Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Ούτε αντίσταση, ούτε μαγκιά είναι ο συγχρωτισμός στις πλατείες

Χαρδαλιάς: Ούτε αντίσταση, ούτε μαγκιά είναι ο συγχρωτισμός στις πλατείες

0
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Η προσπάθεια να σπάσει η αλυσίδα εξάπλωσης του κορονοϊού συνεχίζεται, ο ιός είναι ακόμα εδώ και όλα μπορεί να αλλάξουν για το λόγο αυτό η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά με αξιολόγηση και διορθωτικές κινήσεις, τόνισε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα.

Επιπλέον, έστειλε νέο μήνυμα σε όσους συνεχίζουν να αγνοούν τα περιοριστικά μέτρα και συγκεντρώνονται σε πλατείες έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. «Ο κορονοϊός κολλάει εξαιρετικά εύκολα. Είδαμε μόλις χθες πως από έναν άνθρωπο μόνο κόλλησαν άλλοι δέκα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων, θέλοντας να υπογραμμίσει την μεταδοτικότητα του ιού. «Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες. Και τις αποφύγαμε γιατί λάβαμε γρήγορα και συντεταγμένα τα μέτρα. Ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι, ούτε μαγκιές», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε και εμείς δραματικές στιγμές».

«Η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Στόχος όλων μας είναι να μην χρειαστεί να κάνουμε βήματα προ τα πίσω και να μην θέσουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Για τις συγκεντρώσεις στην Αγία Παρασκευή 

(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Αναφερόμενος ειδικά στα περιστατικά των τελευταίων ημερών με επίκεντρο την Πλατεία Αγίου Ιωάννου, στην Αγία Παρασκευή, οι συγκεντρωμένοι «αυτό που κάνουν είναι να θέσουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και τη ζωή των φίλων τους» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και προειδοποίησε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας ο περιορισμός της νόσου».

Σε υψηλούς τόνους, «ο κορονοϊός δεν παίζει, ούτε αντιμετωπίζεται από την αστυνομία. Η αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές, όχι τον κορονοϊό» περιέγραψε ο υφυπουργός, ενώ συνέχισε λέγοντας πως το πόσο μεταδοτικός είναι ο κορωνοϊός αποδείχθηκε μόλις χθες, αφού ένα άτομο μόλυνε άλλα δέκα. «Κάθε ανεύθυνη κίνηση σήμερα θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, απευθύνοντας αυστηρές συστάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ακόμη ότι εκδόθηκε η υπουργική απόφαση επαναλειτουργίας των σχολείων, για την επιστροφή στην εκπαιδευτική διαδικασίας από τις 11 Μαΐου.

Προβλέπονται μεταξύ άλλων ότι: 

Σχολεία Πανελλήνιες

 • Περιορίζεται ο συνωστισμός στην προσέλευση και στην αποχώρηση από τη σχολική μονάδα,
 • Απαγορεύεται η συγκέντρωση των μαθητών πριν την έναρξη των προγραμμάτων,
 • Στις σχολικές αίθουσες, προβλέπεται η αναλογία ενός μαθητή ανά θρανίο και μέγιστος αριθμός μαθητών σε αίθουσα τα 15 παιδιά,
 • Τα θρανία θα έχουν κοινό προσανατολισμό ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε αίθουσες με περιορισμένο χώρο. Επίσης σημαντική είναι η αποσυμφόρηση και του γραφείου των εκπαιδευτικών.
 • Προβλέπονται υποτμήματα ίσης δυναμικής,
 • Εφόσον σε κάποια σχολική μονάδα πλεονάζουν οι αίθουσες διδασκαλίας, αυτές χωρίζονται σε υποτμήματα,
 • Προβλέπεται απόσταση μαθητών ανά 1,5 μέτρο,
 • Καθίσταται υποχρεωτικός ο διαχωρισμός των μαθητών και στα διαλείμματα σταδιακά, ενώ η έξοδος στο προαύλιο γίνεται με σειρά,
 • Είναι υποχρεωτικός ο αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα,
 • Απαγορεύεται η ενασχόληση με παιχνίδια στο διάλειμμα με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο).
 • Συστήνεται η αποσυμφόρηση του γραφείου καθηγητών.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι η μετακίνηση εκτός νομού είναι εφικτή μόνο σε 3 περιπτώσεις:

 • Για λόγους τροφοδοσίας
 • Για λόγους υγείας (με επίδειξη εγγράφων)
 • Για λόγους επαγγελματικής ενασχόλησης (εφόσον πιστοποιείται με έγγραφα).
Διαβάστε επίσης:  Η ESA αποκαλύπτει ένα πολύ "καυτό" εξωπλανήτη

Απαγόρευση κυκλοφορίας

«Στην υπόλοιπη χώρα οι μετακινήσεις (εκτός νομού) θα εκκινήσουν από τις 18 Μαΐου», υπενθύμισε ο κ. Χαρδαλιάς, διευκρινίζοντας ότι «για τα νησιά θα ληφθούν αποφάσεις το επόμενο διάστημα».

«Έχουμε φτιάξει μια γραμμή άμυνας απέναντι στην πανδημία», υπογράμμισε ο Υφυπουργός, σημειώνοντας πως το ότι τα «έχουμε καταφέρει, το οφείλουμε στην υπευθυνότητα. Χάρη σε αυτά τα στοιχεία αποφύγαμε την έκρηξη κρουσμάτων», τόνισε ο ίδιος και κάλεσε όλους να επιδείξουν την «ίδια αποφασιστικότητα και πειθαρχία». «Επιβάλλεται να επιδείξουμε πειθαρχία και στην νέα φάση, για να προστατέψουμε την υγεία», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here