Αρχική Επιλεγμένα Διαθέσιμη και επίσημα η πλατεία Ομόνοιας – Το σιντριβάνι και τα χαρακτηριστικά...

Διαθέσιμη και επίσημα η πλατεία Ομόνοιας – Το σιντριβάνι και τα χαρακτηριστικά του

0
Σιντριβάνι - Πλατεία Ομόνοιας
Εurokinissi

Η πλατεία Ομόνοιας, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Αθήνας, ανακατασκευάστηκε και είναι διαθέσιμο προς τους κατοίκους και επίσημα πλέον, από εχθές Πέμπτη 14 Μαΐου. Στο σημείο βρέθηκαν τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, όσο και κάτοικοι της πρωτεύουσας που παρακολούθησαν από κοντά την επιστροφή της εμβληματικής πλατείας. Να σημειωθεί πως υπήρξε και παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας, όπου σύστηνε συνεχώς στους πολίτες να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.

Το σιντριβάνι και τι προσφέρει

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων: «Με την ευγενική προσφορά σημαντικών δωρητών η πλατεία Ομονοίας έχει πάλι το πανέμορφο τεράστιο σιντριβάνι -ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη- με διάμετρο 30 μέτρων που ο κεντρικός του πίδακας τινάζει το νερό σε ύψος ως και 20 μέτρα, ενώ συνολικά διαθέτει 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιους προβολείς που δημιουργούν μια πανδαισία φωτός και χρωμάτων».

‘Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση: «Η Ομόνοια γίνεται παράλληλα και μία όαση δροσιάς, καθώς σιντριβάνια τόσο μεγάλου μεγέθους μειώνουν την θερμοκρασία σε σημαντική ακτίνα, ενώ η συνεχής ανακυκλοφορία του αφρισμένου νερού απορροφά τους ρύπους από την ατμόσφαιρα. Παράλληλα, ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του έγινε με τρόπο ώστε να λειτουργεί με εξαιρετικά μικρότερη ποσότητα νερού σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα σε συνδυασμό και με την εξαιρετικά μικρή κατανάλωση ρεύματος με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας».

Γύρω από το σιντριβάνι φυτεύτηκε γκαζόν και ολόκληρη η υπόλοιπη πλατεία, συνολικού εμβαδού 4,5 στρεμμάτων, καλύφθηκε με φιλικά στο περιβάλλον υλικά που ιδιαίτερα στην διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαμηλώνουν την θερμοκρασία. Σε λειτουργία μπαίνει επίσης ξανά, μετά από πολλά χρόνια και το σπουδαίο υδροκινητικής λειτουργίας γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Η συμβολή των εταιριών

Διαθέσιμη και επίσημα η πλατεία Ομόνοιας - Το σιντριβάνι και τα χαρακτηριστικά του
Eurokinissi

Ο δήμος Αθηναίων υπογραμμίζει επίσης την «καθοριστική συμβολή μεγάλων και πολύ σημαντικών εταιριών και ιδρυμάτων» στην ριζική αυτή ανακατασκευή της πλατείας. Οι Μεγάλοι δωρητές του έργου, σύμφωνα με το δήμο ήταν το «Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη» με γενναία χρηματοδότηση, η «Fontana Fountains» που κατασκεύασε το σιντριβάνι, ο «Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ» που ανέλαβε την εξ ολοκλήρου κάλυψη της δαπάνης και την εκτέλεση του συνόλου των οικοδομικών εργασιών και είχε μέσω της θυγατρικής του «ΤΟΜΗ» τον γενικό συντονισμό και την επίβλεψη του εργοταξίου.

Ειδικά για το μοναδικό Γλυπτό του Ζογγολόπουλου καθοριστική ήταν η δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση που έδωσε την δυνατότητα της πλήρους επαναλειτουργίας του μετά από χρόνια. Συμβολή στην ολοκλήρωση του έργου είχαν επίσης οι εξής εταιρίες:

  • «LANDCO ΕΠΕ»
  • «AGROHOUM Α.Ε»
  • «KERGON ΙΚΕ»
  • «Green Code – Γ.Χ. Μπακούλας & ΣΙΑ ΕΕ»
Διαθέσιμη και επίσημα η πλατεία Ομόνοιας - Το σιντριβάνι και τα χαρακτηριστικά του
Εurokinissi

Οι εργασίες , επισημαίνει ο δήμος, είχαν ολοκληρωθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά δεν παραδόθηκε λόγω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης και των περιορισμών στην κυκλοφορία που ακολούθησαν.


*Για την σημερινή εικόνα του κορωνοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here