Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου και αναπηρίας από εγκεφαλικά

Κορονοϊός: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου και αναπηρίας από εγκεφαλικά

0
Εγκεφαλικό, εγκεφαλικά
Διαφήμιση

Πιθανή αύξηση του κινδύνου θανάτου και της αναπηρίας από τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ), κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, διαβλέπει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ) και προειδοποιεί για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στην αντιμετώπιση ασθενών με ΑΕΕ.

Οι συνέπειες και οι θεραπείες

Περίπου 1.500.000 Ευρωπαίοι πολίτες εκδηλώνουν κάποιο ΑΕΕ σε ετήσια βάση. Το 20% αυτών των ασθενών καταλήγει λόγω του ΑΕΕ, ενώ το 1/3 παρουσιάζει υπολειμματική αναπηρία και εξάρτηση. Η πιθανότητα της καλής λειτουργικής έκβασης των ασθενών με ΑΕΕ εξαρτάται -σε μεγάλο βαθμό- από την ταχύτητα με την οποία αυτοί οι ασθενείς προσέρχονται σε νοσοκομεία όπου υπάρχει πρόσβαση σε εξειδικευμένες θεραπείες για τα ΑΕΕ.

Σε αυτές τις θεραπείες συγκαταλέγονται οι θεραπείες επαναιμάτωσης στο οξύ ισχαιμικό ΑΕΕ (ενδοφλέβια θρομβόλυση, μηχανική θρομβεκτομή), οι χειρουργικές και ενδοαγγειακές θεραπείες αντιμετώπισης των εγκεφαλικών αγγειακών δυσπλασιών σε ασθενείς με αιμορραγικά ΑΕΕ, η νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες αντιμετώπισης ΑΕΕ, οι θεραπείες δευτερογενούς πρόληψης και οι θεραπείες αποκατάστασης.

Κορονοϊός: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου και αναπηρίας από εγκεφαλικά

Σε μία μελέτη συμπλήρωσης ερωτηματολογίων από 426 επαγγελματίες υγείας, που αντιμετωπίζουν ασθενείς με ΑΕΕ σε 55 χώρες, καταγράφηκε ότι μόνο το 20% των συμμετεχόντων δήλωσε πως οι ασθενείς με ΑΕΕ αντιμετωπίζονται με τον συνήθη τρόπο, τόσο στην οξεία φάση όσο και στη φάση της αποκατάστασης στα νοσηλευτικά ιδρύματά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Επίσης, καταγράφηκε ότι η έλλειψη βέλτιστης θεραπευτικής αντιμετώπισης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου και μικρότερες πιθανότητες καλής λειτουργικής έκβασης των ασθενών με ΑΕΕ.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, όπως αναφέρει ο καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ, γγ της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων και μέλος του Διοικητικό Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΑΕΕ, Γεώργιος Τσιβγούλης, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι η επίπτωση των ΑΕΕ έχει ελαττωθεί μετά την έναρξη της πανδημίας του COVID-19, αλλά σε πολλές χώρες λιγότεροι ασθενείς με πιθανά συμπτώματα εκδήλωσης ΑΕΕ προσέρχονται στα νοσοκομεία.

Οι αιτίες

Κορονοϊός: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου και αναπηρίας από εγκεφαλικά

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικά αίτια, όπως ο φόβος να μολυνθούν από τον ιό κατά την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο και η υποκειμενική θεώρησή τους ότι το ιατρικό προσωπικό δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με ΑΕΕ λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεών του που σχετίζονται με την αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός ΑΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες διαχείρισης της πανδημίας με COVID-19 και της αντιμετώπισης ασθενών με COVID-19. Παράλληλα, όμως, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της έγκαιρης προσέλευσης ασθενών με ΑΕΕ στα νοσοκομεία και συστήνει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο αντιμετώπισης ασθενών με ΑΕΕ (συμπεριλαμβανομένων των ενδοφλέβιων και ενδοαγγειακών θεραπειών επαναιμάτωσης) που ίσχυε και πριν από την εκδήλωση της πανδημίας.

Αυτές οι θεραπευτικές υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται σε όλους τους ασθενείς με ΑΕΕ, ανεξάρτητα από τυχόν λοίμωξη με COVID-19, ώστε να αποφευχθούν τυχόν «παράπλευρες απώλειες» λόγω ανεπαρκούς αντιμετώπισης των ΑΕΕ, τα οποία είναι μία ομάδα παθήσεων με υψηλό κίνδυνο θανάτου και αναπηρίας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση