που η ακριβής αιτία για τη μείωση αυτή είναι ασαφής, πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ως αυτουργό την αύξηση των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων.

Ο ρόλος των νυχτερίδων

Η παγκόσμια ημέρα μέλισσας και ο κορωνοϊός

Σύμφωνα με τα παγκόσμια βιβλιογραφικά δεδομένα, ο κορωνοϊός προήλθε από τις νυχτερίδες και αυτό γιατί η ανθρώπινη δραστηριότητα με την καταστροφή των δασών, των βιοτόπων και του φυσικού περιβάλλοντος λόγω εποικισμού, έφερε τις νυχτερίδες πολύ κοντά στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να μεταπηδήσει ο ιός που ζει αρμονικά με τις νυχτερίδες χωρίς να τις μολύνει, στον άνθρωπο και να προκαλέσει την παγκόσμια πανδημία.

Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες, περιορίζοντας το φυσικό περιβάλλον που συμβιώνουν άγρια ζώα και μικρόβια όπως ο κορωνοϊός, έχει σαν αποτέλεσμα τις περισσότερες από τις εμφανιζόμενες επιδημίες και πανδημίες των τελευταίων ετών. Όπως ο άνθρωπος αναζητά ζωτικό χώρο με την απληστία του αγνοώντας τους άλλους, έτσι και τα άγρια ζώα και τα μικρόβια που συμβιώνουν με αυτά, απαιτούν τον δικό τους ζωτικό χώρο και αντιδρούν ανάλογα όταν αυτός απειλείται.

Για να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτείται, ζωτικός χώρος, φυσικό περιβάλλον και η μέλισσα αποτελεί εγγυητή της βιοποικιλότητας. Η 23η Μαϊου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας και η μέλισσα με τον τρόπο ζωής της και την κοινωνικότητα της, ας αναδειχθεί ως ένα παγκόσμιο σύμβολο προστασίας της φύσης, βιώσιμης ανάπτυξης και διασφάλισης της βιοποικιλότητας.

Nίκος Κατσαρός

*Νίκος Κατσαρός
Πτυχείο Χημείας ΕΚΠΑ MSc, PhD Univ. of Massachusetts USA, Καθ. Georgia Southern Univ. ΗΠΑ, Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Υπ.Ανάπτυξης, Μέλος Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Μεταπτυχιακών Σπουδών, Υπ.Παιδείας, Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Πρόεδρος ΕΕΧ, Αντιπρόεδρος Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος.


*Για την σημερινή εικόνα του κορωνοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here