Αρχική Περιβάλλον Με γρήγορους ρυθμούς η χρηματοδότηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων

Με γρήγορους ρυθμούς η χρηματοδότηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων

0
Aπορρίματα
Διαφήμιση

H Ειδική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξέδωσε τροποποίηση πρόσκλησης για να επιταχυνθεί η χρηματοδότηση έργων για τα απορρίμματα, μετά από στενή συνεργασία ανάμεσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αφενός και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφετέρου. Ειδικότερα, όπως είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), στρατηγικός στόχος του ΥΠΕΝ είναι η ολοκλήρωση των ώριμων έργων με την ταχύτερη δυνατή χρηματοδότησή τους.

Έτσι, μετά από τη συνεργασία των δύο συναρμόδιων γραμματέων, της Ειδικής Γραμματέως, κας Νίκης Δανδόλου και του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλη Γραφάκο, παρέχεται πλέον η δυνατότητα να υποβάλλονται προτάσεις έργων διαχείρισης απορριμμάτων με τη βεβαίωση χωροθέτησης, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τον υποβεβλημένο φάκελο περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Τι σημαίνει η τροποποίηση της πρόσκλησης χρηματοδότησης

Τι επιταχύνει τη διαδικασία και ποιο είναι το όφελος; Μέχρι σήμερα, για να υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος αντίστοιχη πρόταση, προϋπόθεση ήταν η ύπαρξη και της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, της γνωστής ΑΕΠΟ. Εφεξής, υπαγωγή σε χρηματοδότηση μπορεί να αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος, αναμένοντας την ΑΕΠΟ. Προς αποφυγήν παρερμηνειών, γίνεται σαφές ότι άνευ ΑΕΠΟ, δεν μπορεί να ξεκινήσει κανένα έργο.

Με αυτή την τροποποίηση στην πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης, επιταχύνεται για παράδειγμα όλη η διαδικασία για την αποπεράτωση μιας Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) περί τους 6 μήνες, σημαντικό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει άλλη ευκαιρία κοινοτικής χρηματοδότησης για τις εν λόγω μονάδες.

‘Oπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος:

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρόσκληση της Ειδικής Γραμματείας. Δίνει τη δυνατότητα στους Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων να καταθέσουν προτάσεις χρηματοδότησης μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, με υποχρέωση εκ των υστέρων προσκόμισης της ΑΕΠΟ. Έτσι οι διαδικασίες ελέγχουν του φακέλου χρηματοδότησης και της χορήγησης της ΑΕΠΟ, θα προχωρούν παράλληλα, κάτι που θα εξοικονομήσει περίπου 6 μήνες στην όλη διαδικασία. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκη Δανδόλου που ανταποκρίθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά στο σχετικό αίτημά μας».

«Ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι σχετικοί Κοινοτικοί πόροι»

Την ίδια στιγμή, η Ειδική Γραμματέας, Νίκη Δανδόλου, δήλωσε:

«Με τις πρόσφατες προσκλήσεις διασφαλίζουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν προτάσεις για όλα τα έργα που είναι εφικτό να δημοπρατηθούν έγκαιρα και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους στο πλαίσιο της τρέχουσας περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι σχετικοί Κοινοτικοί πόροι, ειδικά στην περίπτωση μεγαλύτερων Μονάδων. Για αυτό συνεργαστήκαμε στενά και πιστεύω αποτελεσματικά τα δύο Υπουργεία, Περιβάλλοντος & Ενέργειας με το Ανάπτυξης & Επενδύσεων, και επισπεύσαμε τις διαδικασίες, χωρίς να επηρεαστεί η αρτιότητα των έργων. Σίγουρα οι Φορείς υλοποίησης έχουν ένα κρίσιμο έργο μπροστά τους, αλλά διαθέτουν υποστήριξη και είναι πλέον σε καλύτερη θέση ώστε να το φέρουν σε πέρας».


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαμία συσχέτιση μεταξύ του κορονοϊού και του ιού του Δυτικού Νείλου
Επόμενο άρθροΈργα στο Λιμάνι του Πειραιά – Περιβαλλοντικό Έγκλημα στον Σαρωνικό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ