Αρχική COVID-19 Είναι ο κορονοϊός η πανδημία του σεξ;

Είναι ο κορονοϊός η πανδημία του σεξ;

Γιατί υπάρχει αυξημένη ερωτική επιθυμία;
0
Σεξ

Η Κατριόνα Μπόφαρντ, Αμερικανίδα κλινική σεξολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, αναλύει το φαινόμενο της αυξημένης ερωτικής επιθυμίας κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, της αγωνίας και του στρες εξαιτίας του κορονοϊού.

Κατά τη γνώμη της κα Μπόφαρντ, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκουν διέξοδο στο σεξ προκειμένου να εκτονώσουν την ψυχολογική πίεση που υφίστανται, εν προκειμένω από την πανδημία. «Ορισμένοι καταφεύγουν στη σεξουαλική δραστηριότητα (αυνανισμός, προκαταρκτικά, συνουσία κ.λπ)», λέει χαρακτηριστικά η επιστήμων «αναζητώντας ένα εργαλείο για να διαχειριστούν την αγωνία ή το στρες που νιώθουν.

Το σεξ γίνεται μηχανισμός ανακούφισης και παράλληλα λειτουργεί σαν μέσον σύνδεσης με τους άλλους, και πάλι για να περιορίσουν το δικό τους άγχος της αποσύνδεσης με τον κόσμο. Οι έρευνες μας δείχνουν ότι, όντως, κάποια άτομα επιζητούν πιο έντονα το σεξ όταν είναι στρεσαρισμένοι ή αγχωμένοι. Την απόλαυση όμως που παίρνουν από αυτού του τύπου την ερωτική δραστηριότητα και υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν την έχουν σε μεγάλη εκτίμηση».

Πως επηρεάζει το σεξ ο κορονοϊός

Young couple wearing a protective face mask and kissing

Σύμφωνα με τη γνώση και την εμπειρία της, η Κατριόνα Μπόφαρντ αποφαίνεται ότι «ενδεχομένως η αύξηση της επιθυμίας για σεξ να αποτελεί αντίδραση του οργανισμού στις ουσίες (ντοπαμίνη, οξυτοκύνη, κορτιζόλη) που εκκρίνονται κατ’ εντολή του εγκεφάλου όταν αντιμετωπίζει στρεσογόνες καταστάσεις. Το άγχος και η αγωνία θέτουν στον εγκέφαλο του καθενός μας το γνωστό δίλημμα «θα παλέψω ή θα τρέξω να κρυφτώ;» Η πιο συνηθισμένη αντίδραση είναι η δεύτερη. Η υποχώρηση και η φυγή συμπαρασύρει και την ερωτική επιθυμία. Αντιθέτως όμως, εκείνοι που νιώθουν την παρόρμηση να προχωρήσουν και να αντιμετωπίσουν μαχητικά τον κίνδυνο, νιώθουν και πιο έντονη την επιθυμία για σεξ».

«Σε κάθε περίπτωση» τονίζει η Αμερικανίδα ειδικός «όταν το σεξ συνδέεται ή ταυτίζεται με ψυχαναγκασμό, είναι πρόβλημα. Γιατί ο ίδιος ο ψυχαναγκασμός εμπεριέχει το στοιχείο του άγχους. Οπότε, εάν καταφεύγετε στο σεξ σαν αντίδοτο στο άγχος σας, τότε είναι πιθανόν να υπάρξουν διαταραχές στην προσωπική σας ζωή προϊόντος του χρόνου».

Με πληροφορίες από: protothema.gr


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here